Jovanović: Kao slobodan građanin imam pravo da satirom ismijavam nekoga ko ne radi profesionalno posao

Dubravka Jovanović je kazala da se ne osjeća kao javna ličnost i da je sve što je o njoj napisao Jovanović pod svojim imenom ili umjetničkim pseudonimom Timur Tmurni vrijeđa, posebno kao žena
10882 pregleda 18 komentar(a)
Dubravka Jovanović, Foto: Siniša Luković
Dubravka Jovanović, Foto: Siniša Luković

"Skala radio, Dnovine, Pornal Analitika, Pobjeda, RTCG, CdM i Antena M su sramota novinarstva i režimske medijske ekspoziture koje izvještavaju i komentarišu mimo novinarskog kodeksa i etike. Kada već nadležne institucije i regulatorna tijela na to ne reaguju, smatram da mi je kao slobodnom intelektualcu i umjetniku, dužnost da lično na to reagujem javnom satirom. Kao intelektualac i slobodan građanin imam pravo da satirom ismijavam nekoga ko ne radi profesionalno svoj posao, a pritom je javna ličnost", kazao je u Osnovnom sudu u Kotoru pjesnik, satiričar, muzičar, ljekar i odbornik Demokrata u SO Kotor Goran Jovanović.

On je to rekao dajući iskaz pred sudijom Predragom Krstonijevićem po tužbi glavne i odgovorne urednike kotorskog Skala radija Dubravke Jovanović.

Ona, vlasnik i direktor Skala radija Slavko Mandić i kompanija Maxko u odvojenim parnicama, tužili su Jovanovića da ih je u svojim pjesmama objavljenim u medijima i na Youtube, odnosno komenatrima na Facebook-u vrijeđao, izvrgnuo ruglu, nanio im duševne bolove i prouzrokovao pad slušanosti, zbog čega od odbornika Demokrata traže visoke novčane odštete.

Dubravka Jovanović je kazala da se ne osjeća kao javna ličnost i da je sve što je o njoj napisao Jovanović pod svojim imenom ili umjetničkim pseudonimom Timur Tmurni vrijeđa, posebno kao ženu.

Odbacila je njegove tvrdnje da Skala čiji program uređuje, često koristi najgrublje uvrede prema neistomišljenicima režima u Crnoj Gori i istakla da sve što ona ili Mandić napišu je urađeno profesionalno i u skladu sa novinarskim kodeksom i etikom.

"Jovanović me je uvrijedio svim svojim dosadašnjim pisanjima, klevetama, vulgarnostima i verbalnim nasiljem, pominjanjem riječi "porno zvijezda", kosntrukcije UDBravka umjesto mog imena čime implicira na moju navodnu saradnu sa UDB-om, te posebno dijalogom na fejsbuku povodom predsjedničke konvencije kandidata DPS Mila Đukanovića u Srednjoj pomorskoj školi u Kotoru i Skalinog izvještaja sa nje, kada se pisalo da su se, kad je vidio Mila, "Mandiću ovlažile gaće" i pitala "da li je što za mene ostalo"", istakla je ona.

Na Jovanovićevo pitanje da li je laž ili istina da je Skala radio dobijao značajne novčane apanaže od Opštine Kotor i njenih preduzeća u vrijeme kada je gradom vladao DPS, i što ime uvredljivo u tome što je on to konstatovao u svojim pjesmama, urednica Skale je kazala da su takve njegove tvrdnje kod nje "izazvale bol".

"Sve što su pisanje i lažne, neprovjerene ili poluprovjerene informacije Jovanovića, kod mene izaziva bol i stres", poručila je ona, napustivši sudnicu nakon što je dala iskaz, uz dobacivanje Jovanoviću da joj je "muka da se i tu sa njim sreće".

Advokat Damir Rebronja, zastupnik Jovanovića, zatražio je izvođenje novih dokaza – potvrda o uplatama novca iz gradske kase Kotora Skala radiju što je sudija Krstonijević prihvatio.

Sam Jovanović nije negirao da je napisao stihove koji su pogodili njegovu prezimenjakinju iz Skale, nadahnuto recitujući pred sudom "Prolog" svoje još nedovršene "epske deseteračke pjesme" o tom mediju i tražeći da se "Prolog" kojeg je kao dokaz uvrsio Skalin zastupnik, advokat Nikola Samardžić "obavezno dopuni i Prvim i Drugim pjevanjem koje pišem o ovo suđenju".

Analizirajući svoje stihove, on je kazao da su zahvaljujući njemu, Mandić i Jovanovićka "već širom Crne Gore postali poznati po svojim nadimcima Leopold i UDBravka".

Istakao je da u njegovoj satiri nema ništa uvredljivo i da je "jedna od prvih lekcija teorije književnosti da su umjetnost i poezija fikcija", te da su za Jovanovićku sporni stihovi "Prologa", zapravo stilska figura.

"Znate li što je slovenska antiteza i treba li ja, bogati, ovdje na sudu da držim časove iz srpskohrvatskog jezika i književnosti ljudima koji su pjesnici i novinari poput Dubravke Jovanović", zapitao se odbornik Demokrata dodajući da on samo slijedi savjet koji mu je ona svojevremeno dala, kada mu je za odličan uspjeh u školi i na takmičenjima, poklonila knjigu svoje poezije uz posvetu da "samo hrabro i oštrim perom" nastavi kroz život.

Bonus video: