HRA: Vlada da angažuje strane eksperte da utvrde propuste u istragama napada na novinare

"Podsjećamo da su u predmetu Tufika Softića, i redovni i Ustavni sud utvrdili da je država nezakonito - nedjelotvorno vodila istrage, a što je dovelo dotle da izvršioci i nalogodavci tih zločina ne budu otkriveni. Posebno je poražavajuća činjenica da i dvije godine nakon odluke Ustavnog suda Crne Gore, koji je naložio državnim organima da nastave da rade na otkrivanju učinilaca i nalogodavaca, nije preduzeta ni jedna krivičnoprocesna radnja
665 pregleda 0 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Youtube.com
Tufik Softić, Foto: Youtube.com

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin juče je, na okruglom stolu "Mediji i medijski ambijent u Crnoj Gori", potvrdio navode Akcije za ljudska prava (HRA) da zbog propusta državnih službenika nema napretka u ključnim slučajevima neistraženih napada na novinare – u slučaju ubistva Duška Jovanovića i dva napada na Tufika Softića.

"Podsjećamo da su u predmetu Tufika Softića, i redovni i Ustavni sud utvrdili da je država nezakonito - nedjelotvorno vodila istrage, a što je dovelo dotle da izvršioci i nalogodavci tih zločina ne budu otkriveni. Posebno je poražavajuća činjenica da i dvije godine nakon odluke Ustavnog suda Crne Gore, koji je naložio državnim organima da nastave da rade na otkrivanju učinilaca i nalogodavaca, nije preduzeta ni jedna krivičnoprocesna radnja, iako zastarjelost nastupa 2022. godine", kazali su iz HRA.

Oni su podsjetili da su od Vrhovnog državnog tužioca (VDT) 18.1.2016. tražili da utvrdi odgovornost državnih službenika za propuste u sprovođenju istrage u ovom slučaju.

Specijalno državno tužilaštvo je 5.8.2016. odgovorilo da u postupanju državnih tužilaca i drugih službenih lica ne vidi elemente krivičnog djela koji se goni po službenoj dužnosti iz njihove nadležnosti. HRA je zatim 7.9.2016. uputila dopis i Vrhovnom državnom i Glavnom specijalnom tužiocu ukazujući na pogrešne činjenice i informacije koje su dostavljene specijalnom tužilaštvu od strane Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju i Osnovnog državnog tužioca u Beranama, apelovala da preispitaju odluku i ponudili konkretne dokaze, ali na to nije odgovoreno.

"Tražimo od Vlade Crne Gore da hitno angažuje inostrane eksperte uz pomoć međunarodnih organizacija ili drugih država, da sprovedu analizu postupanja državnih službenika Crne Gore posebno u istragama ubistva Duška Jovanovića i dva napada na Tufika Softića, u kojima je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin juče saopštio da nema izgleda za bilo kakav napredak.Podsjećamo da je Komsija za praćenje istraga napada na novinare još 19.10.2018, zatražila od Vlade da odredi takvog eksperta ili eksperte, ali Vlada od tada o tom predlogu ćuti.Odbijanje da se traži pomoć međunarodnih eksperata u situaciji kada domaći stručnjaci nisu u stanju da sprovedu djelotvorne istrage, utvrde propuste i ličnu odgovornost za te propuste, ne predstavlja ništa drugo do saučesništvo u kontinuiranom kršenju ljudskih prava porodice Duška Jovanovića, kao i Tufika Softića koje u kontinuitetu ugrožava slobodu izražavanja svih u Crnoj Gori", kazali su iz HRA.

Bonus video: