Bijelo Polje: Gorjele napuštene kuće i pomoćni objekti

“Samo od juče lokalizovano je 13 požara, u kojima su uništena dva pomoćna objekta i više stambenih”, kazao je rukovodilac Službe zaštite i spašavanja Milonja Rakonjac, dodajući da vatrogasci ne mogu da stižu da gase onoliko koliko građani pale vatru na otvorenom prostoru
4920 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2020. 20:42h

BIjelo Polje i pored svih apela i u protekla dva dana bjelopoljski vatrogasci su imali pune ruke posla.

“Samo od juče lokalizovano je 13 požara, u kojima su uništena dva pomoćna objekta i više stambenih”, kazao je rukovodilac Službe zaštite i spašavanja Milonja Rakonjac, dodajući da vatrogasci ne mogu da stižu da gase onoliko koliko građani pale vatru na otvorenom prostoru.

On objašnjava da je juče gorjela šuma u Godijevu, zbog čega je i tamošnja škola bila u opasnosti. U mjestu Skočigorine je izgorjela jedna napuštena kuća a bilo je ugroženo desetak drugih objekata.

Na Vlahu je izgorjela ljetnja kuhinja brzom akcijom spriječeno je širenje požara na porodičnu kuću. Gorjelo je u Ivanju, Cerovu i Orahovici .

Borova šuma gorjela je u Gubavču i Loznoj luci, a u Rasovu vatra umalo nije zahvatila farmu “Zejnilović”. Pored toga lokalizovani su požari u Goji i Loznoj.

Bjelopoljac Miloš Vuković iz sela Ivanje kazao je da su u tom selu tokom jučerašnjeg dana izgorjelo na desetine hektara šuma.

Požar je buktio od juče od 11 sati od jutros do 7 h. Prvo je započeo u Godijevu, gdje je bila u opasnosti i škola. Usljed velikog vjetra proširio se na dio Ivanja u blizini kuća Vukovića.

Svake godine u ovo vrijeme se dešavaju požari, koji se namjerno izazivaju, a koji prave ogromne štete po šume, biljni i životinjski svijet.

On je objasnio da su vatrogasci stigli po povratku sa gašenja požara u Godijevu, ali da više nisu imali vode u cistijernama.

Vuković je apelovao na nadležne da stanu na put prekršiocima, jer u tom dijelu nije bilo paljenja zbog čišćenja imanja, već se isključivo radi o ljudskom faktoru.

Bonus video: