Foro di Roma: Crnogorska policija sa policijama regiona značajno doprinosi suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala

Veljović je izrazio uvjerenje da će Konferencija „Foro di Roma“ biti dobra platforma snaženju međunarodne policijske saradnje
508 pregleda 0 komentar(a)
Veljović na konferenciji Foro di Roma, Foto: UP
Veljović na konferenciji Foro di Roma, Foto: UP

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović je učestvovao na Konferenciji šefova policija zemalja Balkanskog regiona ,,Foro di Roma'', koja je, 17. maja ove godine, u organizaciji Nacionalne policije Republike Italije, održana u Rimu.

Šefovi policija Balkanskog regiona na Konferenciji su razgovarali o jačanju strateške i operativne saradnje u borbi protiv međunarodnog kriminala, a teme Konferencije bile su i zajedničke aktivnosti u oblasti evropskog projekta ATENA koji treba da doprinese efikasnijoj razmjeni informacija od značaja za borbu protiv savremenih bezbjednosnih rizika i prijetnji među kojima je i terorizam, organizovani kriminal sa akcentom na krijumčarenje droga, kao i ilegalne migracije i djelovanje stranih boraca.

Veljović je tokom Konferencije imao posebne bilateralne susrete sa generalnim direktorom Nacionalne policije Italije Frankom Gabrijelijem, Generalnim sekretarom Interpola Jirgenom Štokom, izvršnim direktorom FRONTEX-a Fabrisom Ležerijem i generalnom direktoricom Policije Republike Slovenije Tatjanom Bobnar.

Veljović i Gabrijeli saglasni su da crnogorska i italijanska policija ostvaruju kvalitetnu profesionalnu saradnju koja je do sada imala mjerljive rezultate u borbi protiv organizovanog međunarodnog kriminala. Direktori su konstatovali da su zajedničke akcije i konkretne projektne aktivnosti doprinijele dostizanju standarda crnogorske policije u procesu evropskih integracija koji jačaju povjerenje i bezbjednost građana naših država ali i porodice evropskih naroda.

Veljović je izrazio uvjerenje da će Konferencija „Foro di Roma“ biti dobra platforma snaženju međunarodne policijske saradnje. Ocijenjeno je da su ostvareni kontakti dali mjerljive rezultate u oblasti ciljanih potraga jer je crnogorska policija informacijama koje je pružila kolegama u inostranstvu u velikoj mjeri doprinijela lociranju i lišenju slobode vođa organizovanih kriminalnih grupa.

Prilikom susreta Veljovića i Štoka potvrđena je izuzetna saradnja crnogorske policije sa Interpolom, a posebno je pohvaljen doprinos crnogorske policije ažuriranju Interpolovih baza podataka, kao i aktivno učešće naše policije u projektima koje je inicirao Generalni sekretarijat Interpola.

Veljović je potvrdio otvorenost i spremnost crnogorske policije da zajednički djeluje sa policijama drugih zemalja i da dalje, prateći savremene trendove, unaprjeđuje rezultate rada i opravda ocjene relevatnih međunarodnih organizacija koje Upravu policije Crne Gore prepoznaju kao značajnog faktora jačanja bezbjednosti regiona.

Štok je istakao da Crna Gora postiže odlične rezultate u odnosu na kvalitet razmijenjenih informacija, čime je potvrdila spremnost da bude uključena u globalnu zajednicu agencija za sprovođenje zakona na svim nivoima, počevši od primjene nove tehnologije do brze razmjene podataka, pa time ima ključnu ulogu u operacijama lociranja i hapšenja međunarodnih bjegunaca, te značajno doprinosi suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala.

Na sastanku Veljovića i Ležerija ocijenjeno je da će primjenom Sporazuma o saradnji Crne Gore sa FRONTEX-om crnogorska policija, kroz usvajanje standarda u oblasti upravljanja granicama, značajno doprinijeti realizaciji zajedničkih operacija koje za cilj imaju suzbijanje svih vidova prekograničnog kriminala. Ležeri je istakao značaj planiranog učešća Crne Gore u zajedničkoj operaciji FRONTEX-a, što će biti prvi slučaj da policija zemlje koja nije član Evropske unije ravnopravno učestvuje u zajedničkoj operaciji. Najavljena je i podrška u procesu uspostavljanja sistema elektronskog osmatranja EUROSUR-a i Nacionalnog komunikacionog centra u Podgorici shodno standardima EU, Schengen-a i FRONTEX-a.

Direktor Veljović i direktorica Bobnar konstatovali su da je saradnja crnogorske i slovenačke policije veoma profesionalna i kvalitetna, te da će u narednom periodu biti intenzivirana.

Bonus video: