Čarapić poslovao sa Kneževićem dok ga je Ranka istraživala

U katastru piše da je za dug od 800.000 eura Budimir Čarapić u Atlas banci založio livade na Crkvinama i manju kuću na Ibričevini. Čarapić za “Vijesti” tvrdi da je ovaj posao bio zakonit
30840 pregleda 34 komentar(a)
Duško Knežević i Ranka Čarapić, Foto: Filip Roganović, Boris Pejović
Duško Knežević i Ranka Čarapić, Foto: Filip Roganović, Boris Pejović
Ažurirano: 25.09.2019. 15:26h

Budo Čarapić, kojeg uhapšeni sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) Nenad Vujošević pominje u snimku razgovora sa osumnjičenim predsjednikom Atlas grupe Duškom Kneževićem, objavljenom 18. septembra, da je navodno “intervenisao kod sadašnjeg VDT-a Ivice Stankovića” je Budimir Čarapić, muž bivše vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić.

Ranka Čarapić sada je članica Tužilačkog savjeta, na čijem je čelu Ivica Stanković.

Ranka Čarapić
Ranka Čarapić(Foto: Boris Pejović)

Prema snimku koji je objavio Knežević, Vujošević je rekao:

"A nije Dragan neki, ali je isto intervenisao, rekao sam mu da je Budo Čarapić zvao Ivicu tamo, e onda on veli, jesi ti sam, ne reko, no sam bio pravo u Igalo kod Ivice, juče, i onda mi je Ivica reka da dođem kod Lidije, i ja sam doša’ kod Lidije, a on veli, zva’ sam ja Ivicu i onaj, ali veli oću da sačekam jedan dan, da vidimo što će to da objavi, eto to, ništa drugo...”

Budimir Čarapić je vlasnik firme “Comexport” koji je, prema podacima iz podgoričkog katastra, od decembra 2013. godine zalagao imovinu za, kako je navedeno, dug prema Atlas banci u iznosu od 794.474 eura.

Za ovaj iznos stavljena je hipoteka na 2.800 kvadrata livade sa pomoćnim objektom od 26 kvadrata na lokaciji u katastru označenoj sa “na vrh Crkvina” u KO Mrke, kuća od 88 kvadrata u podgoričkom naselju Ibričevina, sa dvorištem od 235 kvadrata, vinogradom od 208 kvadrata i njivom od 288 kvadrata.

Zapis duga od 794.000 eura iz 2013. godine u katastru prema Atlas banci na ime Čarapića
Zapis duga od 794.000 eura iz 2013. godine u katastru prema Atlas banci na ime Čarapića(Foto: Izvod Iz Katastra)

Nejasno je kada je tačno dobijen ovaj kredit i da li je i kada vraćen, jer je prema podacima iz katastra, u više navrata, sve do kraja 2018. godine, upisivana hipoteka na imovinu Čarapića zbog dugova u više različitih iznosa.

Prilikom naknadnih upisa hipoteka u katastru, pored firme “Comexport”, pominje se i firma “Pro Horeca”, čiji je osnivač i direktor Mirko Čarapić, sin Budimira i Ranke. Mlađi Čarapić je, prema podacima iz Centralnog registra preduzeća, i izvršni direktor “Comexporta”.

U decembru prošle godine, u Atlas banku su uvedene prinudne mjere, a u stečaju je od početka aprila ove godine.

Hipoteka za ovaj dug upisana je sedam mjeseci nakon što je Ranki Čarapić istekao petogodišnji mandat na čelu VDT-a, kada ju je na toj funkciji kao vršilac dužnosti zamijenio Veselin Vučković.

Čarapićev “Comexport” je od Atlas banke i ranije od 2009. godine uzimao više kredita za koje su zalagane iste livade, kuća i vinograd.

Dok je firma Budimira Čarapića dobijala značajne kredite od Atlas banke Duška Kneževića, njegova supruga je istraživala aferu “Telekom” u koju je bila umiješana i firma iz Atlas grupe - Fiesta, što je tadašnju vrhovnu tužiteljku dovodilo u konflikt interesa. Ona je početkom 2013. godine saopštila da nema osnova da pokrene istragu u slučaju “Telekom”.

Među četiri kompanije u SAD, za koje se u poravnanju između Dojče Telekoma i američke Komisije za hartije od vrijednosti i berzu navodi da su pružale fiktivne usluge za Crnogorski telekom kao moguću korupciju za njegovu privatizaciju, bila je i firma Fiesta Investments LTD registrovana na Mauricijusu.

Duško Knežević
Duško Knežević(Foto: Filip Roganović)

Upravo ta firma ostavila je najviše tragova o svom poslovanju u Crnoj Gori i vezama sa Atlas grupacijom Duška Kneževića. Sam Knežević je tek nedavno ustvrdio da je u slučaju privatizacije Telekoma korumpiran vrh države, uključujući i porodicu Mila Đukanovića.

Prema američkoj istrazi, zajedno sa firmom Activa Invest LTD, od investitora Mađar telekoma firma Fiesta je dobila ukupno 4,47 miliona eura “za fiktivne konsultantske ugovore”.

Kako je ranije objavljeno, firmi Activi je posredstvom bivše Euromarket banke isplaćeno u kešu 2,32 miliona eura, dok je nikad pouzdano utvrđeni gazda Fieste prihodovao čak 2,15 miliona eura. Ovoj firmi Vlada je plaćala i posredovanje u emitovanju satelitskog signala državne RTCG.

Mađar telekom i njegov vlasnik Dojče telekom su krajem 2011. pristali da plate 95 miliona dolara američkim vlastima kako bi izbjegli suđenje zbog korupcije tokom privatizacije telekomunikacionih kompanija u Crnoj Gori i Makedoniji.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti imala je pravo na ovu istragu jer se Dojče telekom kotira na Njujorškoj berzi.

Pored Aktive i Fieste, u korupcionaškoj aferi “Telekom”, novac se slio i na račune firmi Rawleigh Trading S.A i Sigma Inter corp. Sve četiri firme inkasirale su ukupno 7,35 miliona eura. U poslu je preko firme Sigma učestvovala i advokatica Ana Đukanović, sestra predsjednika Mila Đukanovića.

Američki istražni organi su saopštili da je ovaj ugovor sklopljen da bi se prikrila plaćanja ka „sestri visokog crnogorskog funkcionera”, dok je Đukanovićeva saopštila da se radilo o zakonitim konsultantskim uslugama. Tužilaštvo nije optužilo Anu Đukanović u okviru postupka koji se u aferi “Telekom” vodi u Višem sudu.

Predstavnici opozicije i NVO sektora optuživali su Čarapićevu da je zataškavala ovu aferu.

Predsjedavajući bivšeg skupštinskog odbora, koji je bavio ovom aferom u Crnoj Gori, Andrija Mandić, potvrdio je tada da su se bavili i ovom Kneževićevom firmom, ali nije mogao otkriti konkretne detalje u vezi sa učešćem Fieste jer su ti podaci označeni kao tajni.

U istraživanju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora iz 2012. godine, navedeno je više primjera u kojima je Ranka Čarapić finansijski zavisila od osoba i preduzeća koje istražuje njeno tužilaštvo zbog moguće korupcije, jer njen suprug godinama posluje sa njima. Ti slučajevi navedeni su kao sukob interesa, koji nije prijavljen.

“Ona je rukovodila istragama protiv Miomira Mugoše, šefova u Kombinatu aluminijuma, Elektroprivredi Crne Gore …, dok je njen suprug, s druge strane, u tom periodu potpisivao poslovne aranžmane sa njima. Iako nije direktno postupala u tim predmetima, kao starješina organa, ona je imala konačnu riječ. Tako su se velike afere sa milionskim štetama po državni budžet, gdje su pljuštale krivične prijave ili osnovi sumnje iz policije, NVO, medija ili parlamentarnih stranaka, arhivirane odbijajućim odlukama VDT-a poslije godina istraga”, naveo je MANS u istraživanju.

Čarapić: Nije kredit već garancija

Budimir Čarapić je juče “Vijestima” kazao da nema ništa sporno u poslovima njegove firme sa bankom Duška Kneževića.

“Atlas banka je firmi ‘Comexport’ 2013. godine izdala bankarsku garanciju na iznos od 800.000 eura, a ne kredit u tom iznosu. Navedena bankarska garancija nije došla na naplatu, odnosno nije realizovana, jer je firma blagovremeno izvršila svoju ugovorenu obavezu prema klijentu”, naveo je Čarapić u odgovoru “Vijestima”.

On je kazao da je proteklih godina bilo više kredita od Atlas banke, sa hipotekama na nekretnine, koji su vraćani pa uzimani novi. Navodi da je ostao dug prema Atlas banci u manjem iznosu, kojeg sada nije mogao da precizira.

“Comexport” sada ima jednog zaposlenog. Prošle godine je imao prihod od 105.000 eura, ali je profit bio svega hiljadu i po eura. Firma je mnogo bolje poslovala prije četiri godine kada je prihod iznosio skoro milion eura.

U proteklih godinu dana račun firme bio je dva puta u blokadi - u septembru prošle godine pet dana zbog 2,1 hiljadu eura, a u martu ove godine 14 dana zbog duga od 674 eura.

Bonus video: