Boreta ostaje iza rešetaka, ali u Istražnom zatvoru

Ustavni sud nedavno je ukinuo presudu za ubistvo Šćekića, nakon što su utvrdili da je optuženima Boreti, Ljubu Vujadinoviću, Alenu Kožaru i Ljubu Bigoviću povrijeđeno pravo na pravično suđenje
17428 pregleda 6 komentar(a)
Boreta u Višem sudu (arhiva), Foto: Savo Prelević
Boreta u Višem sudu (arhiva), Foto: Savo Prelević

Saši Boreti obustavljeno je izvršenje kazne zatvora u trajanju od 30 godina, ali optuženi za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića ostaće iza rešetaka.

Optuženi Budvanin ponovo će se iz Kazneno popravnog doma vratiti u Istražni zatvor u Spužu, koji je napustio 12. marta 2015. godine kada je presuda za ubistvo policajca postala pravosnažna.

Ustavni sud nedavno je ukinuo presudu za ubistvo Šćekića, nakon što su utvrdili da je optuženima Boreti, Ljubu Vujadinoviću, Alenu Kožaru i Ljubu Bigoviću povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Njima će se ponovo suditi u tom predmetu.

Apelacioni sud u petak je donio dva rješenja kojima su odbijene žalbe Boretinog branioca, advokata Dragoljuba Đukanovića.

Advokat se zapravo žalio na odluke da njegov klijent ostane u zatvoru, uprkos odluci suda da se obustavi izvršenje kazne zatvora.

U odbijenoj žalbi na određivanje pritvora navodi se da će se Boreti pritvor računati od dana i časa obustave izvršenja kazne zatvora...

“Osnovano je prvostepeni sud produžio pritvor optuženom Saši Boreti... Naime, da bi se pritvor odredio, odnosno produžio... neophodno je, uz postojanje osnovane sumnje u pravcu izvršenja krivičnog djela, da budu ispunjena dva kumulativno propisana zakonska uslova, što u konkretnom slučaju... jeste slučaj. Optuženi Saša Boreta je nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 30 godina, te je ispunjen prvi kumulativni (objektivni uslov) za određivanje pritvora... Nadalje... između ostalog propisano je da se pritvor može odrediti, a time i produžiti, da je djelo posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedice. Dakle, dovoljno je da je ispunjen jedan od dva alternativna uslova... U konkretnom slučaju, navedeno krivično djelo je posebno teško, kako po načinu izvršenja krivičnog djela, tako i po proizašloj posljedici djela. Ovo sa razloga što je oštećeni Slavoljub Šćekić lišen života na ulici koja vodi prema njegovoj kući, na način što je iza leđa, sa njegove desne bočne strane, u pravcu njega ispaljeno više projektila iz pištolja ‘hekler i koh’, koji su mu u predjelu glave i tijela nanijeli devetnaest strijelnih rana”...

Navodi se da posebnu težinu tog krivičnog djela čini to što su optuženi ubili visokog policijskog službenika - načelnika Odjeljenja za suzbijanje opšteg kriminaliteta, u vezi sa otkrivanjem učinilaca podmetanja eksplozivnih naprava na hotel Splendid, a radi iznude... “Oštećeni je lišen života u svojstvu službenog lica i iz koristoljublja... Sve navedene činjenice... jesu okolnosti koje opravdavaju određivanje pritvora”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Vrhovni sud je krajem 2015. godine potvrdio presudu kojom su okrivljeni za ubistvo policijskog Šćekića osuđeni na ukupno 120 godina zatvora.

Konstatovano je da su prvostepeni Viši i drugostepeni Apelacioni sud pouzdano zaključili da je Kožar, podstreknut od Borete i Bigovića, učestvovao u podmetanju eksploziva na gradilištu hotela Splendid, kako bi suvlasnika i investitora prinudio da kupi susjedne nepokretnosti za iznos od dva i po miliona eura.

Navode da je i iz iskaza tadašnjeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića dokazano da su Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović ubili načelnika za suzbijanje opšteg kriminaliteta MUP-a, a da su Boreta i Bigović podstrekači.

Tada su podsjetili da je Vlaović na suđenju 12. marta 2008. godine kazao da mu se Boreta povjerio tokom boravka u karantinu zatvora u Spužu i rekao da je u inspektora pucao Čila Šćekić.

Piše i da je optužnica dokazana i na osnovu kartica mobilnih telefona, koje su koristili okrivljeni kada su kupili džip kojim su se počinioci ubistva dovezli do kuće Šćekića, a zatim telefonom kontaktirali osobu koja im je zatamnila stakla na tom vozilu.

“Vrhovni sud je našao da su Viši i Apelacioni sud, pravilno utvrdili da su Vujadinović i Milan Šćekić preduzeli radnju izvršenja ubistvo policijskog inspektora u noći 30. avgusta 2005, podstreknuti od Borete i Bigovića koji su im za realizovanje obećali visoku novčanu nagradu. Motiv podstrekača bio je namjera Borete i Bigovića da se prekine policijska istraga kojom je rukovodio Slavoljub Šćekić i ostanu neotkriveni akteri podmetanja eksploziva na gradilištu hotela Splendid”.

Iz Vrhovnog suda su saopštili da odbrana okrivljenih neosnovano u žalbama ukazuje da se podmetanje i aktiviranje eksplozivnih naprava na gradilištu hotela Splendid ne može dovesti u vezu sa ubistvom policijskog inspektora i da Boreta i Bigović nijesu imali motiva da podstreknu na ubistvo.

“Akcije na gradilištu hotela bile su dobro smišljene i planirane i pronađen je biološki trag Kožara na fragmentu od pvc rukavice nakon treće eksplozije. Tu činjenicu je Boreta predstavio kao ‘napravljenu grešku’, pričajući to zaštićenom svjedoku Vlaoviću”, navodi se u odluci.

Vlaović je na suđenju 12. marta 2008. rekao da mu je Boreta u decembru 2005. godine u ZIKS-u kazao da su on i Bigović finansirali ubistvo inspektora i da je policajca ubio Čila Šćekić.

“Moja ljudska i moralna obaveza je moj motiv da svjedočim u ovom predmetu”, objasnio je tada Vlaović.

Boreta ga je više puta tada pitao zašto ne skine masku i dođe u sudnicu da se suoči sa njim, ako već govori istinu.

“Ja sam te pitao, a ti si mi potvrdio da ga je Čila Šćekić ubio i dodao si: ‘Oduvali smo smrada’”, rekao je tada Vlaović.

Boreta je nekoliko puta rekao da je “svjedok lažov”, a to je ponavljao kasnije tokom sudskog postupka.

Vlaović je naveo da mu je Boreta doslovce rekao da je uz njega, glavni finansijer bio i Bigović...

Svjedok je kazao i da je pitao Boretu koja suma je bila u pitanju, te da mu je ovaj kazao da je to koštalo koliko vrijede dva “ferarija”: “A Vlaoviću je poznato da jedan košta oko 150.000 do 170.000 eura”, piše u sudskim spisima”...

Bonus video: