Đukanović: Katnić saslušao Stankovića u vezi snimaka na kojima se pominju obojica

Đukanović je rekao da je saslušanje namjerno zakazano za dan kada je Podgorica bila blokirana i izgledala kao da je u toku okupacija
8011 pregleda 5 komentar(a)
Katnić i Stanković, Foto: Boris Pejović
Katnić i Stanković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.12.2019. 18:56h

Odbrana biznismena Duška Kneževića saopštila je danas da je juče specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić saslušao vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivicu Stankovića "u vezi snimaka na kojima se pominju obojica", saopšteno je iz Atlas grupe.

"U Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici juče je kao svjedok u krivičnom postupku protiv osumnjičenog Nenada Vujoševića i drugih saslušan vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković", navodi se u saopštenju.

Advokat Kneževića, Zdravko Đukanović je kazao da su neposredno prije saslušanja obaviješteni da je odbijen zahtjev odbrane Duška Kneževića za izuzeće Katnića.

Đukanović i advokat Borivoje Borović tražili su ranije izuzeće Katnića.

"Ovakva odluka je nezakonita, a sa aspekta zdravog razuma nevjerovatna. Katnić je saslušao Stankovića u vezi snimaka na kojima se obojica spominju u kontekstu izvršenja krivičnog djela. U vezi sa ovom odlukom mi ćemo pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom Crne Gore“, kazao je Đukanović.

Zdravko Đukanović
Đukanović(Foto: Savo Prelević)

On je dodao da je saslušanje namjerno zakazano za dan kada je Podgorica bila blokirana i izgledala kao da je u toku okupacija.

"Kao branilac sam jedva uspio da uđem u zgradu SDT u Podgorici, nakon što su me pripadnici specijalnih policijskih snaga četiri puta legitimisali. Neposredno nakon saslušanja vrhovni državni tužilac je izjavio da će tužilaštvo pokrenuti krivične postupke protiv svakoga ko izvrši krivično djelo, bez obzira na funkciju. Međutim, tužilaštvo ne reaguje po podnijetim prijavama protiv nosilaca izvršne vlasti“, rekao je Đukanović.

On je poručio da je Stanković po zakonu, a i po sopstvenom obećanju, morao da naloži hitno hapšenje i pokretanje krivičnog postupka protiv ministra pravde Zorana Pažina, zbog izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i zbog teške uvrede upućene srpskom narodu u Skupštini Crne Gore.

"To krivično djelo je izvršio dana 26.12.2019. godine u Skupštini Crne Gore prilikom obrazlaganja zakona o slobodi vjeroispovesti, kojim se de facto otima imovina SPC u Crnoj Gori. SDT do danas nije pokrenulo ni jedan postupak po krivičnim prijavama koje je odbrana podnijela ovom državnom organu koje bi moralo da postupa samostalno i bez uticaja i pritisaka izvršne vlasti na koju se krivične prijave i odnose. Očekujemo da neko od tužilaca u Višem državnom tužilaštvu pokrene krivični postupak protiv ministra pravde Zorana Pažina kao i da Ustavni sud Crne Gore konstatuje da je odbijanje zahtjeva za izuzeće glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića nezakonito i da je ovakvom odlukom povrijeđeno pravo na pravično suđenje Dušku Kneževiću", kazao je Đukanović.

Bonus video: