Kavčanin u karantinu, sveštenik uhapšen

Budvanski inspektori juče su uhapsili sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske Gorana Baćana (47), koga sumnjiče za kršenja privremene mjere Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja koronavirusa. Uhapšen je nakon što su inspektori u manastiru Reževići, za vrijeme služenja jutarnje liturgije, zatekli 11 građana
12680 pregleda 6 komentar(a)
Zurovca sprovode u karantin, Foto: Uprava policije
Zurovca sprovode u karantin, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 30.03.2020. 09:29h

Policija i sanitarni inspektori u karantin su prinudno smjestili i navodnog člana kavačkog kriminalnog klana, Novljanina Nemanju Zurovca (33).

Protiv njega je podnesena krivična prijava zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

U policijskom saopštenju piše da su inspektori u subotu dva puta kontrolisali adresu predviđenu za samoizolaciju te bezbjednosno interesantne osobe i da ga drugi put nijesu našli...

Budvanski inspektori juče su uhapsili sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske Gorana Baćana (47), koga sumnjiče za kršenja privremene mjere Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja koronavirusa. Uhapšen je nakon što su inspektori u manastiru Reževići, za vrijeme služenja jutarnje liturgije, zatekli 11 građana.

Postupanje budvanske policije prema njemu juče su provjeravali članovi Savjeta za građansku kontrolu rada policije i ocijenili ga profesionalnim.

Iz Savjeta su apelovali da koordinacija unutar crkvenih i vjerskih struktura bude brža i kvalitetnija.

“Dok s jedne strane Mitropolija crnogorsko-primorska zvanično podržava napore Vlade, tako s druge strane, na lokalnom nivou, dešavaju se pojedinačne opstrukcije kojima se ugrožava zdravlje stanovništva zbog čega je neophodno zakonito postupanja policije”. Kotorska policija je zbog parastosa na groblju u Grblju pozvala na informativni razgovor sveštenika Mijajla Backovića i još tri osobe. Backović je “Vijestima” ispričao da prvobitno nije bio siguran ko ga civilnim automobilom prati kroz grbaljska sela, jer su dva muškarca stavila kapuljače i odbili da se legitimišu.

Policija, međutim, tvrdi da su inspektori obilazili uže i šire gradsko jezgro Kotora, u cilju kontrolisanja poštovanja mjera.

Backović je ispričao da je “pratnju” primijetio kada je krenuo u manastir Podlastva. Rekao je i da je tada otišao da služi liturgiju - po Vladinim propisima, bez vjernika, a potom krenuo u Gornji Grbalj da služi parastos.

“Na groblju su bili samo suprug pokojnice, njihova kćerka, ja i momak iz crkve. Nije prekršena nijedna mjera. Kada sam završio parastos, jedan od ljudi iz automobila mi je prišao i legitimisao se kao inspektor kriminalistike iz OB Kotor”.

Iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore saopšteno je da su uveli zabranu kretanja Skadarskim jezerom, osim za Granično-pomorsku policiju i zaposlene u Službi zaštite.

“Pojedini nesavjesni ribolovci, uprkos mjerama izrečenim u cilju zaštite zdravlja ljudi, kao i onim koje se odnose na zaštitu prirode, zarad ostvarivanja lične koristi ugrožavaju riblji fond i dovode u opasnost zdravlje ljudi...”

Bonus video: