SDT: Šaviv osumnjičen za stvaranje kriminalne organizacije

To je utvrdilo Specijalno tužilaštvo tokom istrage koja je pokrenuta protiv bivšeg agenta CIA, Džozefa Asada i još osam osoba, osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju
4863 pregleda 5 komentar(a)
Sa današnjeg presa, Foto: Savo Prelević
Sa današnjeg presa, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.07.2019. 13:56h

Državljanin Velike Britanije i Izraela, Aron Šaviv osumnjičen je za stvaranje kriminalne organizacije i protiv njega je donijeta naredba o proširenju istrage.

To je utvrdilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tokom istrage koja je pokrenuta protiv bivšeg agenta CIA, Džozefa Asada i još osam osoba, koji su osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

"Specijalno državno tužilaštvo je tokom istrage koja je pokrenuta protiv J.A. i još osam lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja, a u vezi pokušaja nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore 16.10.2016. godine, došlo do dokaza koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je i lice A.S. državljanin Velike Britanije i Izraela izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, zbog čega je prema istom donijeta i naredba o proširenju istrage", kazao je specijalni tužilac Saša Čađenović.

Čađenović je rekao da do sada prikupljeni dokazi "ukazuju do stepena osnovane sumnje da je A.S. od jula 2016. godine prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji koja je planirala nasilni ulazak u Skupštinu Crne Gore i likvidaciju službenika Uprave policije u oktobru 2016. godine."

"Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni A.S. prihvatio da u okvirukriminalne organizacije postupa po naredbama i uputstvima organizatora i članova kriminalne organizacije, da preko pravnih lica koja je osnovao u inostranstvu preuzima novac koji je namijenjen za realizaciju kriminalnog plana koji je uplaćen od strane za sada neidentifikovanih pripadnika kriminalne organizacije, da tako primljen novac prosleđuje drugim članovima kriminalne organizacije, da sam vrši plaćanje za potrebe pripadnika kriminalne organizacije u Crnoj Gori i inostranstvu, da plaća račune za sprovođenje političke kampanje, da sa drugim pripadnicima, da sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije sprovodi aktivnosti na teritoriji Crne Gore u cilju elektronske zaštite pripadnika kriminalne organizacije i fizičkog obezbjeđenja istih", dodao je Čađenović.

Čađenović je dodao da "postoji osnovana sumja da je A.S. u periodu od jula do oktobra 2016. godine na račun svog preduzeća "D.C" LTD, koje je osnovano na Kipru, prihvatio novac u iznosu od 1.565.000,00 eura."

"Taj novac uplaćen je od strane preduzeća "S" iz Češke, čiji izvršni direktor i zastupnik su državljani Rusije. Krajem 2015. godine u označenom preduzeću kao jedan od suvlasnika registrovan je i okrivljeni J.A. Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni A.S. u periodu od jula do oktobra 2016. godine na ime konsultantskih troškova sa preduzeća na Kipru prenio 100.000,00 eura na svoju drugu firmu "S Strategy and C", te da je na ime dividende na svoj račun u Izrealu prebacio nešto preko 400.000,00 eura. Takođe postoji osnovana sumnja da je A.S. sa računa preduzeća "DC" LTD vršio i druga plaćanja i to 03.10.2016. godine prema preduzeću "P.C." Group čiji osnivač je okrivljeni J.A, dok je u periodu od avgusta novembra 2016. godine za potrebe izrade reklama, ispitivanja tržišta, pravljenja video spotova i reklamiranja na Fejsbuku, platio iznose od preko 350.000,00 eura preduzećima u Beogradu i Slovačkoj, preko 46.000,00 eura preduzeću "A" DOO iz Podgorice, a Fejsbuku u istom tom periodu preko 155.000,00 eura. Takođe, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni A.S. na teritoriji Crne Gore vršio i određena gotovinska plaćanja u iznosu od preko 22.000,00 eura. Do sada prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni A.S. u periodu njegovog angažovanja u političkoj kampanji za parlamentarne izbore u Crnoj Gori od jula do kraja oktobra 2016. godine od novca prenesenog sa firme čiji zastupnici su državljani Rusije, platio ukupno preko 1.150.000,00 eura", kazao je Čađenović.

Bonus video: