“Jedan izgleda kao kuvani leš, a drugi kao jogurt naopačke”

Advokat Piperović u završnoj riječi citirao dio telefonskog razgovora u kojem je Stevan Stamatović opisao svoje objezbjeđenje:
26425 pregleda 2 komentar(a)
Lješnjak nakon hapšenja, Foto: Filip Roganović
Lješnjak nakon hapšenja, Foto: Filip Roganović

Predsjednica specijalnog vijeća Višeg suda, sutkinja Ana Vuković, 11. novembra objaviće presudu kriminalnoj grupi koju je navodno formirao Podgoričanin Stevan Stamatović, optuženoj za pokušaj ubistva zatvorenika Radojice Zekovića.

Zeković je juče u sudnici rekao da se ne pridružuje krivičnom gonjenju optuženih da su u maju 2017. pokušali da ga ubiju.

“Ne pridružujem se krivičnom gonjenju okrivljenih, ne postavljam imovinsko-pravni zahtjev. Nisam dio ove priče i ne želim da prisusutvujem izricanju prsude, što je moje zakonsko pravo”, rekao je Zeković.

On je to kazao u završnim riječima na suđenju Milanu Lješnjaku, Dejanu Deletiću, Đorđiju Božoviću, Aleksandur Bojoviću i Stamatoviću, koji je u bjekstvu.

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković rekla je da je nesumnjivo dokazano da je Stamatović formirao kriminalnu organizaciju čiji su članovi Lješnjak i Deletić, 20. maja 2017. podmetnuli eksplozivnu napravu ispod “golfa 5”, sa namjerom da ubiju Zekovića.

Zeković je tog dana bio na odsustvu sa izdržavanja kazne od 17 godina i četiri mjeseca zatvora.

Tužiteljka je istakla da su oni, kao saizvršioci, počinili krivično djelo teško ubistvo u pokušaju i tražila je od suda da ih oglasi krivim i kazni po zakonu.

Kao dokaz da su spremali još krivičnih djela, tužiteljka je navela i video snimak koji je napravio Bojović, na kojem se vidi da su u iznajmljenom stanu imali veliku količinu oružja i automatsku pušku:

“Ovo je bitan element da je kriminalna grupa bila spremna na primjenu nasilja, te da je formirana na duži vremenski period”.

Branilac okrivljenih, advokat Zoran Piperović, predložio je da sud sve okrivljene oslobodi od optužbe za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, “jer to nije potvrđeno ni jednim jedinim dokazom”.

Predložio je sudu da ne osudi Deletića i Lješnjaka, jer ne mogu biti osuđeni:

“Jer su oni izvršili pripremne radnje za krivično djelo.”

Piperović je dodao da se za namjere ne kažnjava, a posebno kada do radnje izvršenja krivičnog djela nije došlo, niti je moglo doći.

“Pitam se, u čudu, kako su to oni, po stavu tužioca, izvršili krivično djelo teško ubistvo u pokušaju”, kazao je Piperović.

Advokat je u završnim riječima kazao “da se optužnica zasniva na goloj improvizaciji”, “da ne može da opstane” i “da je kolokvijalno pravno promašena”.

Istakao je da ne postoji nijedan dokaz za ono što se Stamatoviću stavlja na teret, niti bilo kakav trag u spisima koji bi dokazao da je on počinio krivično djelo, ali i da su okrivljeni, koji su označeni kao članovi organizacije, radili kao obezbjeđenje:

“Što ne predstavlja krivično djelo”.

Dokaz za to, rekao je Piperović, proizilazi upravo iz mjera tajnog nadzora (MTN), o odnosu između Stamatovića i navodnih članova kriminalne organizacije.

On je citirao dio telefonskog razgovora u kojem im Stamatović kaže da ne koriste mobilne telefone:

“A kome se ne sviđa, može da ide”, ali im i govori da nije bio zadovoljan njima i nagoviještava da će tražiti profesionalno obezbjeđenje.

Opisujući momke koji ga obezbjeđuju, Stamatović je u jednom telefonskom razgovoru rekao - “da mu jedan izgleda kao kuvani leš”, da je drugi “širi no duži”, a treći izgleda kao “jogurt naopačke”.

Njihov branilac, advokat Damir Lekić, pridružio se završnoj riječi kolege.

Prema optužnici, Stamatović je formirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, pokušala likvidaciju Zekovića 20. maja 2017. godine.

Podgorička policija spriječila je tu likvidaciju i na licu mjesta uhapsila Deletića, dok je Lješnjak pobjegao.

Bonus video: