Država Crna Gora da isplati Ljubu Bigoviću 7.500 eura

Bigović se, kako se navodi, sudu u Strazburu žalio na loše uslove u pritvoru, u kojem se nalazio tokom trajanja krivičnog postupka protiv njega od 2006. do 2015.godine, i nedostatak adekvatne medicinske njege
8683 pregleda 6 komentar(a)
Bigović, Foto: Savo Prelević
Bigović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2019. 13:28h

Država Crna Gora moraće Ljubu Bigoviću da isplati 7.500 eura na ime naknade nematerijalne štete, odlučio je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom, Valentina Pavličić, saopštila je da je sud donio presudu u predmetu Bigović protiv Crne Gore kojom je u dijelu proglasio predstavku očigledno neosnovanom u smislu člana 35 stav 3 (a) i stav 4 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, dok je u dijelu utvrdio povredu člana 3 i 5 Konvencije.

U javno objavljenoj presudi, Evropski sud obrazložio je da je država Ljubu Bigoviću prekršila prava na zabranu torture, zbog uslova u kojima je boravio u pritvoru, i na slobodu ličnosti, zbog nedostatka opravdanja za pritvor u kome je proveo 5 godina i 5 mjeseci.

Iz Akcije za ljudska prava (HRA), koja prati presude Evropskog suda, saopštili su da je sud u Strazburu utvrdio da su uslovi pod kojima je Bigović boravio u istražnom zatvoru od februara 2006. do avgusta 2009. godine - prenatrpanost sobe i neuslovan toalet - prekršili član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima (zabrana mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja).

"S druge strane, nijesu prihvaćene njegove tvrdnje da u zatvoru nije dobio adekvatnu medicinsku njegu. Evropski sud je utvrdio i da je Ustavni sud Crne Gore, prilikom odlučivanja o Bigovićevoj ustavnoj žalbi u decembru 2015. godine, prosto zanemario njegove primjedbe na uslove u pritvoru", kazali su iz HRA.

U obrazloženju javno objavljene presude piše i da je taj sud utvrdio da je Bigovićev pritvor bio nezakonit jer je u nekoliko navrata domaći sud propustio da poštuje rokove za ispitivanje osnovanosti pritvora, a Ustavni sud Crne Gore propustio da o tome odlučuje, pa je utvrdio povredu čl. 5, st. 1 Konvencije.

"Takođe, utvrđeno je da su mu nadležni sudovi produžavali pritvor na osnovu argumenata koji se ne mogu smatrati dovoljnim opravdanjem za trajanje pritvora od preko pet godina, pa je tako prekršen čl. 5, st. 3 Konvencije. Sud je posebno kritikovao to što su odluke o produžavanju pritvora pisane kao ”standardizovane formule” i što je nekoliko odluka sadržavalo samo frazu ”razlozi za pritvor i dalje postoje”, bez ikakvog drugog obrazloženja".

Bigović se, kako se navodi, sudu u Strazburu žalio na loše uslove u pritvoru, u kojem se nalazio tokom trajanja krivičnog postupka protiv njega od 2006. do 2015.godine, i nedostatak adekvatne medicinske njege.

On se žalio i na nezakonitost njegovog pritvora usljed nedostatka redovne kontrole osnovanosti pritvora od nadležnog suda, nedovoljno obrazloženje rješenja kojima mu je produžavan pritvor i "razumnost" dužine trajanja pritvora, kao i na sporost u odlučivanju o njegovom zahtjevu za puštanje iz pritvora koji je podnio u avgustu 2014. godine.

Bigović je pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva inspektora Slavoljuba Šćekića.

Bigović je tražio naknadu materijalne štete u iznosu od 38.646 eura i nematerijalne štete u iznosu od 100 hiljada eura.

Pavličić je saopštila da Evropski sud nije našao uzročnu vezu između utvrđenih povreda i tražene materijalne štete, usljed čega je taj zahtjev odbio kao neosnovan.

“Evropski sud je našao opravdanim da dosudi iznos od 7,5 hiljada eura na ime naknade nematerijalne štete”, navodi se u saopštenju Pavličić.

Bonus video: