Koliko će Đurićevo ubistvo koštati državu?

Podgorički Viši sud još nije odlučio o žalbi na presudu za odštetu zbog ubistva Kotoranina u spuškom zatvoru
9187 pregleda 6 komentar(a)
Zatvorska teretana u kojoj je ubijen osuđenik, Foto: Boris Pejović
Zatvorska teretana u kojoj je ubijen osuđenik, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.12.2018. 07:56h

Podgorički Viši sud još nije utvrdio da li će porodica pokojnog Dalibora Đurića biti obeštećena sa 50.000 eura zbog ubistva tog Kotoranina u spuškom zatvoru.

“Obavještavamo Vas da je predmet u radu”, saopštili su “Vijestima” iz Višeg suda.

“Vijesti” su pitale da li je sud odlučio o žalbi koju je pravni zastupnik porodice Đurić izjavio na presudu sudije nikšićkog Osnovnog suda Marka Blagojevića.

Advokat Zoran Piperović ranije se žalio na odluku suda da djeci, supruzi i majci ubijenog Kotoranina dodijeli 50.000 eura odštete. On je kazao “Vijestima” da od Višeg suda očekuje da preinače odluku u dijelu koji se tiče iznosa.

“I da to bude brzo urađeno”, rekao je advokat porodice Đurić. Sudija Blagojević u januaru 2018. odlučio je da država Đurićima isplati 50.000 eura, zbog ubistva Kotoranina u zatvoru.

Đurićeva majka Nevenka, supruga Aleksandra i njihovo dvoje maloljetne djece tužbom su tražili 300.000 eura odštete od države. Prema Blagojevićevoj presudi država i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, u kom je Đurić ubijen, njegovoj djeci treba da isplate isplate po 12.500 eura za pretrpljene i buduće duševne bolove zbog smrti oca. Istom presudom naloženo je da se Nevenki Đurić isplati 15.000 eura, a da pet hiljada eura manje dobije supruga ubijenog osuđenika. Navodni član škaljarskog kriminalnog klana ubijen 22. septembra 2016. godine. Metak ga je pogodio u teretani Poluotvorenog odjeljenja Kazneno-popravnog doma, oko 18.15 sati. Pola sata kasnije umro je bolnici.

“Evidentno je da je iznos koji je dodijeljen minimalan, imajući u vidu da je sud utvrdio nesumnjivu osnovanost tužbenog zahtjeva. I sam sud, kad obrazlaže osnovanost, detaljno i tačno precizira ša je sve trebalo da se uradi i ko je zatajio, što je prouzrokovalo smrt pokojnog Đurića”, kazao je Piperović nakon presude.

Istakao je da sud detaljno obrazlaže i svrhu dodjele tužiocima novčani ekvivalent, ali i da sudija posebno apostrofira razlog dodjeljivanja novčanog iznosa djeci pokojnog Đurića.

“Ako se životno sve uzme u obzir, i ako se zna kakva je patnja gubitak jednog roditelja, sina i supruga, onda je prosto neshvatljivo da se dosudi pojedinačno onakav iznos...Nadam se da će žalbeni sud, uzimajući u obzir ono što je rečeno u prvostepenoj presudi preinačiti odluku u pogledu visine dodijeljene naknade”, rekao je Piperović ranije.

Sudija Blagojević obrazložio je da je Kazneno popravni dom nezakonitim i nepravilnim radom prouzrokovao štetu tužiocima, jer im je od 1. jula 2016. bilo jasno ukazano da je bezbjednost Kotoranina ugrožena.

“Pa su od tog dana mogli i morali preduzeti sve potrebne mjere kako bi to osuđeno lice zaštitili od eventualno izloženih uticaja spolja, što nisu učinili. Koliko je bezbjednost pokojnog Đurića bila ugrožena govori i bezobziran način na koji je izvršeno krivično djelo kada je on lišen života, ali to jasno ukazuje na nivo bezbjednosti osuđenih lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Poluotvorenom odjeljenju KP doma”, napisao je sudija u obrazloženju presude. Dodao je i da je KP dom od 1. jula 2016. zanemario činjenicu procjene bezbjednosti za Đurića i da nisu preduzeli nijednu radnju da povećaju bezbjednost tog osuđenika.

“Da su organi tužene, nakon dobijanja procjene bezbjednosti za osuđenika Đurića preduzeli sve što su trebali i što su mogli (izmještanjem u zatvoreno odjeljenje) rizik od lišenja njegovog života bio bi smanjen na najmanju moguću mjeru, pa čak i u potpunosti isključen”, piše u obrazloženju presude.

Blagojević je odbio tužbeni zahtjev u dijelu iznad dosuđenog, kojim su Đurići tražili da im se na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene i buduće duševne bolove zbog smrti bliskog lica sina, supruga i brata, isplati ukupno 235.000 eura, kao i zahtjev kojim su Đurići tražili da im država na ime pretrpljenog straha isplati ukupno 15.000 eura.

Bonus video: