Dedović vozio, Vukotić prvi zapucao?

Donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv škaljaraca osumnjičenih za pokušaj ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića
17704 pregleda 4 komentar(a)
Sa privođenja Šakovića na saslušanje, Foto: Savo Prelević
Sa privođenja Šakovića na saslušanje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.05.2019. 07:39h

Jedan od navodnih vođa škaljarskog kriminalnog klana Igor Dedović bio je za upravljačem “BMW-a” kojim su on, Jovan Vukotić i Milić Minja Šaković prije tri godine prepriječili put dvojici članova kavačkog klana Vojinu Stuparu i Milošu Radonjiću i pucali u njih.

Pištolj je prvi potegao i zapucao Jovan Vukotić.

To piše u naredbi za sprovođenje istrage, koju je donijela viša tužiteljka Maja Jovanović. Prema tužilačkom dokumentu, njih trojica su 27. marta 2016. godine su u kotorskom naselju Rakite, automobilom “BMW” prepriječili put “citroenu C3” u kojem su bili Stupar i Radonjić i pokušali da ih ubiju.

“Iz vozila je izašao okrivljeni Jovan Vukotić i iz pištolja marke ‘škorpion’ sa prigušivačem...ispalio više hitaca u pavcu oštećenog Radonjić Miloša, koji se nalazio na mjestu suvozača u vozilu marke ‘citoren C3’, nakon čega su, u trenutku kada su oštećeni Miloš Radonjić i Vojin Stupar izašli iz vozila i krenuli da bježe, iz vozila izašli i okrivljeni Dedović Igor i Šaković Milić, koji su držali pištolje NN marke, kalibra 7,65... nakon čega su sva trojica ispalili više projektila u pravcu oštećenih”, piše u naredbi.

Pojašnjeno je da je jedan projektil pogodio Stupara, nanoseći mu teške tjelesne povrede. U obrazloženju tog tužilačkog akta, tužiteljka Jovanović napisala je da trojicu škaljaraca sumnjiči na osnovu zapisnika Uprave policije i zapisnika o saslušanju Stupara i Radonjića.

“Iz saglasnih iskaza svjedoka oštećenih Vojina Stupara i Miloša Radonjića, proizlazi da su se njih dvojica nalazili u vozilu marke ‘citroen C3’ kada su im okrivljeni, koje poznaju, vozilom marke ‘BMW’ kojim je upravljao okrivljeni Dedović, a na mjestu suvozača se nalazio okrivljeni Šaković Milić, dok se na zadnjem sjedištu nalazio okrivljeni Vukotić Jovan, prepriječili put”, piše u obrazloženju.

Tužiteljka je predložila produžetak pritvora Šakoviću, ali i da se pritvor odredi Dedoviću koji je u bjekstvu i Vukotiću, koji se nalazi na izdržavanje kazne zatvora u Srbiji.

Nakon što je policija osumnjičila trojac iz škaljarskog klana za pokušaj ubistva dvojice kavčana, Vukotić se pismom oglasio iz zatvora, tvrdeći da njemu i njegovom bratu policija podmeće.

Ponovo je za podmetanja optužio “otpad i talog koji se krije iza svojih legitimacija”, ističući da tim optužbama pokušavaju popraviti svoju zaprljanu karijeru i produže joj rok trajanja.

“O njihovim karijerama govore imovinski kartoni, nepokretna i pokretna imovina, skriveni novac i povezanost sa kriminalnim klanovima kojima su odavno na platnom spisku. Ja sam pogrešna aukcija za licitiranje njihovih imena. To je posao države da otkrije. Želim da javnosti približim spise predmeta i pravu istinu, a to je da se ova bombastična optužba sada, poslije tri godine, zasniva na lažnim izjavama te dvojice, kako ih oni nazivaju, pripadnika ‘kavačkog klana’, koji su u bjekstvu zbog optužbi za zločinačko udruživanje. Kad kažem lažnim, to s ponosom govorim i sa svom ličnom odgovornošću, jer su ih dali nakon nagovora svojih šefova i njihovih saradnika iz policije mjesecima kasnije, nakon što su u policiji i tužilaštvu dali skroz drugačije izjave i naveli šta se zapravo desilo te 2016. godine”, piše u Vukotićevom pismu dostavljenom medijima.

Šaković ostaje iza rešetaka

Sudija Višeg suda Vladmir Novović odbio je nedavno da ukine pritvor Podgoričaninu Miliću Minji Šakoviću, optuženom za pokušaj ubistva Stupara i Radonjića.

Prema saznanjima “Vijesti”, Šakovićevi branioci tražili su da se tom optuženom pritvor zamijeni nekom od alternativnih mjera, sa čim se navodno saglasilo i tužilaštvo.

Novović je, ipak, ocijenio da se pritvor može ukinuti ukoliko se protiv Šakovića obustavi istraga.

Par dana kasnije, tužiteljka Maja Jovanović donijela je naredbu o sprovođenju istrage i tražila produžetak pritvora za Šakovića.

Iz Višeg tužilaštva u Podgorici nijesu odgovorili da li je tačno da se postupajući tužilac nije protivio ukidanju pritvora Šakoviću.

“Više državno tužilaštvo u Podgorici je donijelo naredbu o sprovođenju istrage sa predlogom za određivanje pritvora protiv M. Š., J. V. i I. D. zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo - ubistvo u pokušaju i krivično djelo – nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, koji pritvor je po predlogu ovog tužilaštva produžen”, piše u njihovim odgovorima.

Dedović bio u Sloveniji kad se pucalo po Kotoru?

Igor Dedović bio je u Sloveniji u vrijeme pokušaja ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića, ispričali su juče u tužilaštvu svjedoci.

Prema saznanjima “Vijesti”, dva svjedoka iz Slovenije juče u 8 sati pojavili su se pred tužiteljkom Jovanović i potvrdili Dedovićev alibi.

Jedan od njih, navodno do detalja je ispričao gdje se u Sloveniji Dedović nalazio 27. marta 2016.

Tužioci idu u Srbiju da saslušaju Vukotića

Crnogorski tužioci najvjerovatnije će narednih dana otputovati u Srbiju, kako bi u zatvoru saslušali Jovana Vukotića, jednog od osumnjičenih za dvostruki pokušaj ubistva.

“Vijesti” saznaju da je saslušanje Vukotića u tom, ali i u predmetu formiranom zbog pokušaja ubistva Tamare Zvicer, bilo planirano za prethodnu sedmicu.

Navodno, odgođeno je zbog ubistva Vukotićevog oca Veselina, koji je likvidiran 20. aprila u Kotoru.

Bonus video: