Iz zatvora naručeno paljenje vozila "Vijesti"?

Stanišić, koga terete da je nalogodavac podmetanja požara na vozilima Vijesti, 2011. godinu proveo u zatvoru i nije koristio pogodnosti izlaska na vikend ili posjeta porodici
26937 pregleda 8 komentar(a)
Radoslav Gile Stanišić (arhiva), Foto: Boris Pejović
Radoslav Gile Stanišić (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.05.2020. 15:37h

Podgoričanin Radoslav Gile Stanišić morao je iz spuškog zatvora prije devet godina organizovati maloljetne D.M. i S.P. - da zapale više redakcijskih automobila nezavnisnog dnevnika “Vijesti”, jer je cijelu 2011. proveo iza rešetaka...

Taj Podgoričanin nedavno je osumnjičen da je nalogodavac serije paljenja vozila Vijesti, koja je počela 14. jula 2011. godine.

Da je Stanišić svih 365 dana te godine bio u zatvoru, potvrdili su “Vijestima” iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, objašnjavajući da je prvih mjeseci bio u Istražnom zatvoru, a potom u Kazneno-popravnom domu.

“Lice R.S. za vrijeme izdržavanja kazne zatvora u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija u 2011. godini, nije koristio pogodnosti izlaska izvan prostorija zatvora (vikend, odmor, posjete porodici). U navedenom periodu imenovani zatvorenik je imao mogućnost korišćenja telefonskih govornica UIKS-a radi ostvarivanja kontakta-komunikacije sa porodicom, dok mu je upotreba mobilnog telefona shodno propisma bila zabranjena”, odgovorili su iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Te godine od Stanišića nije oduzet nijedan mobilni telefon, prema zvaničnim podacima.

“U navedenom vremenskom periodu zatvorenik R.S. nije disciplinski kažnjavan za disciplinski prekršaj zbog posjedovanja nedozvoljenih stvari i predmeta”, pojašnjeno je iz UIKS-a.

Neće da kvare izviđaj

Iz Osnovnog državnog tužilaštva ni iz Uprave policije, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” - kako je to Stanišić učinio iz zatvora, s obzirom da ga u tom predmetu terete da je počinio krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja.

“Izviđaj je u toku. U interesu izviđaja ne možemo dati više podataka”, kazala je portparolka ODT-a Podgorica, tužiteljka Milica Mandić.

Iz policije su, ne odgovarajući na konkretna pitanja, objasnili da su službenici kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica - kroz sprovođenje istražnih aktivnosti u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela podmetanja požara na službena vozila ND ‘Vijesti’ iz 2011. godine i 2014. godine, došli do podataka, a nakon toga i obezbijedili materijalne dokaze da postoje osnovi sumnje da su tri lica učestvovala u izvršenju navedenih krivičnih djela.

“Dva lica su lišena slobode, dok se jedno lice trenutno nalazi u bjekstvu i za istim je raspisana potjernica zbog čega se preduzimaju intenzivne aktivnosti na njegovom lociranju i lišenju slobode. Podaci o indetitetu osumnjičenih, mogućih izvršilaca, nalogodavaca ili bilo koji drugi podaci na osnovu kojih bi se moglo zaključiti o kojim se izvršiocima krivičnog djela radi, kao i podaci ko će biti saslušan u postupku, zbog zaštite interesa ovog istražnog postupka ne mogu biti saopšteni javno uzimajući u obzir činjenicu da je jedna od tri osumnjičene osobe u bjekstvu”, kazali su iz UP-a.

Stanišić je u bjekstvu, dok su maloljetnici iza brave.

Uviđaj nakon paljenja vozila Vijesti 2014. godine
Uviđaj nakon paljenja vozila Vijesti 2014. godine(Foto: Savo Prelević)

Duže od mjesec ne odgovaraju na pitanja - da li su uhapšeni ili nalogodavac, članovi neke organizovane kriminalne grupe i ako jesu, koje, ali i da li je moguće da su maloljetnici tako “profesionalno” odradili posao, da im nisu mogli ući u trag devet godina.

Ne odgovaraju ni na pitanje da li je bilo ko od osumnjičenih saslušavan u prvim danima istrage.

Ćute o saslušanjima

Stanišić je, dan nakon što su predstavnici policije i tužilaštva organizovali konferenciju za medije i označili ga nalogodavcem, reagovao na njihove navode, tvrdeći da sa paljenjem vozila “Vijesti” nema ništa, odnosno, da nije nalogodavac.

“Ne znam čija je ovo mašta, konstruisana prikrivanjem pravih počinilaca. Godine 2011. sam se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne. Navedene izvršioce poznajem isključivo iz viđenja. Moja saznanja su da imaju po 23 godine, a da su u trenutku izvršenja krivičnog djela imali po 13 godina. Ovim se ne rješava slučaj, već se nevinom čovjeku stavlja na teret”, piše u demantu Stanišića koji je Vijestima dostavio član njegove uže porodice.

“Vijesti” u julu i avgustu 2011. godine, kao ni februaru 2014. godine, nisu objavile nijedan tekst o Radoslavu Gilu Stanišiću i takozvanom zagoričkom kriminalnom klanu, pa se postavlja pitanje - iz kojeg centra moći i zbog čega mu je naređeno da organizuje napad na imovinu “Vijesti”, ako su tačne policijsko-tužilačke informacije...

Hronologija

Serija paljenja automobila nezavisnog dnevnika počela je 14. jula 2011. godine, kada su uništena dva vozila parkirana preko puta Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Uviđajem je tada rukovodio Ekan Jasavić, tadašnji šef Ekspoziture za krvne i seksualne delikte, požare, eksplozije i havarije.

Drugo paljenje uslijedilo je 23. jula, a iz policije je nezvanično saopšteno da je to učinio “omanji, mršavi muškarac”...

I tada su ponovljene floskule da policija intenzivno radi na rješavanju slučaja, a u novinarskoj opremi gotovo svakog sljedećeg teksta ponavljala se činjenica da nema pomaka u istragama napada na imovinu “Vijesti”.

U četvrtak 25. avgusta objavljen je tekst da je policiji iz Ambasade SAD dostavljen snimak sa nadzornih kamera, na kojem se vide dva muškarca za koja se pretpostavlja da mogu biti umiješani u slučaj.

Zgrada Ambasade par stotina metara udaljena je od mjesta na kojem su zapaljena dva automobila “Vijesti”.

Dva dana kasnije, u podmetnutom požaru, stradalo je još jedno vozilo: kombi parkiran kod Osnovne škole “Pavle Rovinski” u Podgorici.

U noći između 13. i 14. februara 2014. uništeno je još jedno vozilo “Vijesti” rečeno je da je muškarac oko 2:25 časova polio benzinom i zapalio službeni “nisan”, koji je bio parkiran ispred zgrade na Bulevaru vojvode Stanka Radonjića na Tuškom putu u Podgorici.

Rečeno je da su kamere snimile paljenje, da napadač nije bio maskiran i da je vjerovatno riječ o muškarcu starom između 20 i 25 godina, visine oko 178 centimetara...

Podgorička policija još je februara 2012. pretresla kuće desetak članova zagoričke bande zbog sumnje da su, kako je tada rečeno, povezani sa mnogim krivičnim djelima, a neki od njih i sa paljenjem automobila “Vijesti”. Nakon pompezne akcije tada su međutim pronađena “samo” tri pištolja, pa je krivična prijava podnijeta protiv isto toliko osoba zbog nedozvoljenog držanja oružja...

Traže ga i zbog ranjavanja Igora Krstovića

Stanišić je u bjekstvu od kraja februara, kada je, zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Igora Krstovića, policija uhapsila njegovog brata od strica Vidoja (31).

Stanišići kod CB-a Podgorica
Stanišići kod CB-a Podgorica(Foto: Boris Pejović)

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Stanišića i njegovog rođaka Dragišu Bulatovića (25) da su članovi kriminalne organizacije odgovorne za pokušaj ubistva Krstovića. Terete ih da su pomagali članovima krimi-grupe koji su krajem januara ispalili 26 hitaca u automobil u kojem je bio Krstović.

Stanišić je uhapšen 28. februara, a Bulatović 13 dana ranije.

Istog dana kada su uhapsili Vidoja Stanišića, policija je pretresla kuću Radoslava Gila Stanišića, ali ga nijesu našli.

On je u policiji saslušavan i 15. februara, kada je Bulatović uhapšen. Međutim, tada nije zadržan.

Uprkos najavama da će odgovoriti - iz Uprave policije nijesu objasnili kada su posljednji put i šta preduzeli da uhapse Radoslava Stanišića, niti jesu li utvrdili da li je napustio Crnu Goru.

Bonus video: