HRA poslala pismo Sudskom savjetu: Nezakonito obavljali intervjue, traže razrješenje članova tog tijela

Sudski savjet bi trebao uskoro da odlučuje i o trećem mandatu Vesne Medenice na čelu Vrhovnog suda, koju su nedavno sudije Vrhovnog suda jednoglasno predložile za tu funkciju.
1164 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Sudski savjet nastavio je da neodgovorno sprovodi intervjue na način koji onemogućava ocjenjivanje učesnika na konkursu za sudije u skladu sa zakonom.

To piše u pismu koje je Akcija za ljudska prava (HRA) poslala Sudskom savjetu (SS), osvrćući se na posljednju sjednicu tog tijela na kojoj su obavljeni intervjui za izbor deset sudija osnovnih sudova.

Iz HRA zaključuju da su svi članovi Sudskog savjeta postupali nezakonito, nesavjesno i neprofesionalno, protivno Zakonu, Poslovniku i Smjernicama i da se tako postupalo namjerno.

“Smatramo da je na ovaj način Sudski savjet učinio nezakonitim postupak izbora deset kandidata i kandidatkinja za sudije osnovnih sudova u Crnoj Gori i da su učešćem u ovakvim intervjuima svi članovi i članice Sudskog savjeta postupali nesavjesno i neprofesionalno, što je razlog za njihovo razrješenje prema članu 20, stav 1 i 2 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama,pa očekujemo ostavke na funkcije u Sudskom savjetu ili upućivanje predloga za razrješenje nadležnim organima”, piše u pismu predsjedniku tog Savjeta Mladenu Vukčeviću.

Dalje se pojašnjava da se članom 49 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama zahtijeva da se na osnovu intervjua učesnici na konkursu ocjenjuju prema četiri kriterijuma ukupno do 20 bodova, dok čl. 58 Poslovnika Sudskog savjeta propisuje do pet bodova za svaki kriterijum.

“Međutim, od 41 intervjuisanih osoba čak devet njih nije dobilo niti jedno pitanje, 11 je dobilo priliku da odgovori samo na jedno pitanje, sedam na dva i tri pitanja, jednoj osobi su postavljena četiri pitanja, dok je samo dvoje dobilo po pet pitanja”, dodaje se.

Sudski savjet bi trebao uskoro da odlučuje i o trećem mandatu Vesne Medenice na čelu Vrhovnog suda, koju su nedavno sudije Vrhovnog suda jednoglasno predložile za tu funkciju.

Medenica se jedina i prijavila za predsjednicu Vrhovnog suda, a na čelu najviše sudske instance nalazi se već 12. godinu.

Bonus video: