Čujoviću pet i po godina zatvora, Boškoviću tri godine i pet mjeseci

Njima je optužnicom stavljeno na teret krivično djelo kriminalno udruživanje i krivično djelo računarska prevara
9863 pregleda 4 komentar(a)
Čujović, Foto: Savo Prelević
Čujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2019. 13:47h

Miloš Čujović osuđen je u odsustvu na pet i po godina zatvora zbog računarske prevare, dok je Nebojša Bošković osuđen na tri godine i pet mjeseci.

Njima je optužnicom stavljeno na teret krivično djelo kriminalno udruživanje i krivično djelo računarska prevara.

Okrivljena Nataša Golović je danas osuđena na šest mjeseci zatvora sa nanogicom.

Miloš Čujović i dalje nije dostupan našim organima, jer je u avgustu 2017. godine uz jemstvo od 230 hiljada eura pušten iz zatvora. Za njim je raspisana nacionalna potjernica.

Čujović je ranije pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora za prevare i kriminalno udruživanje.

Optuženi Čujović je krajem jula i početkom avgusta 2017, uz jemstvo od 230.000 eura pušten da se brani sa slobode, kada mu je određena mjera nadzora zabrana napuštanja boravišta, teritorije Podgorice i obaveza povremenog javljanja određenom državnom organu.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Nebojša Bošković je organizovao kriminalno udruženje sa Milošem Čujovićem, koji je od 1. januara do septembra 2013. godine, dok se nalazio u pritvoru ZIKS-a, koristeći programerske vještine, predstavljao službenicima inostranih banaka kao vlasnik žiro računa.

On je bankarskim službenicima davao instrukcije da se sa deviznih računa otvorenih u inostranim bankama izvrši prenos novca na devizne račune više osoba. Na taj način Bošković i Čujović su sebi pribavili imovinsku korist od 1.446.171,80 eura. Od ovog iznosa je ostalo blokirano 249.425 eura. Boškoviću i Čujoviću je u prevari umišljajno pomogla okrivljena Nataša S. Golović, navodi se u optužnici.

Čujović pravosnažno osuđen

Čujović je pravosnažno osuđen presudom Apelacionog suda Crne Gore za prevare i kriminalno udruživanje. Za krivično djelo kriminalno udruživanje i prevara, optuženi Čujović je u podgoričkom Višem sudu osuđen na šest i po godina zatvora. Presudom Apelacionom suda Crne Gore prvostepena presuda je preinačena u djelu odluke o kazni u odnosu na optuženog Čujovića, pa je za navedena krivična djela osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci.

Prema navodima optužnice, grupa okrivljenih je prevarama uspjela da sa tuđih bankarskih računa iz inostranstva “skinu” 1.186.673 eura, od čega su podigli 223.516,17 eura. Ostali dio novca blokiran je na deviznim računima okrivljenih po nalogu tužilaštva.

Bonus video: