“Diktirao mi je šta da pišem o ubistvu”

U reagovanju, Lalatović je napisao da “odustaje od dogovora sa Pekom Đikanovićem” da mu “pomogne da ‘istrguje’ svoju slobodu”, jer je za njega izrekao najgore moguće kvalifikacije
15392 pregleda 6 komentar(a)
Iz ZIKS-a, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Iz ZIKS-a, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Osumnjičeni za ubistvo Ranka Vuletića, Nikšićanin Vuk Lalatović, tvrdi da je njegov sugrađanin i sustanar u Istražnom zatvoru Peko Đikanović, izmislio da mu je pričao o nalogodavcima tog zločina kako bi za sebe “istrgovao slobodu”.

Njegov branilac, advokat Damir Lekić, “Vijestima” je dostavio Lalatovićevo reagovanje na tekst “Peko Đikanović tvrdi da zna nalogodavce ubistva Vuletića”.

U reagovanju, Lalatović je napisao da “odustaje od dogovora sa Pekom Đikanovićem” da mu “pomogne da ‘istrguje’ svoju slobodu”, jer je za njega izrekao najgore moguće kvalifikacije:

“Kada sam došao u Istražni zatvor zbog počinjenog ubistva, Đikanović me je pozvao ispod prozora i pitao me je šta se desilo... Ja sam mu saopštio istinu. Međutim, sjutradan kada je opet došao, zamolio me je da mu pomognem da, kako je to sam naveo, ‘istrguje’ svoju slobodu ukoliko ga osude za krivično djelo ubistvo u krivičnom postupku koji je u toku. Otprilike sam znao šta mu treba, jer smo o tome razgovarali i ranije još kad sam se prvi put nalazio u zatvoru i to u njegovoj sobi, kada mi je predlagao nešto što nisam nikako mogao učiniti, govoreći mi da su se sada sretno poklopile stvari i da mu mogu pomoći da se spasi od duge robije. Njegov plan se ogledao u tome da navodno otkrije nalogodavca ubistva Ranka Vuletića. Saopštio mi je da sve mora da bude potpuno uvjerljivo i da će mi zarad toga izdiktirati nešto da napišem na papirić. Ja sam mu obećao da ću mu pomoći, jer ga volim kao pravog prijatelja, jer me primio kao rođenog brata u svoju sobu na moju prvu robiju, kupovao mi kantinu, štitio me i vodio računa o meni kao pravi otac. Iskreno nije mi bilo mnogo žao, a u poređenju sa ljubavlju koju osjećam prema Peku Đikanoviću, da se pomenuto lišenje života ‘napakuje’ tom... kojeg je Peko pominjao u objavama, jer mi je isti za njega rekao sve najgore, govoreći stalno da svi znaju da je on izrazito loš, a takođe i ja sam znao da između njih dvojice postoje neraščišćeni odnosi. Takođe, Đikanović mi je saopštio da moja situacija, ako mu na pomenuti način pomognem, ništa gora ne može biti, a da može i hoće od neprijatelja tog... da naplati 60.000,00 eura, te da u tom smjeru ukoliko mu naudi, od istih ima obećanje, kao i da će nešto od toga novca i mene častiti. Međutim, i pored svega, ja sam ipak od tog dogovora sa Đikanovićem odustao, a na početku izlaganja sam rekao zašto, iako i dalje volim Peka i želim mu sve najbolje pa i da ga oslobode, ali je mu u tome više ne mogu pomoći na bilo koji način... Ipak mislim da nije u redu da nedužni i nevini odgovaraju za nešto što nisu učinili... Tog....kojeg je Đikanović pomenuo u objavama, nikada u životu nisam vidio, niti uopšte znam o kome se radi, a posebno želim da naglasim da nikoga zbog novca nikad ne bih lišio života, a o okolnostima i razlozima zbog kojih sam lišio života Ranka Vuletića detaljno ću se izjasniti pred sudom”, piše u reagovanju.

Bonus video: