Izbjegnut sudar vozova?

Željeznička infrastruktura saopštila da nije bilo ugrožavanja saobraćaja. Inženjer Dragojević tvrdi da je srećom izbjegnuta tragedija i da ŽICG pokušava da zataška problem
21442 pregleda 13 komentar(a)
Detalj sa željezničke stanice u Podgorici (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zeković
Detalj sa željezničke stanice u Podgorici (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zeković

Direktor Centra za željeznička istraživanja (CŽI), inženjer Milisav Dragojević tvrdi da je prošle sedmice na pruzi Podgorica - Bar učinjen teški propust, nakon što su mjerna željeznička kola prošla raskrsnicu na crveno svjetlo i, tvrdi, u nekoliko minuta izbjegla sudar sa putničkim vozom koji je otpremljen iz Virpazara.

Iz Željezničke infrarstrukture (ŽICG), međutim, saopštili su da su mjerna kola prošla kroz crveno, ali da nije došlo do ugrožavanja željezničkog saobraćaja.

“Mjerna kola (73027) iz stanice Podgorica za stanicu Bar otpremljena su (13. novembra) u 13:16 časova. Ukrsnicu Zeta su prošla u 14:39 sati i u stanicu Virpazar prispjela u 14:50 sati. Lokalni putnički voz (6156), koji saobraća na relaciji Bar - Podgorica, u stanicu Virpazar je prispio u 14:45 časova. Voz br. 6156 iz st. Virpazar je otpremljen u 14:52 časa, po ulasku voza 73027, sa zakašnjenjem od šest minuta”, pojasnili su iz ŽICG.

Po ustaljenom redu vožnje, lokalni voz iz Bara prema Podgorici kreće u 14.20 sati, a u Glavni grad stiže u 15.17 časova

“Iz navedene situacije saobraćaja vozova se vidi da nije bilo ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, niti je ovo ukrštavanje vozova moglo dovesti do ugrožavanja bezbjednosti putnika koji su se nalazili u vozu 6156”.

Dragojević je rekao da sumnja da je riječ o pokušaju “zataškavanja cijelog slučaja”, jer je, kako tvrdi, sudar izbjegnut samo zahvaljujući profesionalnoj reakciji otpravnika vozova u Zeti i Virpazaru i mašinovođe putničkog voza...

“Menadžment Željezničke infrastrukture učinio je nekoliko ozbiljnih propusta koji su ugrozili bezbjednost željezničkog saobraćaja i za koje neko mora da odgovara. Stiče se utisak da je menadžment, svjestan svojih propusta, htio da zataška ovaj ozbiljan slučaj, što je veoma opasno i zbog toga neko mora odgovarati”, kazao je.

Milisav Dragojević
Pokušavaju da zataškaju problem: Dragojević(Foto: Luka Zeković)

Dragojević tvrdi da, prema njegovim saznanjima, nije postojala dozvola Uprave za željeznice - da vozilo druge željezničke uprave, u ovom slučaju Bugarske, saobraća crnogorskim prugama.

“Nije dat telegram koji definiše uslove kretanja ovog vozila, trasa po kojoj se saobraća, brzina kretanja, vrste posijedanja i drugi podaci”, pojasnio je Dragojević. Iz Uprave nijesu odgovorili da li je postojalo takvo odobrenje, niti da li su informisani o incidentu na crnogorskoj pruzi, ali su saopštili da će “postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima”.

“Na osnovu vaših pitanja, a koja se odnose na navedeni događaj, Uprava za željeznice će se nakon prikupljanja svih relevantnih činjenica neophodnih za analizu postupiti shodno svojim ovlašćenjima”, navodi se u odgovoru Uprave.

Dragojević tvrdi i da ŽICG nije stranim mjernim kolima obezbijedila lice - takozvanog “pilota”, koji poznaje prugu i koji obavještava mašinovođu o stanju pruge, signalima, signalnim sredstvima, drugim naređenjima željezničkog osoblja...

Iz te kompanije, međutim, tvrde da je 13. novembra vršeno geometrijsko snimanje kolosjeka na potezu Bijelo Polje (državna granica) - stanica Bar i da su mjerna kola cijelim putem bila obezbijeđena pratnjom od strane Sektora za održavanje građevinske infrastrukture.

Dragojević je “Vijestima” kazao i da se mašinovođi koji učini takav propust, prema internim željezničkim propisima i pravilnicima, mašinovođa, automatski zabranjuje dalji rad, dok Komisija za isljeđenja ne utvrdi činjenice i odgovornost lica u vanrednom događaju kakav je prolazak voza kroz crveno svjetlo.

“U ovom slučaju to nije se desilo, jer nije došla Komisija za isljeđenje vanrednih događaja, a to je mogla uraditi i unutrašnja kontrola ako je bila na terenu”, pojasnio je Dragojević.

Kazao je da je, prema njegovim informacijama, isti mašinovođa sa mjernim kolima već sjutradan vršio mjerenja na pruzi Podgorica - Nikšić.

Iz ŽICG nijesu odgovorili da li je i kada Komisija izlazila na teren da utvrdi činjenice povodom vanrednog događaja i šta je tom prilikom utvrđeno.

Nijesu odgovorili ni da li će neko odgovarati, ukoliko je bilo propusta u radu.

Bonus video: