Kako je platio 700.000 eura: Estradni menadžer završio kod Katnića

Marić je tužio Opštinu Budva i CKB i tražio da mu vrate novac kojim je navodno izmirio kreditni dug metrpole turizma prema toj banci
21348 pregleda 4 komentar(a)
Radomir Raka Marić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radomir Raka Marić, Foto: Arhiva "Vijesti"

Specijalno državno tužilaštvo sada provjerava kako je poznati estradni menadžer Radomir Raka Marić prije deset godina platio 700.000 eura Crnogorskoj komercijalnoj banci da bi izmrio dio kredita Opštine Budva i zbog čega se lokalna uprava kreditno zadužila čak 2.800.000 eura kod iste banke, da bi zatvorila kredit nepoznate firme Lark business iz Urugvaja.

Dokumentaciju iz tog predmeta tužilaštvu kojim rukovodi Milivoje Katnić proslijedile su kolege iz kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva.

To je konstatovao Osnovni sud u Kotoru, nakon što je zaustavljen parnični postupak koji je pokrenuo Marić - kako bi naplatio pozajmicu datu Opštini Budva.

Sutkinja kotorskog suda još prošle godine spise je proslijedila osnovnom tužilaštvu, nakon što se upoznala sa nalazom vještaka.

Oni su, međutim, utvrdili da je to slučaj za specijalne tužioce.

Marić je tužio Opštinu Budva i CKB i tražio da mu vrate novac kojim je navodno izmirio kreditni dug metrpole turizma prema toj banci.

Kako piše u spisima predmeta u koje su “Vijesti” imale uvid, aprila 2008. godine on je uplatio 700.000 eura CKB-u, koje su nakon toga preusmjerene tako što je 633.386,78 eura otišlo na izmirivanje kredita Opštine, dok je sa 66. 613,22 eura zatvoren kredit izvjesnog D. D.

Sve je počelo 31. oktobra 2007. godine - kada je zaključen ugovor o kreditu između CKB i Glavnog računa trezora Opštine Budva, u iznosu 2.876.560,70 eura.

Interesantno je da je taj novac preusmjeran na zatvaranje kredita izvjesne kompanije Lark business S.A., koja nije registrovana u Crnoj Gori, već u Bijeljini. Sjedište firme je u Urugvaju.

Opština je tokom sudskog procesa ostala pri stavu da nema finansijskog traga u izvodima Sekretarijata za finansije o 700.000 eura koje je navodno Marić platio za njihov račun.

“Imajući u vidu izjašnjenje vještaka iz kojeg se utvrđuje da u spisima predmeta ne postoji dokumentacija na osnovu koje je Radomir Marić uplatio sredstva CKB sa ciljem vraćanja kredita Opštine Budva, kao ni podatak o kompaniji Lark business, niti osnov po kome je Opština kreditom CKB zatvorila kredit ove firme, odnosno u spisima nema dokumentacije koje povezuju Opštinu i Lark business, te činjenica da nisu navedena lica iz CKB - inicijatora naloga odgovornih za interni nalog za transfer novca odobrenih po osnovu kredita Opštine, a na račun Lark business, kao i za davanje usmene instrukcije za zatvranje kredita D.D., to sud smatra da je u konkretnom slučaju neophodno spise predmeta proslijediti Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, a radi utvrđivanja da li postoji osnovana sumnja za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo koje se vodi po službenoj dužnosti”, navedeno je u rješenju suda, kada su papiri proslijeđeni kotorskim tužiocima.

Sud je, međutim, nedavno donio novu odluku.

“Sud konstatuje da je od strane Osnovnog državnog tužilaštva obaviješten da su spisi predmeta ustupljeni Specijalnom tužilaštvu, pa imajući u vidu navedeno, sud donsoi rješenje da se zastaje sa postupkom do okončanja postupka pred Specijalnim tužilaštvom”, piše u odluci u koju su “Vijesti” imale uvid.

Iz Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva, na čijem je čelu Nikola Plamenac, pismeno su još ranije sudu dostavili mišljenje na nalaz vještaka u kome su naveli da bi bilo neophodno ispitati sve aktere spornih novčanih transakcija, kako bi se utvrdilo osnov za isplate.

“Da se utvrdi da li su akteri spornih transkacija bili uopšte ovlašćeni za bilo kakvo davanje usmenih naloga banci, što bi umnogome dalo jasniju sliku da li su nalozi dati u skladu ili u suprotnosti sa imperativnim zakonskim normama”, navodi se u mišljenju opštinskog sekretarijata.

Posredovao u dovođenju Rolingstonsa i Madone

Marić je bio ključna figura u vrijeme kada je Budva bila centar muzičkih dešavanja na Balkanu - on je bio menadžer koji je posredovao prilikom gostovanja čuvenih Rolingstonsa na Jazu 2007. godine, odnosno gostovanja kraljice popa Madone godinu kasnije.

Upravo ti muzički spektakli, koji su koštali budvansku Opštinu više od 10 miliona eura, procesuirani su pred Specijalnim tužilaštvom.

Na čelu Organizacionog odbora u vezi koncerta Rolingstonsa bio je Svetozar Marović, osuđeni šef budvanske kriminalne grupe.

Bonus video: