Iza rešetaka iako tužilac to ne traži

U podgoričkom Višem sudu juče se raspravljalo o zakonitosti optužnice podignute protiv nikšićkih kavčana
14585 pregleda 1 komentar(a)
Mujović nakon saslušanja, Foto: Luka Zeković
Mujović nakon saslušanja, Foto: Luka Zeković

U podgoričkom Višem sudu, pred vanraspravnim vijećem sudije Borisa Savića, juče se raspravljalo o zakonitosti i opravdanosti optužnice podignute protiv 14 nikšićkih kavčana okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćenu proizvodnju držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Specijalno državno tuižilaštvo Radovana Mujovića označilo je organizatorom te kriminalne grupe. Osim njega, optuženi su i Milena Kankaraš, Petar Mujović, Radosav Vukčević, Aleksandar Đurđevac, Zoran Drinčić, Branko Vušković, Miloš Bulajić, Jovan Božić, Predrag Marković, Davor Avdić, Stefan Lalatović, Željko Goranović i Alen Šabotić.

Prema navodima optužnice, Mujović je od početka 2018. godine do 25. avgusta 2019. godine, na teritoriji Crne Gore, Srbije Bosne i Hercegovine i Mađarske organizovao kriminalnu organizaciju koja je švercovala drogu. SDT ga tereti da je planirao izvršenje krivičnih djela, obezbjeđivao novac i telefonske aparate sa inostranim sim karticama, davao naredbe i uputstva za izvršenje krivičnih djela.

U tom predmetu status svjedoka saradnika 20. januara dobio je M. M.

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković ostala je u cjelosti pri navodima optužnice i tražila od suda da je potvrdi.

Advokat Dragan Mitrić rekao je da odbrana, kao ni ostale njegove kolege, nemaju pristup dokazima sve do trenutka potvrđivanja optužnice.

On je optužio policiju da je u tom predmetu “podmetala - što je tužilac i prepoznao, nakon čega je došlo je do obustave u odnosu na neka lica s obzirom na to da je bilo i lažnog prepoznavanja”.

Advokat Miloš Vuksanović nije imao primjedbi na formalni dio optužnice, ali je ukazao na “paradoksalnu situaciju da se neki njegovi branjenici i dalje nalaze u pritvoru i pored činjenice da to tužilac nije predlagao”

Kazao je i da ukidno rješenje Apelacionog suda obavezuje nižestepeni sud da odluči o pritvoru, ali da to još nije učinio.

Nakon završenog ročišta, sudija Savić je rekao da će sud odluku donijeti u zakonskom roku od 15 dana.

Bonus video: