Još pišu presudu za „državni udar”

Na najveću kaznu osuđen je Rus Eduard Šišmakov - 15 godina zbog terorizma u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije, dok je njegovom zemljaku Vladimiru Popovu određena 12-godišnja robija za ista krivična djela
7649 pregleda 16 komentar(a)
Suzana Mugoša, Foto: PR Centar
Suzana Mugoša, Foto: PR Centar

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Suzana Mugoša još nije izradila pismeni otpravak prvostepene presude u predmetu “državni udar”, rekla je “Vijestima” Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću podgoričkog Višeg suda.

Pojasnila je da je taj rok dva mjeseca u složenim predmetima, ali i da može biti produžen.

“Obavještavamo vas da presuda u navedenom predmetu nije pisano izrađena. Takođe, obavještavamo vas da je rok za pisanu izradu presude propisan članom 378 Zakonika o krivičnom postupku, odnosno da je to rok od mjesec dana po objavljivanju. U složenim stvarima dva mjeseca po objavljivanju presude, s tim što može biti duži ukoliko o tome predsjednik vijeća obavijesti predsjednika Višeg suda u Podgorici”, navodi se u odgovoru portparola tog suda.

Ona je dodala da je opštepoznata činjenica da se radi o složenom predmetu u činjeničnom i pravnom smislu: “To nije protekao rok od 60 dana od dana objavljivanja presude (presuda objavljena 9. 5. 2019. godine)”, kazala je Muzurović.

U podgoričkom Višem sudu 9. maja izrečena je prvostepena presuda za pokušaj terorizma 2016. godine, na dan parlamentarnih izbora.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević tada su osuđeni na po pet godina zatvora.

Na najveću kaznu osuđen je Rus Eduard Šišmakov - 15 godina zbog terorizma u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije, dok je njegovom zemljaku Vladimiru Popovu određena 12-godišnja robija za ista krivična djela.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora zbog terorizma u pokušaju putem pomaganja i stvaranja kriminalne organizacije, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina za ista krivična djela. Nepravosnažnom presudom Srboljub Đorđević i Milan Dušićosuđeni na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede Demokratskog fronta i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Nakon skoro šest i po sati čitanja odluke i obrazloženja, sutkinja je objasnila da su to samo kratki razlozi, a da će detaljnije o krivici navesti u pisanom primjerku presude, odnosno šta je opredijelilo vijeće da okrivljeni budu osuđeni na ukupno 68 godina i dva mejseca zatvora. Saopšteno je da su pripadnici organizacije imali cilj da na nasilan način i putem zatrašivanja ugrozi ustavni poredak Crne Gore, a sve u cilju sprečavanja ulaska države u Sjevernoatlantsku alijansu.

Prema navodima presude, plan te grupe je bio da u noći 16. oktobra 2016. godine, kada bude proglašenje rezultata parlamentarnih izbora, likvidiraju pripadnike policijske Specijalne antiterorističke jedinice kod kampa Zlatica, a da dio članova kriminalne grupe ispred Skupštine Crne Gore puca na pripadnike bezbjednosnih snaga i okupljene građane: “Kako bi stvorili privid da je dio policije prešao na stranu demonstranata”. Objašnjava se da je bilo planirano da se zatim Demokratski front proglasi za pobjednika izbora.

Bonus video: