Boreta: Jednom podlegli pritisku i opet će

Optuženi tražio da o predmetu za ubistvo Slavoljuba Šćekića ne odlučuju sudije koje su ranije donosile odluke
6758 pregleda 1 komentar(a)
Elitni policajci obezbjeđivali zgradu suda tokom sjednice, Foto: Savo Prelević
Elitni policajci obezbjeđivali zgradu suda tokom sjednice, Foto: Savo Prelević

Budvanin Saša Boreta saopštio je juče da neće imati pravično suđenje, ako se tim predmetom i u buduće budu bavile sudije Vrhovnog suda Stanka Vučinić, Petar Stojanović, Branimir Femić, Svetlana Vujanović i Vesna Vučković.

Optuženi za učestvovanje u ubistvu policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića zbog toga je juče tražio njihovo izuzeće, konstatujući da su iste sudije i prije četiri godine potvrdile osuđujuću odluku: “Pod pritiskom predsjednice tog suda Vesne Medenice”.

Izuzeće članice vijeća Vučković, tražio je zbog sumnje u njenu pristrasnost.

“Suprug sutkinje Vučković, predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković, odbio je moj zahtjev za ukidanje pritvora obrazlažući odluku time da je presuda kojom sam osuđen još pravosnažna, iako je tu odluku Ustavni sud prethodno ukinuo”.

Zahtijevao je da o tome ne odlučuje predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, jer je ona 2006. godine, kao državna tužiteljka, “potpisala zahtjev da se status zaštićenog svjedoka dodijeli Zoranu Vlaoviću Bohumu”.

Saša Boreta
Saša Boreta(Foto: Arhiva Vijesti)

“Predsjednik komisije tada je bio sudija Radule Kojović i kada sam tražio njegovo izuzeće, predsjednica Vrhovnog suda odbila ga je kao neosnovan. Sumnjam da bi i sada uradila isto. Vlaoviću je 16 puta odobravan prekid zatvorske kazne da bi svjedočio onako kako mu je rečeno, na kraju se nikada nije vratio da izdrži kaznu. Koliko je bio ugrožen, da bi dobio status zaštićenog svjedoka, dovoljno govori njegova izjava da se ne boji nikoga i da mu ne treba zaštita”, rekao je Boreta.

Pročitao je i sadržinu dopisa kojim je specijalna tužiteljka Stojanka Radović tražila od tadašnjeg i sadašnjeg direktora policije Veselina Veljovića da njegovi saradnici Tihomir Gačević i Branislav Živković sačine službenu zabilješku o razgovoru vođenom sa Medenicom, u njenoj kancelariji. “Taj razgovor vođen je u prisusutvu Veljovića, i tužilac je tada ocijenila da u ovom predmetu nedostaju dokazi. Radović godinu kasnije traži da se sačini službena zabilješka o tome”, kazao je on.

Istakao je da vijeće ne može donositi odluke nepristrasno i zakonito, jer su već jednom 2015. godine, “podlegli pritisku Medenice”.

Ocijenio je da sud ne može raditi profesionalno zbog izjava Medenice datih nakon odluke Ustavnog suda, koji je prije više od dva mjeseca ukinuo presudu kojom su zbog ubistva Šćekića, na po 30 godina zatvora osuđeni on, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović.

policija Viši sud
Juče ispred zgrade suda(Foto: Savo Prelević)

“Bojim se da ovaj sud ne može biti nepristrasan upravo zbog njene izjave da Ustavni sud ne može biti četvorostepeni i da ne može ukidati odluke Vrhovnoh suda. Vesna Medenica je slala i pismo premijeru Dušku Markoviću od kog je tražila izmjene zakona kako bi se brisala odredba da Ustavni sud može da odlučuje u presudama Vrhovnog suda”, kazao je on.

Boreta je ocijenio i da bi vijeće u tom sastavu povrijedilo njihovo pravo na pravično suđenje, jer im je već povrijeđeno pravo na slobodu i da predsejdnica Vrhovnog suda ne poštuje ni odluke suda u Strazburu koji je ocijenio da su Bigoviću i ostalima prekršena prava.

Predsjednica Vijeća odgodila je sjednicu na neodređeno vrijeme - dok se ne odluči o Boretinom zahtjevu.

O tome da li će njih petoro i dalje sjedjeti naspram optuženih za ubistvo Šćekića odlučiće Opšta sjednica Vrhovnog suda.

Bigović bolestan, Kožar u bjekstvu

Ljubo Bigović nije juče bio u Vrhovnom sudu jer je, kako je kazala, predsjednica vijeća, sutkinja Stanka Vučinić, obavijestio sud da je teško bolestan i da zbog lošeg zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da prisustvuje sjednici.

Bigović, koji je nedavno premješten u Istražni zatvor, obavijestio ih je i da je saglasan da se sjednica održi u njegovom odsustvu.

Na raspravu nije došao ni optuženi Alan Kožar.

Njegovi branioci, advokati Dragoljub Đukanović i Branislav Durutović kazali su da sa tim Baraninom nemaju komunikaciju.

Na pitanje sudije Stojanovića - da li je nesporno da je za Kožarom raspisana potjernica, oni su odgovorili da to ne mogu potvrdiiti jer ga ne zastupaju u drugom predmetu.

Nakon toga vijeće je napravilo pauzu kako bi odlučilo da li su zbog odsustva Kožara ispunjene procesne pretpostavke da se rasprava održi.

Posle dvadesetominutne pauze, u sudnicu su se vratili sa dokazom da je Kožar u bjektsvu, da je za njim raspisana potjernica i da mu poziv nije mogao biti uručen.

Bonus video: