Kod 409 vozača, preko dva promila alkohola u krvi

Nove, strože odredbe Zakona o saobraćaju počele da se primjenjuju 12. februara
8721 pregleda 2 komentar(a)
Oštrije kazne za bahate vozače, Foto: Savo Prelević
Oštrije kazne za bahate vozače, Foto: Savo Prelević

Da su prošle godine počele da se primjenjuju nove, strože odredbe Zakona o saobraćaju - 409 vozača završilo bi u zatvoru do 60 dana, jer su ih saobraćajne patrole tokom kontrola uhvatile da voze u pijanom stanju i to sa preko dva promila alkohola u krvi.

Podaci saobraćajne policije za 2019. godinu, pokazuju i da su policijski službenici radarima “upecali” i 96 vozača, koji su upravljali automobilima brzinom za 70 km/h ili većoj od dozvoljene u naselju ili za 90 km/h bržoj od dozvoljene na dionicama magistrala van naseljenih mjesta.

Novi Zakon počeo je da se primjenjuje 12. februara, a policija još nije uhapsila nekog vozača zbog nepoštovanja saobraćajnih pravila, jer za šest dana primjene pooštrenih odredbi - nijedan nije prekardašio sa alkoholom ili brzinom...

Zbog tih teških saobraćajnih prekršaja - predviđena je isključivo kazna zatvora od 15 do 60 dana... Uprava policije će podatke o prekršajima unositi u elektronsku bazu.

“Shodno zakonu, Uprava policije, vodi elektronsku bazu o prekršajnim kaznama”, saopštili su iz UP.

Izmjenom zakona, zatvorska kazna predviđena je i za upravljanje automobilima pod dejstvom droge ali i ukoliko se vozi bez vozačke dozvole dok traje zabrana kao i za nepoštovanje naredbi policijskih službenika i saobraćajne signalizacije.

Zatvor je predviđen i za vozače ukoliko odbiju da se tokom policijskih kontrola testiraju na drogu ili alkohol... Kaznom zatvora od 15 do 30 dana kazniće se i vozač, koji najmanje dva puta u deset minuta na raskrsnici ili na drugom mjestu, na kojem je saobraćaj posebno regulisan semaforima, prođe na crveno svjetlo. Za enormna prekoračenja brzine vozačima se određuju i tri kaznena boda.

Ukoliko su bahatom vožnjom izazvali opasnost po druge učesnike saobraćaja, vozači će dobiti još dva kaznena boda i zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju do šest mjeseci.

Izmjenama je povećan broj kaznenih bodova, koje vozač može prikupiti. Nakon 12 prikupljenih kaznenih bodova, umjesto dosadašnjih šest, vozaču se izriče mjera “privremenog ograničenja prava na upravljanje motornim vozilom” u trajanju od tri mjeseca. Ukoliko nakon toga u periodu od dvije godine prikupi još devet kaznenih bodova - zabranjuje mu se upravljanje vozilom na šest mjeseci. Ista kazna određuje se za svaki od narednih devet kaznenih bodova.

Dosadašnji sistem kaznenih bodova nije bio efikasan, pa je ovim zakonom bolje precizirano funkcionisanje tog sistema.

Jače će udarati i po džepu

Novim odredbama Zakona o saobraćaju povećane su i novčane kazne za teže prekršaje. Za vozače koji pretiču na opasnim mjestima, a imaju u sebi do dva promila alkohola, prekorače brzinu od 60 do 70 kilomatara na čas u naseljenim mejstima, odnosno od 80 do 90 u nenaseljenim, koriste ili reklamiraju ometače rada, kazniće se novčano od 300 do hiljadu eura ili do dva mjeseca zatvora.

Za prekoračenje brzine od 50 do 60 kilometara na čas u naseljenom, ili 70 do 80 u nenaseljenom području, nepropisno prelaženje pružnih prelaza, nepoštovanje pružne signalizacije, predviđena je novčana kazna od 150 do 400 eura. Manje ozbiljni prekršaji, kao što su bacanje otpadaka na putu, nepropisno preticanje ili propuštanje vozila, prekoračenje brzine od 30 do 50 kilometara na čas u naseljenom, odnosno 50 do 70 u nenaseljenom mjestu, vožnja bez zimskih guma, biće sankcionisani novčanom kaznom od 120 eura do 400 eura.

Bonus video: