Imovina Zindovića je legalno stečena

3695 pregleda 4 komentar(a)
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković

Porodica osuđenika Jovice Zindovića od juče može da raspolaže imovinom, jer je utvrđeno da je stečena zakonito.

Viši sud u Bijelom Polju ukinuo je mjeru obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti imovine pravosnažno osuženog za ubistvo, uvažavajući žalba Zindovićevog maloljetnog sina i njegovog pravnog zastupnika, advokata Stefana Jokića.

Taj sud ranije je prihvatio predlog državnog tužilaštva po zamolnici za privremeno oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, koju je Srbija uputila sredinom januara.

Nije bilo drugih dokaza kojima bi se iskazi svjedoka, te pisani dokazi na bilo koji način mogli dovesti u sumnju, stoga je i sud stao na stanoviše da, imajući u vidu cijenu za koju je ovaj objekat kupljen (poslovni prostor u Mojkovcu), da njegova vrijednost nije u očiglednoj srazmjeri sa zakonitim prihodima koje je u 2014. godini imao optuženi Zindović”, piše u odluci Višeg suda

“Vijeće je našlo da nema dovoljno dokaza o postojanju osnovane sumnje da je imovinska korist za koju je određena privremena mjera obezbjeđenja stečena krimilanom djelatnošću. Ovo iz razloga što je kada je u pitanju stambeni prostor u Podgorici, koji je maloljetni sin stekao od pravnog prethodnika Anike Zindović ugovorom, a koji je ona stekla ugovorom o prodaji zaključenim za prodavcen M.S., po cijeni od 100.000 eura, stečen po mišljenju ovog suda na legalan način, zato što je novac za kupovinu obezbijeđen od prodaje stana u Pljevljima za 60.000 eura i 40.000 od ušteđevine kredita njenog brata Nikše Lončara, čiji je iskaz u potpunosti potvrđen, a te okolnosti su potvrđene kako sadržinom iskaza svjedoka Vuković Čeda, Zindović Anike, Violete Zindović, Branka i Stanke Zindović, te sadržinom pisanih dokaza kojima je sud poklonio punu vjeru”, piše u obrazloženju odluke Višeg suda.

Takođe, sud je utvrdio da je stambeni prostor u Mojkovcu, vrijedan 10 hiljada eura, stečen legalno, a isto se odnosi i na voćnjake i livade koje je kupio od oca za 22.000 eura: “Utrvrđeno je da ta nepokretnost stečena 2014. kada se Zindović nalazio u pritvoru”.

Zindović je osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Luke Popovića na Žabljaku 2013. godine. Dvije godine kasnije pobjegao je iz zatvora, a uhapšen je u julu naredne u Beogradu sa kilogramom kokaina, oružjem i 82.000 eura.

Bonus video: