Je li se država ogriješila o pokojnom Šaranoviću?

Nakon njegovog ubistva proces je nastavila pokojnikova supruga Gordana
12086 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od privođenja Šaranovića, Foto: Savo Prelević
Sa jednog od privođenja Šaranovića, Foto: Savo Prelević

Sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu najavili su da će na današnjem zasjedanju odlučiti jesu li crnogorski pravosudni organi prekršili prava sada pokojnog Slobodana Šaranovića, jer je nezakonito bio u pritvoru više od dvije godine.

To je saopšteno iz pres centra suda u Strazburu, kojem se Šaranović žalio 2017. godine. Nakon njegovog ubistva proces je nastavila pokojnikova supruga Gordana.

Šaranović je uhapšen 2014. zbog optužbi za ubistvo Nikole Bojovića, brata jednog od navodnh vođa zemunskog klana Luke Bojovića. Crnogorski istražni organi tvrdili su da je pokojni Danilovgrađanin ubistvo Bojovića naručio kako bi se osvetio za likvidaciju svog brata Branislava.

Sudu u Strazburu žalio se jer su mu, kako je tvrdio, crnogorski sudovi više od dvije godine produžavali pritvor bez razmatranja, uprkos žalbama koje je podnosio nadležnim organima.

“Podnio je dvije ustavne žalbe. Prva je odbijena kao neosnovana 2015. godine, dok je druga još u toku”, piše u saopštenju.

Pres centar Evropskog suda u saopštenju je napisao da se Šaranović žalio da mu je povrijeđeno pravo na slobodu i sigurnost ličnosti, pravo na suđenje u razumnom roku ili na puštanje na slobodu do suđenja, pravo da sud žalbu na zakonitost hapšenja razmotri u kratkom roku.

Šaranović je ubijen 11. marta 2017. godine ispred svog stana u budvanskom naselju Dubovica.

Bonus video: