Kako policija odlučuje o objavi snimka: Ko može da vidi lice ubice?

Prije nego objave snimak ili fotografiju osumnjičenog za ubistvo, policija mora da procijeni da li bi to više pomoglo njima ili zaraćenim kriminalnim klanovima
16563 pregleda 5 komentar(a)
Objavljivanje snimka istražiteljima nekada može odmoći (ilustracija), Foto: Shutterstock
Objavljivanje snimka istražiteljima nekada može odmoći (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.07.2019. 17:19h

Prije nego objave snimak ili fotografiju osumnjičenog za ubistvo, policija mora da procijeni da li bi to više pomoglo njima ili zaraćenim kriminalnim klanovima koji se međusobno “love”.

Sagovornici “Vijesti” iz Uprave policije nezvanično su objasnili da odluku o tome koji će se snimak ili fotografija i kada objaviti, donosi kolegijum kojim rukovodi direktor te institucije, u zavisnosti od procjene situacije.

Objašnjavaju da direktor policije sa najbližim saradnicima raspravlja da li je za eventualno hapšenje djelotvornije da objave lik egzekutora, što bi im moglo pomoći, ali i odmoći u slučaju da ga kriminalci nađu prije njih.

“Čak i u slučajevima kada su ubice maskirane, od značaja su snimci jer je moguće da neko prepozna određene karakteristike u pokretima, hodu, fizionomiji... Zbog toga bi bilo dobro objaviti sve snimke do kojih se dođe, ali to sa sobom nosi određeni rizik. Jasno je da u ratu klanova ubice traže i zaraćene strane, zato se radi procjena da li je bolje da uvid u snimak imaju samo nadležni koji rade na slučaju ili da i njima bude dostupan”, rekao je izvor iz Uprave policije.

Iz te institucije danima ne odgovaraju “Vijestima” - koliko je ubica zabilježeno kamerama u proteklih pet godina i zašto nisu objavili sve snimke do kojih su došli u tim istragama i na taj način tražili pomoć od građana.

Nijesu odgovorili ni koliko su puta, u proteklih pet godina, dostavili medijima snimak ili fotografiju osumnjičenog i koji su to slučajevi, ali ni ko odlučuje kada će se i koji video zapis osumnjičenog za izvršenje nekog krivičnog djela dostaviti medijima.

Uprava policije nedavno je medijima poslala snimak osumnjičenog za ubistvo Podgoričanina Mila Ilića i pozvala građane da im prijave ako prepoznaju muškarca sa snimka.

Fotografiju osumnjičenog objavili su i nakon ubistva Baranina Igora Mitrovića. Tada su, međutim, uspjeli da otkriju njegov identitet.

Zbog te egzekucije policija traga za Nikolom Jovanovićem (54) iz Zaječara, koji je tri puta mijenjao ime i prezime.

Prema saznanjima “Vijesti”, najmanje još četiri egzekutora uhvaćena su okom kamere - ubica Kotoranina Veselina Vukotića, Podgoričana Miloša Šakovića, Radoja Jovanovića, Ivana Nedovića i Miodraga Kruščića.

Nakon ubistva Šakovića i Jovanovića u podgoričkom restoranu Forum, egzekutor je odšetao “zlatarskom” ulicom, koja je gotovo kompletna pod video-nadzorom. Tada, međutim, nije objavljen snimak, već su do identiteta osumnjičenog Marka Jovanovića došli vještačenjem tragova.

Snimak ubistva Miodraga Kruščića u medije je dospio nezakonito, i policajci uključeni u istragu saslušavani su zbog toga.

Policija je za ubistvo Kruščića osumnjičila Podgoričanina Marija Miloševića, koji je na izdržavanju zatvorske kazne na Kosovu. Pismom poslatim iz kosovskog zatvora on je to demantovao.

Snimak ubistva Ivana Nedovića vidjeli su samo policijski inspektori i tužioci.

Ranjavanje policajca Šukovića

Policija je medijima 2016. dostavila fotografiju osobe koja je 11. jula te godine pokušala da ubije njihovog kolegu, bivšeg šefa kriminalističke policije Predraga Šukovića.

Nadzorne kamere iz centra Podgorice zabilježile su napadača kako bježi nakon što je u Njegoševoj ulici ranio Šukovića.

Tada je Ministarstvo unutrašnjih poslova obećalo nagradu onome ko prepozna muškarca sa slike, što je urodilo plodom - Rožajac Ahmo Hajdarpašić prijavio je da je prepoznao svog nekadašnjeg kolegu - pukovnika Vojno-bezbjednosne agencije Vojske Srbije Radovana Aleksića.

Hajdarpašić je, međutim, rekao da je sa Aleksićem radio 1993. godine u nikšićkoj kasarni, ali da ne može stopostotno tvrditi da je on na snimku.

Osumnjičeni je negirao da ima bilo kakve veze sa tim krivičnim djelom.

Tražili pomoć, ali još ćute

Crnogorska policija nije se zvanično oglašavala povodom navoda srpskih medija - da je u Srbiji uhapšen ubica Mila Ilića, čiji snimak su objavili tražeći pomoć od građana.

Mediji u regionu tvrde da je to Podgoričanin Marijan Vujačić (34) koji se sumnjiči za četiri ubistva u tri države.

Navodno, osim za ubistvo Ilića sumnjiče ga za likvidaciju Podgoričanina Veselina Kalezića, ali i srpskih državljana Jugoslava Cvetanovića i Gorana Tasića.

Bonus video: