Kako izgleda stan koji je vraćen Kaliću: Malo vlage i "Srećna Nova godina"

Kalić je tužio državu i Upravu za imovinu tražeći odštetu zbog oštećenja koja su navodno nastala u trosobnom stanu na posljednjem spratu zgrade u Ulcinjskoj ulici
13211 pregleda 8 komentar(a)
Vraćen kad je oslobođen: Stan u Ulcinjskoj ulici, Foto: Savo Prelević
Vraćen kad je oslobođen: Stan u Ulcinjskoj ulici, Foto: Savo Prelević

Natpis "Srećna Nova godina", pomalo vlage i poneka deformisana lajsna dočekali su vještake u stanu od 192 kvadrata u naselju Gorica C, koji je vraćen Safetu Kaliću, nakon što je pravosnažno oslobođen optužbi za pranje novca od šverca droge.

Taj stan je 2011. godine, prilikom oduzimanja, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, procijenjen na 480.000 eura.

Kalić je tužio državu i Upravu za imovinu tražeći odštetu zbog oštećenja koja su navodno nastala u trosobnom stanu na posljednjem spratu zgrade u Ulcinjskoj ulici.

Safet KalićKalić

Vještaci građevinske i ekonomske struke Marko Radunović i Vukadin Stojanović juče su sa sutkinjom podgoričkog Osnovnog suda Milicom Radović bili u Kalićevom stanu, kako bi procijenili eventualnu štetu koja je nastala za pet godina koliko je država upravljala stanom.

Vještak Radunović je, između ostalog, konstatovao malo vlage u pojedinim djelovima stana, poneku pukotinu na zidu, jedan dio zida u kuhinji koji je pocrnio od vatre...

Međutim, stan, prema zapažanju novinarke "Vijesti", koja je bila prisutna i kada je stan oduziman, ne izgleda ništa lošije nego 2011. kada je oduzet, možda čak i bolje.

I tada su nadležni ušli u skoro prazan stan, koji izgleda kao da godinama u njemu niko nije boravio. Par viskija, novina i vlaga u stanu dočekali su tada nadležne za preuzimanje imovine, u kojem je od desetak prostorija "ekskluzivno" izgledalo samo veliko kupatilo, a pristojno jedna manja dječja soba.

U zapisniku prilikom preuzimanja stana 2011. konstatovano je da u dnevnoj sobi jedan zid vlaži, da su u kuhinji oštećenja na zidu bliže prozoru i vratima, sa vidljivim kapanjem vode iz izlaznog ventila, otpale tri pločice sa zida, u jednoj sobi za na zidu je vidljivo prisustvo vlage, do balkonskih vrata, u malom hodniku, na zidu oštećenja od vlage u manjem obimu i u spavaćoj sobi na zidu pored vrata sobe na strani od kupatila oštećenja od vlage...

Sutkinja je sljedeće ročište zakazala za 12. april.

Niko iz Uprave za imovinu i države nije se pojavio juče u Kalićevom stanu, a bila je prisutna Kalićeva punomoćnica advokatica Ivana Durković.

Predstavnik Uprave Erdan Dacić ranije je rekao da je Kalićev stan poplavio, dok je njime upravljala ta institucija, nakon čega je vršena popravka i renoviranje oštećenja, a uništene stvari odložene su na gradsku deponiju.

U tužbi, međutim, piše da država nije sa pažnjom dobrog domaćina upravljala oduzetom imovinom.

Vrijednost spora je opredijeljena na 20.001 euro, ali će stvarna odšteta u postupku biti određena tek kada se urade potrebna vještačenja.

Država je u ljeto 2011. privremeno oduzela imovinu Kalićima, čija je vrijednost procijenjena na 28.000.000 eura.

Nakon pravosnažne odluke da Kalići nijesu oprali novac i da im se vrati oduzeta imovina, oni su podnijeli više tužbi tražeći odštetu za uništenje nekretnina u Rožajama, Podgorici, Ulcinju, na Svetom Stefanu...

Kalići su se teretili da su od 2006. do 2011. oprali nešto više od 7.000.000 eura, za koje su znali da su pribavljeni prodajom droge.

Bonus video: