Bećirović hapšen zbog prijetnji vještaku i tužiocima?

Navodno, u porukama poslatim tom sudskom vještaku pominjao je i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, ali i još neke tužioce
8739 pregleda 5 komentar(a)
Bećirović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Bećirović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Osnovno državno tužilaštvo Podgorica formiralo je predmet protiv biznismena Zorana Ćoća Bećirovića kojeg, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, sumnjiče za ugrožavanje sigurnosti sudskog vještaka iz Kolašina i pokušaj sprečavanja dokazivanja.

“Predmet je u fazi izviđaja. Zbog daljeg interesa istrage ne možemo iznositi više detalja”, rečeno je sinoć “Vijestima” iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva.

Iz istog razloga nijesu zvanično potvrdili za koja je krivična djela osumnjičen Bećirović.

“Sve dalje informacije iznijete javno u ovoj fazi postupka, mogle bi ugroziti isti”, rečeno je iz ODT-a.

Biznismena su prije tri dana uhapsili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, postupajući po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva kojim rukovodi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Dan kasnije, saslušan je u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, nakon što je ocijenjeno da je krivično djelo koje se Bećiroviću stavlja na teret u njihovoj stvarnoj i mjesnoj nadležnosti. Pušten je na slobodu nakon što sudija nije prihvatio predlog tužilaštva da Bećiroviću odredi pritvor, rečeno je “Vijestima” iz vrha Uprave policije.

Bećirović je u petak veče kazao da nije uhapšen. Prethodno, jedan od njegovih pravnih branilaca kazao je novinaru “Vijesti” da je u inostranstvu i da ne zna ništa o eventualnom hapšenju klijenta. Izvor iz vrha UP juče je “Vijestima” saopštio da je Bećirović uhapšen zbog prijetećih poruka koje je slao sudskom vještaku ekonomske struke iz Kolašina, angažovan u predmetima koji se dovode u vezu sa biznismenom.

Navodno, u porukama poslatim tom sudskom vještaku pominjao je i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, ali i još neke tužioce. Tu inofmaciju juče nijesu potvrdili niti demantovali iz Uprave polcije, odgovarajući da je Bećirović u porukama poslatim sudskom vještaku “pominjao one koji najviše rade”.

Nijesu željeli ni da otkriju identitet vještaka koji je prijavio prijetnje:

“Taj predmet preuzelo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici i oni postupaju u njemu. Svakako, pominjanje vještaka moglo bi ugroziti izviđaj koji je u toku”, kazao je isti izvor.

Bećirović je prijatelj porodice predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

U žižu javnosti ponovo je dospio nedavno, kada su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objelodanili da je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica dio svoje imovine prodala njemu - porodičnom prijatelju.

Iz MANS-a su saopštili da je to urađeno kroz kompleksnu strukturu domaćih i off-shore kompanija i optužili Medenicu da je prekršila zakon, jer te transakcije nije prijavila Agenciji za sprečavanje sukoba interesa.

“Takve šeme predstavljaju školski primjer pranja novca kroz trgovinu nekretninama, što bi bivša vrhovna državna tužiteljka i predsjednica Vrhovnog suda u trećem mandatu morala da zna”, naveli su iz MANS-a.

Medenica je odgovorila da je sve radila transparentno i po zakonu: “Nasuprot tendencioznom zaključku NVO MANS, raspolaganjem imovinom, odnosno prodajom nepokretnosti, nije došlo do uvećanja imovine, već je došlo do pretvaranja nepokretnih sredstava u novčana, a imovina je ostala ista”, saopštila je između ostalog Medenica.

“Vijesti” nemaju informaciju da je hapšenje Bećirovića na bilo koji način povezano sa tim slučajem.

Bonus video: