Dvojica optuženih u slučaju "Afrodita" štrajkuju glađu

Iako nijesu naveli razloge štrajka glađu, ovakva odluka dvojice okrivljenih uslijedila je nakon što je vijeće odbilo predloge za ukidanje pritvora njihovih branilaca
487 pregleda 0 komentar(a)
afrodita, Foto: Vesko Belojević
afrodita, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.09.2019. 13:29h

Optuženi za trgovinu ljudima i prostituciju Dejan Lakušić i Bogdan Šaković najavili su na glavnom sudskom pretresu da će štrajkovati glađu u Istražnom zatvoru u Spužu.

Zahvaljujući se specijalnom vijeću Višeg suda u Podgorici za suđenja organizovanog kriminala kojim predsjedava sudija Valentina Pavličić Lakušić je na kraju glavnog pretresa javno saopštio da će tražiti zasebnu ćeliju u zatvoru u Spužu i da stupa u štrajk glađu.

Šaković je dodao da će se pridružiti Lakušiću. Član specijalnog vijeća sudija Dragiša Rakočević se na kraju suđenja našalio sa Lakušićem, pitajući ga da li će da štrajkuje da bi smršao.

Svjedoče plesačice

Iako nijesu naveli razloge štrajka, ovakva odluka dvojice okrivljenih uslijedila je nakon što je vijeće odbilo predloge za ukidanje pritvora njihovih branilaca advokata Hamida Ganjole, Novaka Ražnatovića, kao i Zdravka Radošića, branioca okrivljenog Ranka Koraća.

Prije te odluke vijeća, Mira Samardžić, zamjenik specijalnog tužioca, kazala je da i dalje postoje razlozi da svi okrivljeni ostanu u pritvoru.

Sudija Pavličić je nastavak suđenja zakazala za 24. maj. Do tog dana potrebno je da zamolbenim putem budu saslušane svjedokinje Branka Šusto, Marina Mirković, Jasmina Pavlović i Violeta Petrov, plesačice u noćnim klubovima “Afrodita” i “Popaj”.

Za njihovo svjedočenje biće zaduženi opštinski sudovi u Somboru, Beogradu, Sopotu, Jagodini, odnosno Županijski sud u Dubrovniku koji će saslušati Sretena Radovića, međunarodnog košarkaškog sudiju, čije ime se navodi u optužnici specijalnog tužioca kao korisnik seksualnih usluga noćnog kluba “Afrodita”.

Sudija je podsjetila da je svjedocima za danas poslat poziv za svjedočenje, ali se pojedini nisu odazvali.

“Problem je u tome što ovi svjedoci nijesu saslušani u istrazi, a tužilac ih je predložio da svjedoče, ne navodeći njihove adrese”, navela je sudija. Advokat Ražnatović je kazao “Vijestima” da su Lakušić i Šaković odlučili da štrajkuju zbog dugog trajanja sudskog postupka, te zbog insistiranja tužioca na svjedocima čije se ne zna mjesto prebivališta.

Svjedokinja: Nijesam pružala seksualne usluge

Svjedokinja Saška H. Duždević iz Sombora izjavila je da je od avgusta do decembra 2009. radila kao plesačica u noćnom klubu “Popaj” u Ulcinju, te u januaru 2010. u “Afroditi” u Podgorici, i da je sve radila dobrovoljno.

Izjavila je da nikome nije pružala seksualne usluge u ovim noćnim klubovima, a da su vlasnici Lakušić i Šaković bili korektni i da je radila za dnevnicu od 20 eura i bonus od prodatog pića.

“Završila sam za krojačicu, a u Podgoricu sam došla iz Sombora, gdje sam radila kao konobarica. Preko rođake Brankice Šusto došla sam da radim u Podgoricu. U 'Popaju' sam radila kao plesačica-igračica za dnevnicu od 20 eura. Imala sam procenat od prodatih koktela. Gazda mi je bio Šaković. Prema meni je bio korektan. Tokom svog rada u ovom noćnom klubu nikome nijesam pružala seksualne usluge. Osim mene, kao “plesačice” su radile Maja, Tamara, Bea, Tijana, Žana, to su umjetnička imena”, izjavila je svjedokinja.

U optužnici se navodi da je ova svjedokinja 16. avgusta i 8. septembra pružila seksualne usluge, što je ona negirala odgovarajući na pitanja sudije Pavličić.

“Mene niko nije vrbovao da radim u ovim noćnim klubovima. Dobrovoljno sam radila u “Popaju”, te u “Afroditi” od 13. januara do 13. februara 2010. Sjećam se da je i izvjesna “Nina Ćivša” radila u “Popaju”, rekla je ona.

Okrivljeni Ranko Korać je pitao da li se osjeća oštećenom ili ugroženom zato što ne radi u noćnim klubovima, a samim tim nema dnevnicu od 20 eura. Saška Duždević je potvrdila da je više zarađivala dok je radila kao plesačica.

Bonus video: