Damjanović: Na snimku se ne vidi da je neko uzeo mito na granici

Damjanović kaže da je u intervjuu za BIRN rekao da nema saznanja o pomenutom slučaju, ali da je pozvao novinare da, "ukoliko imaju bilo kakve dokaze, snimke ili druge dokaze da ih dostave policiji".
12699 pregleda 21 komentar(a)
Vesko Damjanović, Foto: Savo Prelević
Vesko Damjanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2019. 16:28h

Nikakav postupak nije mogao biti pokrenut na osnovu snimka koji je meni bio dat na uvid jer se na njemu ne vidi da je neko dao ili uzeo novac, niti se može utvrditi kada i na kojem je mjestu snimak nastao, odnosno na snimku ne postoji dokaz da je neko dao ili uzeo mito, saopštio je Vesko Damjanović, pomoćnik direktora za Sektor granične policije povodom teksta o navodnoj korupciji na GP Sukobin – Murićani.

On navodi da je jedna od mjera u borbi protiv korupcije na graničnim prelazima, shodno preporukama eksperata za upravljanje granicom, instaliranje kamera u radnim prostorijama službenika, ali koje "nisu skrivene, ni tajne".

"Kamere su ugrađene u okviru projekta pokrivanja svih graničnih prelaza video nadzorom 2018. godine i službenici su sa tim upoznati. Projekat je od početka vođen i implementiran od strane Službe za informacione tehnologije Ministarstva unutrašnjih poslova, koja i danas upravlja sa video bazom podataka i video nadzorom", navodi Damjanović.

Granični prelaz
Granični prelaz(Foto: Printscreen)

Dodaje da je u intervjuu za BIRN rekao da nema saznanja o pomenutom slučaju, ali da je pozvao novinare da, "ukoliko imaju bilo kakve dokaze, snimke ili druge dokaze da ih dostave policiji".

"Rekao sam da je bilo slučajeva prijave korupcije, kao i žalbi na određene propuste u radu službenika Sektora granične policije, ne navodeći konkretne slučajeve. Svim prijavama pristupili smo odgovorno i provjeravali navode i ukoliko je utvrđeno da postoje elementi krivičnog djela u postupanju policijskih službenika, obavjestili smo nadležnog tužioca i službenici su udaljavani sa posla do okončanja postupka. Dešavalo se i da službenicima prestane radni odnos, ukoliko se dokaže postojanje krivičnog djela, a shodno zakonskim odredbama, koje uređuju prestanak radnog odnosa", navodi Damjanović.

On podjeća da je u ovoj i prošloj godini, službeniku Stanice granične policije Bijelo Polje B.M. prestao je radni odnos zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja sa elementima korupcije, službenicima Stanice granične policije Nikšić J.P. i Ć.N.

" Osnovni državni tužilac u Nikšiću podnio je optužne predloge zbog krivičnog djela primanje mita i zloupotreba službenog položaja. Optužni predlozi od strane nadležnih tužilaca podnijeti su i protiv službenika Stanice granične policije Herceg Novi P.A. i M.R , takođe zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Imali smo i slučaj krivičnog djela neovlašćenog korišćenja ličnih podataka. Pokrenuli smo i disciplinske postupke protiv službenika Stanice GP Rožaje S.R, K.H, M.S. i R.D. zbog teže povrede služene dužnosti iz Zakona o unutrašnjim poslovlima, odnosno onemogućavanja i ometanja funkcionisanja video nadzora na GP Kula. Sve navedeno ukazuje da se profesionalno i odgovorno suprostavljamo zloupotrebama naših službenika, te da se sve prijave i predstavke na postupanje službenika granične policije provjeravaju sa posebnom pažnjom u saradnji sa kriminalističkom policijom i nadležnim tužilaštvom", piše u saopštenju.

Bonus video: