Kadić osuđen na pola godine: Kućni zatvor za bombaški napad

Amar Kadić osuđen zbog podmetanja eksploziva na terasi porodične kuće Bilsena Mušovića
3636 pregleda 8 komentar(a)
Amer Kadić ispred suda u Bijelom Polju (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Amer Kadić ispred suda u Bijelom Polju (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Amar Kadić osuđen je na pola godine kućnog zatvora, zbog podmetanja bombe na terasi porodične kuće Bilsena Mušovića, u julu 2012. godine.

Presuda je izrečena u bjelopoljskom Osnovnom sudu.

Kadić je prvostepeno osuđen zbog krivičnog djela - ugrožavanje sigurnosti, u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

Trag optuženog izvučen je iz registra o DNK vještačenju, nakon što je analizom utvrđeno da je njegov biološki materijal nađen na kašici bombe koja je u julu 2017. godine bačena na stepenište kuće sugrađanina Bojana Konatara, za šta mu se pred istim sudom sudi u odvojenom postupku.

U prvom izvještaju DNK vještačenja, navedeno je da utvrđeni DNK profil potiče od minimum jedne osobe. Kadić je ranije tvrdio da nikom nije podmetao bombe, a činjenicu da se njegov trag nalazi na bombi, obrazložio je time da vjerovatno potiče iz vremena kada je kao dijete od sedam godina imao “kontakte sa nekim predmetima, između ostalog sa jednim za koji je mislio da je bomba”.

Obrazlažući presudu, sudija Dragan Mrdak istakao je da je iz izvedenih dokaza sud utvrdio da je Kadić donio eksplozivnu napravu ispred kuće Mušovića i aktivirao bombu u vrijeme dok se u kući nalazilo šest članova porodice, čime je ugrozio njihovu sigurnost.

Iako je Kadić ranije osuđivan za pucanje na braću Heldić 2015. godine uslovnom kaznom od sedam mjeseci, sud tu okolnost nije cijenio jer je “predmetno djelo počinio kao stariji maloljetnik 2012. godine”, pa je tretiran kao neosuđivano lice, što je bila jedna od olakšavajućih okolnosti pri odmjeravanju kazne.

“Kadić je mlad čovjek, oženjen, ima jedno dijete, a među otežavajućim okolnostima je to što je nakon izvršenja tog djela nastavio da vrši krivična djela, pa u nedostatku drugih otežavajućih okolnosti, sud je ove olakšavajuće cijenio kao naročito olakšavajuće, ublažio mu kazne, pojedinačno mu utvrđujući kazne zatvora ispod zakonskog minimuma (za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava dva mjeseca i za ugrožavanje sigurnosti, pet mjeseci), u kućnim uslovima pod elektronskim nadzorom”.

Prema optužnom predlogu, Kadić je, u noći između 17. i 18. januara 2018. godine, oko 2.30 časova, u mjestu Zaimovića Livade, ispred kuće Bilsena Mušovića donio ručnu bombu M 52, aktivirao je i bacio na terasu u vrijeme dok su se Mušovići nalazili u kući.

U odvojenom postupku - za bacanje ručne bombe u dvorištu kuće Bojana Konatara, službenik ANB Miloš Popović prekjuče je kazao da je nakon tog incidenta želio da pomiri dvije porodice.

“Tim povodom sam pričao sa Bojanom i tražio od njega ako ima prilike da se to slegne i da se izmire, ne ulazeći u detalje okolnosti pod kojima se desio događaj”, kazao je Popović.

Bojan Konatar ranije je ispričao da mu je Kadić bacio bombu jer mu se zamjerio zbog djevojke. Konatar je tvrdio da ga je poslije napada pozvao Popović, koji je prijatelj Amarovog strica Mevludina Kadića i nudio da mu plate štetu i da se izmire.

Bonus video: