Budva tuži državu zbog odobrenog posla Statisu i Pui

Opština u tužbi Upravnom sudu navodi da je Ministarstvo izdalo rješenje da se u Miločerskom parku pored hotela gradi stambena zgrada sa 60 stanova za prodaju i da je to u suprotnosti sa Prostornim planom
7259 pregleda 5 komentar(a)
Najbitniji dio prihoda od prodaje stanova u parku: Pua i Statis, Foto: Savo Prelević
Najbitniji dio prihoda od prodaje stanova u parku: Pua i Statis, Foto: Savo Prelević

Opština Budva podnijela je tužbu Upravnom sudu kojom traži da se poništi rješenje glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića koji je početkom avgusta dao saglasnost na idejno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža“ i time kompaniji „Adriatic properties“, čiji su vlasnici malezijski biznismen Vei Seng Pua, poznatiji kao Pol Pua, i grčki biznismen Petros Statis, dozvolio da u stoljetnom Miločerskom parku, osim hotelskih kapaciteta, gradi i stanove za tržište.

Tužbu protiv Ministarstva održivog razvoja - Direktorata glavnog državnog arhitekte, sudu je u ime Opštine podnio Sekretarijat za zaštitu imovine, kojim rukovodi Nikola Plamenac, a koji traži poništenje rješenje, smarajući da je ono nezakonito i u suprotnosti sa prostornim planom posebne namjene za obalno područje.

„Vuksanović nije cijenio sve dostavljene dokaze i nije na pravilan način utvrđeno činjenično stanje. Pozivanjem na smjernice iz urbanističko-tehničkih uslova, a ne iz planskog dokumenta, glavni državni arhitekta pogrešno primjenjuje materijalno pravo. Prostornim planom posebne namjene za obalno područje zona Miločerskog parka je u okviru tipologije D2 zona - područja od posebnog prirodnog značaja gdje je predviđeno 50 do 100 kreveta po hektaru, dok je idejnim rješenjem navedeno da je planirana izgradnja 262 kreveta na parceli od 1,2 hektara. U navedenoj zoni dopuštena zauzetost predviđena Prostornim planom je manja od 30 odsto, a najveća dopuštena izgrađenost manja od 0,80, dok je idejnim rješenjem indeks zauzetosti 0,60, a izgrađenost 1,8”, navodi se u tužbi u koju su „Vijesti“ imali uvid.

Navode da Vuksanović nije prihvatio stav Opštine Budva da se u ovoj, jedinoj očuvanoj zelenoj zoni na budvanskoj rivijeri, ne grade stanovi za tržište. Vladino preduzeće HTP „Miločer“ je „Adriatic propertiesu“ u četvorodecenijski zakup dalo sada već porušeni hotel „Kraljičinu plažu”, kao i na 90 godina zemljište za izgradnju depandansa, odnosno 66 apartmana za tržište.

Opština je svojevremeno onemogućila izdavanje građevinske dozvole, kada joj je Ministarstvo održivog razvoja i turizma priznalo svojstvo stranke u postupku. Međutim, donošenjem novog zakona, procedura je išla u korist Statisove firme, uprkos jasnom stavu nove budvanske vlasti da se ne dozvoli betonizacija Miločerskog parka. Skupština opštine je prije dvije godine donijela Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan u budvanskoj Skupštini kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima. „Planirana spratnost hotela je 2Po+Pr+4 (dvije podrumske etaže, prizemlje i četiri sprata). Visina hotela od kote prizemlja (nivo saobraćajnice) do krova je 21,84 metra. Ukupan smještajni kapacitet je 126 ključeva (262 kreveta) od čega je 60 hotelskih soba i 66 apartmana. Površine hotelskih soba su od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne. Strukture apartmana, zavisno od veličine, su od 62 do 317 kvadrata, i čine ga ulazni hol sa toaletom, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, degažman, dvije do četiri sobe (sa kupatilom i garderoberom), radna soba, prostorija za osoblje, terasa sa pripadajućim zelenilom. Apartmani su projektovani kao dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni. Sve terase su ozelenjene i pružaju gostima doživljaj planinskog zelenila. Za lica sa invaliditetom predviđeno je 11 soba u prizemlju“, piše u osporenom idejnom rješenju.

"Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan” i „ Vile Miločer”, kao i hotela „Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG „Budvanska rivijera“, odnosno HTP “Miločer”. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup „Svetog Stefana” „Vile Miločer” i „Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina dato na 90 godina zakupa. Produženje zakupa tada je aminovala Skupština Crne Gore, gdje je većinu Vladi dalo troje poslanika Pozitivne Crne Gore, nakon odbijanja većine poslanika SDP-a da podrže takvo produženje zakupa i smanjenje cijene zakupa sa 1,6 na 1,12 miliona eura.

Država crtala kako su Ngie i Pua pričali 2013, a FBI slušao

Suvlasnik ”Adriatic propertiesa”, Malezijac crnogorskog državljanstva Pola Pua, bio je 2013. godine pod istragom američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) zbog sumnji u nelagno klađenje. Na suđenju je objavljen transkript razgovora sa telefona koje je tada FBI zaplijenio. Prema jednom od transkripata Hing Čuan Ngie, kraće Dejvid Ngie, koji je 2016. postao član odbora direktora ”Adriatic propertiesa”, 12. avgusta 2013. poslao je poruku Darenu Pui, sinu Pola Pue, o preuzimanju kontrole nad kompeksom Sveti Stefan.

“Zasada plaćamo 18 M (miliona) eura da bi bili vlasnici 51% kompanije koja je vlasnik Amana na Svetom Stefanu”, napisao je David Ngie.

“Ko je vlasnik preostalih 49%?” pitao je Daren.

“Grk Petros koji je posjetio Makao nekoliko puta”, odgovorio je Ngie. Petros Statis je jedina osoba koja odgovara tom opisu.

Diskusija se nastavila 21. avgusta 2013. Ngie je napisao Darenu:

“Namjeravamo da kupimo kompaniju koja drži 100% Aman nekretninu u Crnoj Gori … Kupujemo 51% Balkan Ltd koji drži 100% Adriatic Propertiesa ltd koji je vlasnik 100% Aman nekretnine. To je dugoročna investicija pošto je to hotel u špicu sezone samo tri mjeseca (ljeto) godišnje ali ima bonus od prodaje apartmana - 60 jedinica koje namjeravamo da izgradimo u fazi 2. Zaista ne mogu komentarisati dok ne pogledam finansijske brojke.”

Ovo znači da država sada odobrava gradnju apartmana na Miločeru o kojoj su prije šest godina pričali stvarni zakupci ovog kompleksa.

Bonus video: