Država blokirala stan koji je Miloš Marović poklonio roditeljima

Marovići, otac i sin, priznali su i zaključili sporazume o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom. Svetozar je priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe koja je oštetila kasu Opštine Budva za više desetina miliona eura
8822 pregleda 23 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi penthaus, Foto: Vuk Lajović
Zgrada u kojoj se nalazi penthaus, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.05.2019. 07:37h

Država Crna Gora blokirala je dio penthausa od 287 kvadrata u kojem su živjeli bračni par Svetozar i Đorđina Marović, jer građevinska kompanija „MF invest“ na koju je uknjižen, nije izmirila porez od deset hiljada eura.

Riječ je o firmi, u kojoj je Miloš Marović partner, a koja je gradila ovu, nekada, jednu od najluksuznijih stambenih zgrada u Budvi.

Naime, pentahaus od ukupno 480 kvadrata čini stan od 287 kvadrata na petom spratu, uknjižen na MF invest i mansarda od 193 kvadrata, koja je uknjižena na Miloša Marovića u katastraskoj evidenciji Uprave za nekretnine se vode kao dvije odvojene stambene jedinice.

Međutim, stanovi su spojeni, a Miloš je to poklonio svojim roditeljima koji su ga uredili, a nakon što je Svetozar priznao krivicu, i osuđen, a potom i napustio Budvu, nezvanično je luksuzna nekretnina bila ponuđena na prodaju za milion eura.

„Hipoteka, poresko potraživanje u korist Crne Gore u iznosu od 10.834,31 eura“, stoji u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid. Teret je upisan na nepokretnost posljednjeg dana aprila.

Ovim je sada blokiran kompletan penthaus jer je na mansardu prije dvije godine „šapu“ stavilo Specijalno tužilaštvo, na čiji je zahtjev Viši sud donio privremenu mjeru.

Pred Višim sudom vodi se postupak za trajno oduzimanje mansarde od 193 kvadrata, jer Specijalno tužilaštvo, nakon obimne finansijske istrage, tvrdi da je stan Miloš stekao kriminalom.

Ostaje da se vidi kakva će biti odluka suda, jer u slučaju njegovog oca nije dokazano da je stan od 90 kvadrata kod budvanske Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša“ Svetozar stekao kriminalom.

Međutim, Đorđina nije bila te sreće, jer Viši sud kojim je predsjedavao Boris Savić nije povjerovao u svjedočenja srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i Isata Boljevića da su pozajmili novac tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću za kupovinu vile od Đorđine Marović.

To je bilo presudno da se donese odluka o trajnom oduzimanju milionski vrijedne nekretnine, jer su tužioci dokazali da je izgradila vilu novcem koji su njen suprug i sin stekli kriminalom.

Marovići, otac i sin, priznali su i zaključili sporazume o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom. Svetozar je priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe koja je oštetila kasu Opštine Budva za više desetina miliona eura.

Dosuđeno mu je da plati 1,1 milion eura kaznu, i odleži zatvorsku kaznu od četiri godine.

Miloš je platio kaznu od 284 hiljade eura, ali mu je ostalo da odrobija 11 mjeseci.

Marovići se nalaze u Beogradu. Svetozar se, kako tvrde njegovi pravni zastupnici nalazi na liječenju, zbog čega nije u mogućnosti da dođe i odsluži četvorogodišnju kaznu, dok je Miloš izbjegao odsluženje jednogodišnje kazne dobijanjem srpskog državljanstva.

Za starijim Marovićem je raspisana potjernica, a Ministarstvo pravde je uputilo kolegama zahtjev da otac i sin budu isporučeni.

Milošu Maroviću naredne godine u septembru zastarijeva kazna.

Ništa od prodaje Svetove imovine

Nije zakonito procijenjena imovina odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, kojom je garantovao da će vratiti milion eura na osnovu sudske presude.

To je utvrdio Osnovni sud u Podgorici, usvojivši prigovor izvršnog dužnika Svetozara Marovića i ukidajući rješenje javne izvršiteljke Snežane Pavličić o utvrđivanju vrijednosti nepokretnosti. Predmet je vraćen na ponovni postupak.

Time je odložena prodaja imovine starijeg Marovića, koja je bila zakazana za 20. maj.

Prodajom te imovine, Opština je trebalo da namiri dio štete koju je napravila organizovana kriminalna grupa na čelu sa Marovićem, a tokom brojnih malverzacija vezanih najčešće za kupoprodaju nekretnina u metropoli turizma.

Bonus video: