Da li je neko "upecao" imovinu Ribolovnog kluba "Nikšić"?

Iz Ministarstva sporta zbog odmora tražili vremena za odgovor, a onda zaćutali i oni i Janović
6646 pregleda 27 komentar(a)
Ministar ne odgovara na pitanja novinara: Janović, Foto: Boris Pejović
Ministar ne odgovara na pitanja novinara: Janović, Foto: Boris Pejović

Ministar sporta Nikola Janović sedmicama odbija da “Vijestima” dostavi dokumentaciju o preregistraciji Sportskog ribolovnog kluba “Nikšić - NK” i odgovori da li je tražio objašnjenje kako je i po kom osnovu imovina tog kluba prešla u vlasništvo fizičkih lica, navodnih osnivača kluba.

SRK “Nikšić - NK”, pravni je nasljednik Sportsko ribolovnog društva “Nikšić” (SRD “Nikšić”), koje je u svom vlasništvu imalo nekretninu od oko stotinjak kvadrata u kojoj su kancelarije i klupska kafana.

“Vijesti” su Janovića pitale da li je SRK “Nikšić - NK” (ranije SRD “Nikšić”) u skladu sa članom 143 Zakona o sportu usaglasilo rad, organizaciju i opšte akte, ako jeste kada i da li je Ministarstvo sporta imalo primjedbe na izmjene, ali i da li je resor na čijem je čelu tražio objašnjenje od tog kluba na koji način je i po kom osnovu klupska imovina prešla u vlasništvo fizičkih lica.

Iz MS su u telefonskom razgovoru najavili da će odgovoriti 26. avgusta, kada se njihovi zaposleni vrate na radna mjesta, obrazlažući da su zbog odmora uvedena dežurstva. Odgovore su obećali i 2. septembra, najavljujući ih do kraja radnog dana, ali su oni i tada izostali.

Prema saznanjima “Vijesti”, ribolovci tog kluba tražili su od rukovodstva kompletnu dokumentaciju, upravo zbog bojazni da su pojedinci nezakonito prisvojili imovinu SRK “Nikšić - NK”, ali je nisu dobili.

Sekretar tog kluba, Vlajko Simović, međutim, tvrdi da imovina kluba nije prešla u privatno vlasništvo, već da je na taj način štite.

“Ni pokretna ni pokretna imovina nije privatizovana. U statut smo stavili da se vlasnički udio osnivača kluba, odnosno radnika, u slučaju njihove smrti, prestanka radnog odnosa ili slično, prenosi na sljedećeg. To je bilo samo usklađivanje akata, jer nismo mogli staviti da su svih 600 ribolovaca vlasnici imovine i nasljednici dugova”, kazao je on. Objasnio je da je SRK “Nikšić - NK” akte usaglasio u skladu sa Zakonom i da su od Ministarstva sporta dobili rješenje kojim je zakonitost potvrđena.

Bonus video: