Knežević Stankoviću: Smijenite Katnića i idite do kraja u aferi "DPS koverta"

"Preko deset puta sam vam pisao pisma. Kako ja, tako i advokati stranih firmi kojima je Specijalni tužilac blokirao novac pod smiješnom optužbom o pranju novca preko e-commerce servisa Atlas banke i tako ih onemogućio da posluju. Nijednom nijeste ni javno ni formalno odgovorili"
21427 pregleda 18 komentar(a)
Knežević, Foto: Filip Roganović
Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.01.2019. 13:26h

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević poručio je vrhovnom državnom tužiocu (VDT) Ivici Stankoviću da smijeni specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića i da ide do kraja u aferi "DPS koverta".

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva na čijem čelu se nalazi Stanković, juče je saopšteno da će Državno tužilaštvo Crne Gore, u skladu sa Ustavom i zakonom, preduzeti sve neophodne mjere i radnje kako bi se u slučaju, javnosti poznatom kao "afera Atlas" utvrdile sve neophodne činjenice.

Saopštenje Kneževića prenosimo u cjelosti.

"Poštovani g. Stankoviću,

Napokon ste otvorili usta, ali pogrešno jer zamjenjujete teze. Afera nije Atlas nego je afera "DPS koverta". Preko deset puta sam vam pisao pisma. Kako ja, tako i advokati stranih firmi kojima je Specijalni tužilac blokirao novac pod smiješnom optužbom o pranju novca preko e-commerce servisa Atlas banke i tako ih onemogućio da posluju. Nijednom nijeste ni javno ni formalno odgovorili.

Nekoliko puta sam vas prozivao da smijenite g. Katnića i uđete u istoriju kao častan čovjek koji je hobotnici otkinuo jedan krak. Imate šansu da sačuvate svoj kredibilitet i, što je još važnije, sačuvate tužilaštvo kao jedan od najvažnijih državnih organa od upliva kriminalnih klanova uvezanih sa političkim centrima moći.

To se radi poštovanjem Zakona i profesionalne savjesti, a ne progonom Atlas banke. Ako ne učinite što je do vas, učestvujete u urušavanju ambijenta za poslovanje i postaje jasno da u Crnoj Gori nema ni elementarne pravne sigurnosti. Posljedica je što niko od stranih investitora više neće htjeti da posluje u Crnoj Gori jer zna da i njihova imovina jednog dana može postati plijen kriminalne hobotnice povezane sa dijelom vlasti. Niko više nije siguran.

Da bi oteli imovinu Atlas Grupe oni dovode u pitanje kompletnu, ionako krhku, prezaduženu crnogorsku ekonomiju kojoj prijeti bankarski kolaps zbog nepovjerenja u bankarski sistem i izazvanih afera. Specijalni tužilac progoni Atlas banku, a štiti tri banke koje peru novac pod kišobranom režima. Riječ je o Prvoj banci, Hipotekarnoj banci i Universal capital banci.

Specijalno tužilaštvo je oruđe u rukama klana oko prve familije. Prvo su uhapsili moje vozače i optužili ih za pranje novca, pokušavajući da me natjeraju da svjedočim protiv DF-a u aferi državni udar. Kada se ispostavilo da su sami sebi napravili štetu jer je to bio novac za finansiranje DPS-a, odjednom su odustali od tog slučaja. Pa su potom blokirali desetine inostranih firmi koje posluju preko Atlas banke, koristeći naš sofisticirani servis za e-commerce. Zamrzli su im preko 80 miliona eura njihovog novca.

Optužili su banku za utaju poreza, pa kada su shvatili da je to neodrživo, odlučili su se za još komičniju optužbu - pranje novca preko e-commerca. Onda su ustanovili da se to sve radi u saradnji sa Visa, Mastercardom i Union Pay-om, i da je Centralna banka u opširnom nalazu konstatovala da je ama baš sve u skladu sa propisima. Našli su se u čudu i te optužnice nema niti ona može da se održi ako je bude. Istovremeno, CBCG je bez osnova oduzela dozvolu za rad IBM banci.

G. Stankoviću, nadam se da ćete se baviti svojim poslom i više pažnje posvetiti vaspitavanju svoje djece i njihovom socijalnom životu. Kao što znate, Katnića ne možete maći "gumicom". Ne čini život “staro za novo”, pratnja, obezbjeđenje i “tinu ninu” sirene", poručio je Knežević Stankoviću.

Šta je afera "koverat", a šta je afera "Atlas" pogledajte OVDJE>>>

Bonus video: