Bar: Kontrolisana i jahta koja je nekada pripadala Svetozaru Maroviću

Sagovornik iz policije koji je zahtijevao anonimnost rekao je "Vijestima" da su sa crnogorskim insprektorima bile i kolege iz Holandije, Njemačke i Francuske koji su takođe provjeravali i brodska dokumenta, kao i da je među jahtama koje su kontrolisane bila i "Sara"
5692 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz jedne od barskih marina, Foto: Radomir Petrić
Detalj iz jedne od barskih marina, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 15.05.2019. 17:39h

Crnogorska policija danas je u obje marine u Baru sprovela opsežnu kontrolu više luksuznih jahti i manjih plovila.

Među kontrolisanim brodovima, potvrđeno je nezvanično "Vijestima" sa više strana, bila je i jahta "Sara", koja je nekada pripadala odbjeglom šefu budvanske kriminalne grupe i bivšem visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozaru Maroviću.

Iz policije je "Vijestima" rečeno da službenici te institucije već treći dan sprovode takve kontrolne aktivnosti na primorju - od Ulcinja do Herceg Novog, sa ciljem da se otkriju ukradeni brodovi i motori.

Sagovornik iz policije koji je zahtijevao anonimnost rekao je "Vijestima" da su sa crnogorskim insprektorima bile i kolege iz Holandije, Njemačke i Francuske koji su takođe provjeravali i brodska dokumenta, kao i da je među jahtama koje su kontrolisane bila i "Sara".

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva tvrdilo je početkom jula prošle godine da po njihovim evidencijama jahta "Sara" nije dolazila u crnogorske vode, iako je sedmicu prije toga fotografisana u budvanskoj marini.

Prije četiri godine vodio se sudski spor između austrijske kompanije "Heta Leasing" i Svetozara i Miloša Marovića oko naplate 9.980.076, jer su Marovići garantovali da će biti vraćen kredit koji je tadašnji "Hypo Leasing" (današnja "Heta"), 2008. dao ofšor kompaniji "Galaxy", registrovanoj na Svetom Vinsentu i Grenadinu. Tim novcem izrađena je jahta "Kenco".

Jahta nikada nije plaćena "Leasingu", pa je “Heta” prije četiri godne od Marovića sudskim putem tražila naplatu. Po ugovoru o lizingu, brod je zvanična svojina austrijske banke dok se ne isplati kredit. Plaćanje rata je, međutim, obustavljeno, a jahta je prije par godina nestala iz budvanske marine.

Vratila se kao "Sara" nakon što je, kako je "Vijestima" iz više izvora potvrđeno, kupio kontroverzni srpski biznismen kosovskog porijekla.

Bonus video: