Dvije osobe uhapšene zbog sukoba u Nikšiću

Savjet je za građansku kontrolu rada policije je, kako su kazali, pokrenuo postupak provjere primjene policijskih ovlašćenja
4423 pregleda 1 komentar(a)
Navijači Budućnosti na meču u Nikšiću, Foto: Milan Šapurić
Navijači Budućnosti na meču u Nikšiću, Foto: Milan Šapurić

Savjet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da su M.V. (1986) i R.R. (1980) uhapšeni zbog jučerašnjeg sukoba policije i navijača u Nikšiću nakon utakmice Sutjeske i Budućnosti.

O tome ih je, kako je saopšteno, obavijestio načelnik Centra bezbjednosti Nikšić, Milorad Žižić.

Savjet je, kako su kazali, pokrenuo je postupak provjere primjene policijskih ovlašćenja na utakmici u Nikšiću.

M.V. i R.R. su, kako je saopšteno, uhapšeni po prekršaju član 11 Zakona o javnom redu i miru i po članu 30. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Oni su privedeni Sudu za prekšaje i postupak je u toku.

Kako je saopšteno iz Savjeta, M.Ć. (1997), J.Ž. (1999) i J.R. (2000) su se sa povredama javili u Klinički centar Crne Gore i zato su dovedeni u CB Nikšić gdje su kazali da su se sami povrijedili prilikom napuštanja stadiona.

"Njihove izjave su se poklopile sa video snimcima nakon čega su pušteni. Savjet se interesovao na koji način su vraćeni kućama, s obrizorom na vrijeme otpuštanja i na činjenicu da su službenim vozilom dovedeni u službene prostorije policije. Iz CB Nikšić Savjetu je saopšteno da su građani odbili ponuđeni prevoz policije", stoji u saopštenju Savjeta.

Savjet je, dodaju, obaviješten da službenici CB Podgorica pregledom video materiajla rade na identifikaciji još osoba koje su uskočile na fudbalski teren i koja će biti procesuirana po članu 30. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

"Savjet je obaviješten da će po otpuštanju iz zdravstvene ustanove u službene prostorije CB Nikšić biti doveden i građanin A.I. prema kojem se, na osnovu pregleda video snimka, tužilac izjasnio po krivici", navodi se u saopštenju.

U toku je, kako se navodi, izrada izvještaja o okolnostima upotrebe sredstava prinude. Za sada se, ističu iz Savjeta, poštuju svi zakonski rokovi i građanska kontrola "za sada nema primjedbi na procesne radnje policije koje se odnose provjeru upotrebe sredstava prinude".

Ističu da su policijski službenici koji su upotrijebili sredstvo prinude dužni da u roku od 24 sata po događaju dostave izvještaj o upotrebi sredstava prinude pretpostavljenom starješini.

"Kako u ovoj situaciji imamo grupa lica prema kojoj su se upotrijebila sredstva prinude, Savjet očekuje da se formira se Komisija za utvrđivanje okolnosti upotrebe sredstava prinude koja na osnovu izvještaja policijskih službenika sačinjava zapisnik sa odgovarajućim mišljenjem o okolnostima opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude", navodi se u saopštenju Savjeta.

Prema podacima Savjeta, dodaju, Osnovno državno tužilaštvo je uključeno u slučaj i nikšićkom Centru bezbjednosti je naloženo da se svi raspoloživi snimci i kompletna dokumentacija o upotrebi sredstava prinude, kada bude gotova, dostavi na ocjenu i odlučivanje ODT.

Savjet je pozvao nadležnog tužioca da naloži "neodložno vještačenje povreda građanina A.I."

"Izvještaj o upotrebi sredstava prinude biće dostavljen nadležnom tužilaštvu, Unutrašnjoj kontroli i Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Savjet je pozvao Upravu policije da mu se neodložno dostave raspoloživi video snimci", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: