Bez javnosti sjednica o kandidaturi Medenice

Još nije zakazana opšta sjednica Vrhovnog suda o utvrđivanju predloga za izbor predsjednika te sudske instance
3414 pregleda 5 komentar(a)
Da li ima pravo na treći mandat: Medenica, Foto: Savo Prelević
Da li ima pravo na treći mandat: Medenica, Foto: Savo Prelević

Vrhovni sud još nije zakazao sjednicu na kojoj će odlučivati o kandidaturi predsjednice tog suda Vesne Medenice za novi mandat na čelu najviše sudske instance.

To je “Vijestima” saopšteno iz tog suda i odgovoreno da sjednicu javnost ne može pratiti. “Opšta sjednica Vrhovnog suda Crne Gore, radi obavljanja razgovora sa prijavljenim kandidatom i utvrđivanja predloga za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, nije zakazana. Uz zahvalnost na vašem interesovanju za praćenje rada opšte sjednice, ukazujemo da Zakonom o sudovima i Poslovnikom o radu opšte sjednice Vrhovnog suda nije predviđeno prisustvo javnosti sjednici. O postupanju opšte sjednice Vrhovnog suda Crne Gore u toku procedure izbora predsjednika, javnost će biti blagovremeno obaviještena”, piše u odgovoru portparolke tog suda Ksenije Jovićević.

Medenica se jedina prijavila za šefa Vrhovnog suda, a na čelu tog suda nalazi se već 12. godinu.

Sudski savjet Medeničinu prijavu dostavlja opštoj sjednici Vrhovnog suda radi obavljanja razgovora sa njom, nakon čega će se tajnim glasanjem utvrditi predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Takav predlog se dostavlja Sudskom savjetu koji obavlja intervju i odlučuje o izboru. U javnosti su se pojavila oprečna mišljenja da li Medenica ima pravo na treći mandat na toj funkciji, s obzirom da je Zakonom propisano da isto lice može biti birano za predsjednika suda najviše dva puta.

U Savjetu, međutim, tvrde da se to odnosi na period od januara 2016. godine i da Zakon nema povratno dejstvo.

Oni tvrde da ni Ustav ne sprečava Medenicu da se opet kandiduje, što dio civilnog sektora i javnosti ocjenjuje netačnim.

Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama propisano je da za predsjednika Vrhovnog suda može biti birano lice koje ispunjava opšte uslove za sudiju, ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac i koje se se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima.

Bonus video: