Batinaša sklonili iz Interventne

Na preporuku Savjeta, policajac Radovan Milićević, pravosnažno osuđen za zlostavljanje građana, raspoređen na drugo radno mjesto
28110 pregleda 20 komentar(a)
Milićević i kolege tokom racije u ulcinjskom kafiću, Foto: Screenshot
Milićević i kolege tokom racije u ulcinjskom kafiću, Foto: Screenshot
Ažurirano: 16.03.2020. 11:39h

Policajac iz Bara, Radovan Milićević, pravosnažno osuđen za zlostavljanje građana, udaljen je iz tamošnje Intervente jedinice i raspoređen na drugo radno mjesto.

To je učinjeno na preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije koju je Uprava policije uvažila, kazao je “Vijestima” predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

Savjet je ranije došao do podataka da je osuđeni pripadnik barske Interventne, na kraju 2017. godine, tokom trajanja krivičnog postupka protiv njega, nagrađen kao službenik koji je postigao izvanredne rezultate u radu.

Zbog toga su i pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova da razmotri mogućnost povlačenja/oduzimanja priznanja koje je svojevremeno dodijeljeno Milićeviću.

“Uprava policije je uvažila preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije i policijski službenik R.M. se više ne ukjučuje u rad Interventne jedinice već je raspoređen na druge poslove i zadatke u okviru Centra bezbjednosti Bar. Za ovog policijskog službenika Savjet je nesporno utvrdio profesionalnu kompromitaciju. Savjet je ocijenio da se odlukom o prestanku angažovanja R.M. u interventne jedinice potvrđuje riješenost Uprave policije da uspostavi novu policijsku kulturu i da se prestane sa ranijom praksom nekažnjivosti službenih lica za zlostavljanje građana”, saopštio je Zeković.

Članovi Savjeta ranije su, na osnovu sopstvenog istraživanja, konstatovali da se ime Milićevića pojavljuje u više kontroverznih događaja.

Sada su precizirali da se on dovodi u vezu sa više slučajeva prebijanja i zlostavljanja građana, “zbog čega je i krivičnopravno gonjen i osuđen”.

“Provjerom postupanja službenika policije R.M. Savjet se bavio po pritužbi građanina A.M. iz Podgorice. U tom postupku Savjet je utvrdio da je protiv imenovanog vođen krivični postupak zbog krivičnih djela teška tjelesna povreda... i zlostavljanja..., izvršenih na štetu M.A. iz Podgorice. Osnovni sud u Baru je na osnovu sporazuma o priznanju krivice zaključenog sa okrivljenim donio presudu kojom je oglašen krivim zbog izvršenja navedenih krivičnih djela. Ovom presudom izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci i istovremeno određeno da se neće izvršiti ukoliko okrivljeni za vrijeme dvije godine ne izvrši novo krivično djelo”.

Zeković dodaje i da se provjerom postupanja Milićevića Savjet bavio u još jednom slučaju.

“Savjet je utvrdio da je Osnovni sud u Ulcinju donio rješenje kojim je usvojio sporazum o priznanju krivice koji je zaključen između tužilaštva i tri okrivljena policijska službenika među kojima je i R.M. U rješenju je navedeno da je R.M. priznao da je počinio četiri krivična djela zlostavljanje. Na ovo rješenje advokat oštećenih je uložio žalbu. Ostala je nesporna činjenica da su trojica službenika CB Bar, među kojima je i R.M., priznali izvršenje više krivičnih djela”.

Zeković je istakao da pri radu na tim predmetima Savjet nije isključio mogućnost da je od početka postajala jasna namjera da se policijski službenici, iz određenih razloga, oslobode svake vrste odgovornosti:

“Na što ukazuje više činjenica, uključujući i podatak da su kazne, koje su bile predviđene osporenim sporazumom, bile uslovne i nijesu odgovarale svrsi izricanja krivičnih sankcija i interesima pravičnosti. Slučaj ovog službenika diskutovan je i u stalnog dijalogu ovog Savjeta sa ministrom unutrašnjih poslova zbog čega su preporučene i inicirane promjene i novine u sistemu nagrađivanja policijskih službenika”, kazao je on.

Milićeviću, Vladmiru Bakoviću i njihovom nekadašnjem kolegi Zoranu Pejoviću sudilo se zbog optužbi da su tukli građane prilikom racije u ulcinjskom kafiću “Di Trevi” 17. juna 2017.

Bonus video: