Bošković: Ja sam u gubitku 1,6 miliona eura, a država nije oštećena

Specijalno vijeće kojim predsjedava sudija Dragoje Jović je prihvatio predlog odbrane da se iskazi reprodukuju, nakon saslušanja svih okrivljenih
9182 pregleda 4 komentar(a)
Primorka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti", Arhiva "Vijesti"
Primorka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti", Arhiva "Vijesti"

U nastavku suđenja optuženim u predmetu "Primorka", koji se terete da su nezakonitim radnjama državni budžet oštetili za 6.651.611 eura u korist NLB banke, okrivljeni Nebojša Bošković odbacio je navode optužnice i izjasnio se da nije kriv.

“Nalaz vještaka ekonomsko finansijske struke je smišljeno urađen i tendenciozno po nalogu specijalnog tužilaštva. Vještak se bavio pravom a ne ekonomijom. Od 14, 4 miliona eura dobijenih kredita za pokretanje proizvodnje “Primorke”, na račun je “leglo” svega 223.000 eura. Nije tačan nalaz vještaka, kao ni navodi optužnice. Novac od kredita je dolazio na račun banke, i odatle je dalje usmjeravan po nalogu Vlade Crne Gore, a bez naših naloga”, kazao je Bošković, nekada vlasnik firmi “Kisma motors” i suvlasnik sa suprugom u “Krisma trejd”.

“Nije tačno da su krediti uzeti da bi “Krisma motors” vraćala svoje kredite, jer je prije toga “Krisma motors” kupila “Primorku” oko 60 % akcija. Sa bankama smo dogovorili čitav projekat oporavka “Primorke” od 24 miliona eura, ali je dolaskom g-dina Ribnikara, sav biznis projekat zaustavljen i blokirani računi. Finansijski aspekt biznis plana za Primorku je bio 24 miliona eura. Odobreno je 14,4 miliona eura, a na račun je stiglo 223.000 eura. Od tog kredita, banka je plaćala sve povjerioce, svaki akcionar je isplačen, nikome ni cent nije duđno. Mi nismo mogli plaćati ni jednog eura nikome, a da to ne odobri banka i Vlada. Trebalo je da kupimo “Primorku” za oko 5 miliona eura od Duška Kneževića, ali je kasnije ta cijena skočila na 10,7 miliona eura. Duško Knežević i njegova ekipa je sakrila dugove i povjerioce. Država je stajala iza čitavog projekta, koji je provjeren od Vlade i banaka NLB u Podgorici i Ljubljani. Osnovno državno tužilaštvo u Baru je četiri godine istražilo ovaj slučaj i donijelo odluku da se obustavi krivični postupak jer smo radili po zakonu. Ovo je isti predmet samo je ustupljen specijalnom tužilaštvu. Postoji hiljadu garancija koje su naplaćene i niko nije odogovoran. Ova garancija za “Primorku” nikad ne bi bila naplaćena da je nisu dogovorili Žugić i Ribnikar. U ovom slučaju država nije pretrpjela nikakvu štetu jer je naplatila 4,6 miliona eura poreza i doprinosa. Jedini koji je ovdje izgubio sam ja, ostao sam bez firmi i bez svojih 1,6 miliona eura i nikakvu korist nisam imao”, kazao je Bošković u odbrani.

Dodao je da period u kojem se njemu stavlja na teret da je počonio krivično djelo, “Primorkom” je rukovodio stečajni upravnik Žarko Ostojić.

“Kamo sreće da je Črtomir Mesarič ostao i dalje izvršni direktor NLB banke u Podgorici, ovaj biznis projekat bi zaživio, a kada je došao Ribnikar, sve je zustavljeno”, istakao je on.

“Nikada od Mesariča nisam dobijao savjete da se odustane od biznis plana, iako je tako navedeno činjeničnim opisom optužnice”, rekao je Bošković odgovarajući na pitanje advokata Dragoljuba Đukanovića.

Advokat Miroslav Jeremić je predložio da se pregledaju četiri snimljena CD-a sa iskazima okrivljenog Boškovića, iz aprila i maja 2017., godine, pred državnim specijalnim tužilaštvom da bi se provjerilo da li su dati pod pritiskom od specijalnog tužioca, jer je ovaj okrivljeni to rekao u odbrani pred sudom.

Specijalno vijeće kojim predsjedava sudija Dragoje Jović je prihvatio predlog odbrane da se iskazi reprodukuju, nakon saslušanja svih okrivljenih.

Advokat Ratko Pantović je podsjetio da je već podnio predlog da se ova četiri iskaza izdvoje iz spisa predmeta kao pravno nevaljani dokazi, jer su dati u cilju zaključivanja sporazuma o priznanju krivice.

Na prošlom glavnom pretresu nekadašnji direktor NLB-a u Podgorici Črtomir Mesarič rekao je da nije kriv, da se ne osjeća krivim. U vezi optužnice da je odobrio kredit "Krismi trejd" za kupovinu "Primorke" u Baru, te da je organizovao kriminalnu grupu koja je oštetila budžet Crne Gore za skoro sedam miliona eura, istakao je da je garancija za kredite odobrila Vlada Crne Gore, te da ona nije stala iza projekta "Primorka" NLB ne bi ni odobravala kredite.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Črtomira Mesariča, Nebojše Boškovića, Svetozara Markovića, Biljane Bošković, Milenka Markovića, Vinka Marovića i NLB banke kao pravnog lica zbog sumnje da su početkom 2009. godine formirali kriminalnu grupu. Takođe u optužnici piše da je na štetu budžeta Crne Gore, NLB banci pribavljena imovinska korist u iznosu od 6.651.611 eura. Njima se optužnicom stavlja na teret krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Suđenje se nastavlja 24. marta.

Bonus video: