Kažu da nisu dio kriminalne grupe: Saslušani Holanđanin i bivša direktorica Atlas banke

Jedan od branilaca holandskog državljanina, advokat Željko Đukanović, potvrdio je “Vijestima” da je njegov klijent saslušan u svojstvu okrivljenog, po naredbi o proširenju istrage
9474 pregleda 1 komentar(a)
Schijveschuurder, Foto: Luka Zeković
Schijveschuurder, Foto: Luka Zeković

Holandski državljanin Ben Zion Benajahoe Schijveshuurder i bivša direktorica Atlas banke Vesna Pavlović Furth tvrdili su juče u Specijalnom državnom tužilaštvu da nijesu članovi krminalne grupe koju je navodno formirao odbjegli bankar Duško Knežević.

Prema saznanjima “Vijesti”, Holanđanina SDT sumnjiči da je počinio krivična djela utaja poreza, pranje novca u produženom trajanju i članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Jedan od njegovih branilaca, advokat Željko Đukanović, potvrdio je “Vijestima” da je Holanđanin saslušan u svojstvu okrivljenog, po naredbi o proširenju istrage:

“Negirao je izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret, a ostale podatke u vezi s davanjem njegovog iskaza pred specijalnim tužiocem ne mogu se iznositi jer nas u ovoj procesnoj fazi na to obavezuje tajnost čuvanja. To je predočeno i od strane tužioca, pa bi davanje podataka predstavljalo izvršenje krivičnog djela”, rekao je Đukanović.

Branilac Pavlović Furth, advokat Lazar Aković, kazao je da je bivša direktorica Atlas banke iznijela odbranu i u potpunosti negirala krivicu.

“Specijalno državno tužilaštvo je prije nekih mjesec dana donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv moje klijentkinje i još jednog broja lica. Iako je strani državljanin, ona se na poziv Tužilaštva uredno odzvala, a nakon saslušanja specijalna tužiteljka Lidija Vukčević postupila je zakonito i krajnje korektno i pustila je da se u daljem toku postupka brani sa slobode”, rekao je Aković.

Objasnio je da Vukčević njegovu klijentkinju sumnjiči za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i da će truditi da dokažu da nije izvršila to krivično djelo.

Pavlović Furth se na spisku osumnjičenih našla nakon hapšenja Kneževićevog kuma Dejana Sekulića.

Osim nje, istragom protiv bivših čelnika Atlas banke obuhvaćeni su i nekadašnji potpredsjednik Atlas grupe Mihailo Banjević, bivši izvršni direktor za komercijalu u toj banci Duško Đukanović i bivši izvršni direktor te banke Đorđe Đurđić.

Oni su ranije saslušani u istrazi odobravanja kredita bez adekvatnog pokrića čime je, prema navodima SDT-a, Atlas banci nanijeta šteta od skoro 600.000 eura.

Bonus video: