Branioci Kožara i Dinića traže da se obustavi postupak

Na današnjem ročištu razmatrana zakonitost i opravdanost optužnice specijalnog tužioca
2784 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud (arhiva), Foto: Screenshot (Youtube)
Viši sud (arhiva), Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 18.02.2019. 17:29h

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedavao sudija Boris Savić, danas je održano ročište na kojem se razmatrala zakonitost i opravdanost optužnice specijalnog tužioca Lidije Vukčević, podignute protiv Alana Kožara i Milana Dinića, koji se optužuju za organizovanje kriminalne grupe i pripremanje ubistva Slobodana Šaranovića.

Specijalna tužiteljka je ostala kod navoda optužnice i istakla da sadrži pravno valjane dokaze.

Branioci Kožara, koji je u bjekstvu i Dinića, koji se nalazi u pritvoru, zatražili su da se ili obustavi postupak ili da se iz VDT-a u Podgorici pribavi izjava pokojnog Šaranovića, koji je pred tužiteljkom Majom Jovanović kazao da mu ni od koga ne prijeti opasnost, te da ga tužilaštvo ostavi na miru.

"Probao sam da nađem osnovanu sumnju i nijesam mogao da nađem dokaze. Nemanja Zec je rekao da poznaje Dinića i da ga je gledao u društvu Šaranovića. Zec je predložen kao svjedok i trebala se napraviti analiza tog iskaza u obrazloženju optužnice. U Višem tužilaštvu postoji izjava Šaranovića u kojoj se govori sve suprotno, i to od pisama do predaje pištolja i rečenica ,,meni ni od koga ne prijeti opasnost” pa predlažem sudu da po službenoj dužnosti pribavi te spise", kazao je Piperović.

Branilac Dinića, advokat Damir Lekić kazao je da se njegovom branjeniku stavlja na teret ubistvo putem podstrekivanja i da u optužnici stoji da je on imao namjeru da uradi nešto, a kasnije odustao, ne preduzimajući nijednu radnju u vezi sa prvobitnom namjerom.

"Krivični postupak u odnosu na njega se mora obustaviti", smatra Lekić.

Prema optužnici, Kožar je tokom 2016. godine organizovao kriminalnu organizaciju koja je planirala izvršenje više krivičnih djela. Pripadnik kriminalne organizacije postao je Dinić i više nepoznatih osoba, a svaki član je imao unaprijed određeni zadatak.

Kožar je, prema optužnici, pojedinim članovima kriminalne organizacije predao oružje kojima će biti izvršeno ubistvo. On se, kako se navodi, u decembru 2016. sastao sa Dinićem i predao mu pištolj sa mecima i mobilni telefon i dao uputstvo da liši života sada pokojnog Šaranovića.

Dinić je 24. decembra 2016. godine tražio da se sastane sa Šaranovićem kojem je tom prilikom predao navedeni pištolj i mobilni telefon sa SIM karticom.

Bonus video: