"BIA i policajci iz Srbije zloupotrijebili službene radnje u odnosu na Sinđelića"

Katnić je rekao da je Tužilaštvo Srbije 14. januara dostavilo dokument oko iskaza Sinđelića, ali nije mogao da iznosi detalje jer je zaveden "pod oznakom tajno", zbog čega ga nije mogao prezentovati detalje.
16314 pregleda 15 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Savo Prelević
Sa konferencije za medije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.03.2020. 16:32h

Specijalno državno tužilaštvo vodi izviđaj protiv više pripadnika Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Srbije i policajaca iz Prijepolja, Beograda i Niša, zbog sumnje da su ometali istražne radnje u predmetu "državni udar".

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je pojasnio da postoje dokazi da su pripadnici BIA, zluopotrijebili službene radnje u odnosu na svjedoka - saradnika Sašu Sinđelića, na osnovu čijeg svjedočenja, između ostalog, donijeta osuđujuća prvostepena presuda u podgoričkom Višem sudu.

"Oni su zloupotrijebili svoje službene radnje u odnosu na Sinđelića. O tome smo u februaru obavijestili kolege u Srbiji, spremni da im pomognemo ako i oni otvore istragu protiv tih lica", naglasio je Katnić na konferenciji za novinare .

On je dodao da je Tužilaštvo Srbije 14. januara dostavilo dokument oko iskaza Sinđelića, ali nije mogao da iznosi detalje jer je zaveden "pod oznakom tajno", zbog čega ga nije mogao prezentovati detalje.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je pročitao djelove iskaza Sinđelića, koje je dao 20.2.2019. godine u Smederevu, gdje u pojedinim djelovima svjedok kaže da je "govorio istinu" pred Višim sudom u Podgorici.

"Ne želim da mijenjam moj iskaz, koji sam dao pred Višim sudom u Podgorici, jer je istinit. Svaki moj nestanak ili promjena izjave znači da sam otet ili prisiljen na to...", pročitao je Čađenović djelove iskaza Sinđelića, koje je advokatica iz Smedereva predala Višem sudu u Podgorici još u julu prošle godine ali i Apelacionom sudu.

"Nakon toga od strane Višeg javnog tužioca u Smederevu dobili smo jedan dokument - naglašavam, ne dokaze, a na taj dokument je SDT odgovorilo odmah radi utvrđivanja svih materijalnih dokaza. U odgovoru SDT-a glasi - zahvaljujemo na obavještenju o radnjama koje ste preduzimali prema svjedoku saradniku, molim vas da posebne dokazne radnje preduzete po ZKP-u Srbije dostavite našem SDT-u. Sinđelić je bio primoran od strane BIA, da izjavi ono što je snimljeno sprovođenjem posebnih dokaznih radnji. U tom iskazu je opisao sve o ljudima, koji su ga primorali da učestvuje u režiranom sprovođenju posebnih dokaznih radnji. SDT je spremno da dostavi sve dokaze na okolnosti preduzimanja posebnih dokaznih radnji, ukoliko je Tužilaštvo Srbije zaintereseovanio za sprovođenje istrage protiv službenika BIA i drugih lica, a u vezi pritisaka na Sinđelića, koje je dokumentovala ta služba", pojasnio je Čađenović, dodajući da SDT još čeka odgovor iz Srbije.

Demokratski front (DF) je prošle nedjelje na konferenciji za medije obavijestio crnogorsku javnost da je u Viši i Apelacioni sud uputio dopis kojim obavještava Borisa Savića i Mušiku Dujovića da je u SDT od strane Višeg javnog tužilaštva 14.01.2020. upućen dokument koji u potpunosti obara presudu za državni udar.

Lideri DFAndrija Mandić i Milan Knežević su zatražili od Višeg i Apelacionog suda obavještenje da li su upoznati sa sadržajem tog dokumenta, jasno navodeći broj dopisa i broj predmeta.

Početkom marta 2019. godine su objavljena dva video snimka Saše Sinđelića u kojima on u potpunosti negira bilo kakvo učešće i zavjeru na dan parlamentarnih izbora.

Advokati odbrane su zatražili od sudskog vijeća Suzana Mugoše, Dragice Vuković i Vesne Pean, da ove snimke uvrsti u dokazni materijal, ali je ona to odbila uz obrazloženje da ne postoji dokument da su ovi snimci pribavljeni u skladu sa ZKP-om.

DF osnovano sumnja da se dokument koji je od strane Višeg javnog tužilaštva adresiran na Milivoja Katnića i Sašu Čađenovića odnosi upravo na ova dva snimka, i da ih GST protivzakonito skriva od Višeg i Apelacionog suda, ali i od otpuženih i njihovih advokata.

Bonus video: