Konatar: Katnić da podnese ostavku, institucije pokazale da su zarobljene

"Pozivam SDT i ASK da odgovore da je li DPS odgovoran za pranje novca i nelegalno finansiranje od donatora za koga je pokrenut postupak za stvaranje kriminalne organizacije”, rekao je Konatar
2717 pregleda 10 komentar(a)
Konatar i Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Konatar i Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 11.01.2019. 13:55h

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar pozvao je specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da podnese ostavku, jer Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije otvorilo i pokrenulo istragu povodom izjava Duška Kneževića.

Konatar je kazao da je jasno zašto ćuti Demokratska partija socijalista (DPS), ali ne i zašto to čine SDT i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

"Njihovo ćutanje samo pokazuje koliko su institucije u Crnoj Gori zarobljene i koliko su, danas možda više nego ikad, stavljene u službu zaštite jednog čovjeka, njegove porodice i uskog kruga prijatelja”, kazao je Konatar na konferenciji za medije Demokrata i GP URA.

On je ocijenio da je Specijalno državno tužilaštvo bilo dužno da zbog građana odgovori na pitanja da li je otvorilo i pokrenulo istragu na osnovu iskaza Duška Kneževića, koje je vlasnik Atlas grupe saopštio u službenom razgovoru sa specijalnim državnim tužiocem:

"Drugo pitanje na koje očekujemo odgovor od SDT-a je zašto nije javno demantovao navode Duška Kneževića, ako mu Knežević nije u službenom razgovoru ništa ispričao o aferi Telekom, kupovini Elektroprivrede, o donacijama DPS-u".

Konatar je istakao da Katnić treba da podnese ostavku, ukoliko mu je Knežević sve to ispričao, a SDT i pored toga nije otvorilo i pokrenulo istragu.

On je kazao da od Agencije za sprečavanje korupcije zahtijevaju odgovor da li je DPS u svojim izvještajima prikazivala donaciju koju su primili od Kneževića.

Ako donacije nisu prijavljene, Konatar je ocijenio da to znači da su izvještaji koje je DPS podnosila Agenciji za sprečavanje korupcije lažni.

"Pozivam SDT i ASK da odgovore da je li DPS odgovoran za pranje novca i nelegalno finansiranje od donatora za koga je pokrenut postupak za stvaranje kriminalne organizacije”, rekao je Konatar.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića za pronevjeru 1,9 miliona eura, a nezvanično se pominje da ga označavaju šefom kriminalne grupe koja je navodno oprala preko pola milijarde eura.

Konatar je istakao da javni interes nije zaštita lika i djela Mila Đukanovića, već utvrđivanje istine, i poručio takozvanim "dvorskim intelektualcima" da se varaju ako misle da će ćutanjem zaštititi gospodara:

"Da li mi svi živimo priču "Car je go" i svi se bojimo da mu to kažemo?".

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica je kazao da je ovo još jedan dokaz Evropskoj uniji, Briselu i međunarodnoj zajednici da DPS na protivpravan način dobija svake izbore koristeći kriminalne metode i crne fondove.

"Pozivamo Demokratski front i ostale opozicione partije koje su u radnoj grupi za reformu izbornog zakonodavstva, formirane na inicijativu DPS-a, da prekinu pregovore sa DPS-om, da ponište politički dogovor sa DPS-om o formiranju radne grupe i trajno napuste Skupštinu i da se na ozbiljan način pozabavimo stvaranjem uslova za fer i slobodne izbore", istakao je Koprivica.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će podnositi krivične prijave, Koprivica je kazao da ima dovoljno dokaza da institucije sistema djeluju i utvrde dogovornost, a da će bilo koji naredni dokaz procesuirati.

Bonus video: