Bivši Pink M nije povrijedio čast i ugled Kneževiću

Prvostepeno odbijen zahtjev poslanika Demokratskog fronta za odštetu zbog duševnih bolova nakon neistina objavljenih na sajtu Pink M
4586 pregleda 3 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević

Televizija “Nova M” (bivši Pink M) nije povrijedila čast i ugled poslaniku Demokratskog fronta Milanu Kneževiću, objavljivanjem tekstova o njegovoj umiješanosti u aferu “državni udar”, na portalu Pink M.

Knežević je “Vijestima” kazao da se na taj način režimski mediji ohrabruju da neistinama pojačaju hajku protiv opozicionih lidera.

To je prvostepena presuda sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Melihe Feleć, koja je odbila da lideru Demokratske narodne partije dosudi odštetu zbog pretrpljenih duševnih bolova, nakon, kako kaže, neistina objavljenih u tim tekstovima.

Knežević je naveo da su u tekstu - “Ko je pozvao pristalice Fronta na ulicu, ako Mandić i Knežević nisu”, tuženi preuzeli ulogu pravosudnih organa u slučaju nazvanom državni udar i da su tendenciozno i bez bilo kakvih materijalnih dokaza, navodili čitaoce na zaključak da je on nepobitno kriv i uključen u organizaciju spornih događaja...

U obrazloženju sudske odluke navodi se da pitanje protivustavnog i protivzakonitog djelovanja, koje se vezuje za izbore 2016. godine, predstavlja pitanje od javnog interesa, posebno kod činjenice, kako se dodaje, što je, prema navodima iz spornih tekstova, tužilac kao političar i poslanik dovođen u vezu sa istima.

“Dakle, zbog pitanja od javnog interesa kojima se sporni tekstovi bave, te kod činjenice da je tužilac nesporno javna ličnost, sud je mišljenja da je o navedenom javnost imala pravo da na adekvatan način bude informisana... Sud nalazi da je tuženi izvještavao o aktuelnoj temi u društvu, prenoseći informacije koje su bile poznate široj javnosti, pri čemu nije zalazio u optužbe, niti bilo kakve kvalifikacije tužioca... “, piše u obrazloženju odluke.

Dodaje se i da informacije u spornim tekstovima nijesu javnosti prikazane kao nesumnjive i da se može smatrati da su istinitost i vjerodostojnost informacija i izvora informacija bili itekako izloženi kritici javnosti.

Ona se pozvala i na praksu suda u Strazburu, po kojoj javne ličnosti moraju da trpe viši stepen kritike, te da su kod pitanja od javnog interesa dozvoljena čak i pretjerivanja.

Knežević je za “Vijesti” ocijenio da će presuda, u kojoj se konstatuje da Pink ima pravo da saopštava neistine, jer je to u interesu javnosti, ući u anale evropskog pravosuđa.

“Na ovaj način se ohrabruju režimski mediji da pojačaju medijsku hajku protiv opozicionih lidera uz obrazloženje da se radi o ‘dužnoj pažnji’, iako je ta pažnja filovana najogavnijim neistinama. Vrhunac predstavlja formulacija da se ne radi o grubim neistinama i da ja kao javna ličnost moram imati veći prag tolerancije na saopštene neistine. Čak je i Milivoje Katnić saopštio nedavno da je optužnica protiv mene podignuta na osnovu pretpostavki, ali je sudija genijalno zaključila da je saopštavanje neistina poželjno u pravcu dužnog informisanja javnosti”, naveo je Knežević.

U tužbi je istakao da su, tokom izborne kamanje i nakon izbora, sprovodili besprizornu i senzacionalističku kampanju prema njemu, tako što su objavljivali tekstove koji su zasnovani na neistinitim tvrdnjama, čime su u dugom vremenskom periodu dezinformisali javnost.

Bonus video: