Da li su službenici UIKS na meti: Bombaški napadi naručeni iz zatvora?

U dvorištu kuće Strugara bomba je bačena u avgustu prošle godine, Jovanovićev automobil zapaljen je u novembru prošle godine, a u februaru je bačena bomba ispred kuće Burića
23102 pregleda 5 komentar(a)
Porodice im nijesu ugrožene: Veselin Veljović, Foto: Boris Pejović
Porodice im nijesu ugrožene: Veselin Veljović, Foto: Boris Pejović

Crnogorska policija istražuje da li su se službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) Saša Burić, Miodrag Strugar i Darko Jovanović našli na meti jer su profesionalno radili, sprečavali i razotkrivali pritvorenike u vršenju krivičnih djela unutar zatvora.

To je Savjetu za građansku kontrolu rada policije saopštio direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Odgovore je dostavio predsjedniku Savjeta Aleksandru Saši Zekoviću, na dopis kojim izrazili zabrinutost za bezbjednost zatvorskih službenika i njihovih porodica.

“U odnosu na motiv napada na službenike UIKS-a, istraga se vodi u smjeru njihovog profesionalnog obavljanja poslova, sprečavanju i razotkrivanju pritvorenih lica u vršenju kriminalnih aktivnosti unutar Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Na osnovu dostupnih informacija i podataka nije se moglo zaključiti da je navedenim licima i članovima njihovih porodica ugrožena bezbjednost”, napisao je on.

U dvorištu kuće Strugara bomba je bačena u avgustu prošle godine, Jovanovićev automobil zapaljen je u novembru prošle godine, a u februaru je bačena bomba ispred kuće Burića.

Veljović je napisao da su službenici kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica, odmah po saznanju za te napade “preduzeli sve neophodne istražne i operativno-taktičke mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja navedenih događaja, odnosno krivičnih djela”.

Zbog bombaškog napada 13. avgusta na imovinu Strugara, policija je šest dana kasnije uhapsila sedamnaestogodišnjeg I. T.

Tada su saopštili da je njegov saučesnik - dvije godine stariji Jagoš Lekić i da sumnjaju da je napad naručen iz zatvora.

Policija je tada objasnila da su se njih dvojica 13. avgusta 2019. godine u jutranjim časovima, po prethodnom dogovoru dovezli do naselja Donja Gorica, u blizini kuće Strugara, nakon čega je prvoosumnjičeni I.T. pješke prišao do kuće oštećenog i sa bezbjedne udaljenosti aktivirao ručnu bombu.

Sredinom marta inspektori Centra bezbjednosti Podgorica, saopštili su da su otkrili ko je i po čijem nalogu 11. februara bacio bombu u dvorište kuće Burića.

Nalogodavcima su označili člana barskog klana Edmonda Mustafu, koji je u zatvoru i njegovog kuma Zorana Perovića.

Iz Uprave policije tada su objasnili da su u nastavku akcije, kodnog naziva “Grupa”, procesuirali i saizvršioce - Miljana Dujovića i Nikolu Cupaća.

Zbog aktiviranja eksplozivne naprave u dvorištu kuće šefa sprovodničke službe Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, ranije je uhapšen Stefan Marković (23).

Perović i Mustafa negirali su povezanost sa tim krivičnim djelom, saopštio je njihov pravni zastupnik.

Bonus video: