Katnića zanima fantomski filmski festival

Katnićeve istražitelje zanimaju i izdate mjenice Opštine, kao i tačne informacije kada je otvoren biskop Cadmus cineplex, da li su i ko je potpisivao mjenice Lovćen filmu, da li su aktivirane, da li su godišnje subvencije prelazile 200 hiljada eura i da li su redovno uplaćivane
10780 pregleda 4 komentar(a)
Sa otvaranja bioskopa, Foto: Bioskop
Sa otvaranja bioskopa, Foto: Bioskop

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) naredilo je Specijalnom policijskom timu da od budvanske lokalne uprave zatraži da urgentno dostave svu dokumentaciju o tome da li je filmski festival Cinema city Budva ikada realizovan, kao i da li je Opština Budva plaćala i koliko kompaniji Lovćen film za relizaciju tog projekta.

Osim "fantomskog" SDT interesuju i podaci o izgradnji i subvencijama za bioskop Cadmus cineplex.

Tim kojim rukovodi Milivoje Katnić zatražio je od Opštine da dostavi dokumenta koliko je novca Opština platila Lovćen filmu za održavanje festivala i da li je festival ikada održan, kao i da li je Lovćen film zaključio ugovor o realizaciji festivala ispred konzorcijuma Budva cineplex cosortium (Lovćen film i beogradski Art vista), koji su dobili na besplatno 20 godišnje korišćenje poslovnog prostora u TQ Plazi, gdje je otvoren bioskop Cadmus cineplex.

Milivoje Katnić
Milivoje Katnić(Foto: Boris Pejović)

Katnićeve istražitelje zanimaju i izdate mjenice Opštine, kao i tačne informacije kada je otvoren biskop Cadmus cineplex, da li su i ko je potpisivao mjenice Lovćen filmu, da li su aktivirane, da li su godišnje subvencije prelazile 200 hiljada eura i da li su redovno uplaćivane...

Krivičnu prijavu SDT-u prije godinu i po podnijela je administracija na čijem je čelu bio Dragan Krapović, optužujući za milionske malverzacije bivše opštinsko rukovodstvo, koje su činili funkcioneri DPS i SDP, kao i čelne ljude Lovćen filma.

Bivša gradska uprava se obavezala da subvencionira rad bioskopa
Bivša gradska uprava se obavezala da subvencionira rad bioskopa(Foto: Vuk Lajović)

Upravo u toj krivičnoj prijavi prvu put javnost saznaje da je trebalo u periodu od 2015. do 2019. da se godišnje održavaju filmski festivali, za koje je trebalo da izdvaja po najmanje 180 hiljada eura, te da se čak 2019. organizuje i Budva FEST.

Festival nikada nije održan, ali je Lovćen film pokrenuo sudski postupak za isplatu ugovorenih obaveza težak 600 hiljada eura. Opština i Lovćen film su 2014, nakon što je Skupština opštine aminovala, zaključile osnovni ugovor kojim je na dvdesetogodišnje besplatno korišćenje Lovćen filmu dato više od dvije hiljade kvadrata poslovnog prostora u kompleksu TQ Plaza, gdje je u maju 2015. svečano otvoren bioskop, a lokalna uprava se obavezala i na godišnju subvenciju od 199 hiljada eura prema Lovćen filmu.

Ugovor je osporila Krapovićeva administracija koju pred sudom zastupa advokat Goran Rodić, dok je ukinuta subvencija od 199 hiljada eura, koja već drugu godinu nije u budžetu.

S druge strane, i Lovćen film tuži Opštinu za isplatu ugovorenih obaveza, a sve optužbe odbacuju.

Upravo u krivičnoj prijavi prvi put se javno govori o fantomskom festivalu, koji nikada u Budvi nije održan.

„I pored činjenice što nije bilo predviđeno Odlukom o davanju u dugoročni zakup, konzorcijum je uz tendersku dokumentaciju dostavio i projekat filmskog festivala Cinema city Budva, gdje Lovćen film traži da Opština Budva participira godišnje 180 hiljada eura za period od 2014. do 2018. uz napomenu da se u projekat uključuje i realizacija međunarodnog filmskog festivala FEST 2019. Opštinska Komisija za sprovođenje postupka otvaranja pristiglih ponuda je konstatovala, kako se ističe da „projekat Cinema city Budva koji je dostavaljen uz ponudu nije posebno razmatran jer iziskuje posebna finansijska sredstva koja nijesu predviđena Odlukom o davanju u dugoročni zakup. Bez obzira što odlukom o davanju u dugoročni zakup nijesu bila predviđena finansijska sredstva za projekat Cinema city Budva i eksplicitnog stava opštinske Komisije u vezi s tim projektom predsjednik Opštine zaključuje Ugovor o davanju u dugoročni zakup, kojim se lokalna uprava članom 16 obavezuje da obezbijedi finansijsku i drugu podršku programu filmskog festivala. Na osnovu takve odredbe Opština i JU Grad tetar i Lovćen film zaključuju poseban ugovor o realizaciji kulturne manifestacije Cadmus city Budva kojim se obavezuju da Lovćen filmu godišnje uplaćuju 180 hiljada eura - Opština 155 hiljada a Grad teatar 25 hiljada eura. Istovremeno, članom 18 ovog ugovora propisano je da kao garanciju izmirenja obaveza Opština je obavezna da Lovćen filmu dostavi 10 potpisanih mjenica i 20 mjeničnih ovlašćenja, koje Lovćen film može da upotrijebi za naplatu odmah po isteku rokova“, navodi se u krivičnoj prijavi.

Između Opštine i Lovćen filma vodi se nekoliko sporova.

Lovćen film je utužio Opštinu i pred sudom zatražio da mu lokalna uprava na ime izmakle koristi, jer im nije omogućila da na terasi kompleksa TQ Plaza izgrade multifunkcionalni otvoreni biskop sa 355 sjedišta, isplati 2,3 miliona eura.

Opština Budva preko advokatske kancelarije Gorana Rodića predala sudu tužbu za utvrđenje ništavnosti ugovora o dugoročnom zakupu sa Lovćen film d.o.o.

Fakture neko namjerno zadržao u kabinetu gradonačelnika?

Opština Budva nedavno je vratila fakture koje je Lovćen film dostavio na ime isplate ugovorenih obaveza, a odnose se na subvencije. Lovćen film je uspio prošle godine da u aprilu prinudnim putem, preko javnog izvršitelja naplati fakture u iznosu od oko 70 hiljada eura, što je izazvalo pravu pometnju.

Iz Sekretarijata za zaštutu imovine su iznijeli sumnje da je neko namjerno u kabinetu gradonačelnika zadržao fakture, kako bi ih, nakon isteka roka, javni izvršitelj mogao prinudno naplatiti.

Iz Lovćen filma su tada kazali da ne vide ništa sporno u naplati subvencija za biskop jer postoji važeći ugovor koji do sad nije pravno i pravosnažno osporen.

Bonus video: