Koordinisana akcija protiv advokata Rodića?

Gradonačelnik Budve nije informisao najbliže saradnike o odluci da povuče punomoćje advokatskoj kancelariji. Oni traže da javno objasni zašto je to sada uradio
4116 pregleda 1 komentar(a)
Saznali iz novina: Bulatović i Marković, Foto: Vuk Lajović
Saznali iz novina: Bulatović i Marković, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević nije upoznao svoje najbliže saradnike, potpredsjednike Opštine Vladimira Bulatovića (Crnogorska) i Marka Markovića (Demokrate) sa odlukom da povuče punomoćje advokatu Goranu Rodiću koji je zastupao lokalnu upravu u najkomplikovanijim predmetima.

Oni tvrde da je riječ o koordinisanoj akciji koja se vodi protiv advokata Rodića, kako sa državnog niova od DPS-a, tako i na lokalnom nivou.

Rodić je zastupao Opštinu Budva u dva spora vrijedna ukupno 14,5 miliona eura, na koliko je njemačko-austrijska kompanija WTE/EVN utužila lokalnu upravu pred Privrednim sudom tražeći da joj se taj iznos isplati na ime gradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice. Rodić je u martu 2017. oborio rješenje javnog izvršitelja koji je namjeravao da milionsku naknadu naplati od Opštine, čime bi Budva doživjela finansijski kolaps.

Odluka Carevića dešava se u vrijeme kada je protiv Rodićeve advokatske kancelarije Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu u slučaju navodnog pokušaja prevare predstavnika italijanske kompanije A2A.

Potpredsjednik Bulatović kazao je „Vijestima“ da je sa odlukom o otkazu punomoćja advokatskoj kancelariji Rodić upoznat iz medijskih naslova.

“Nije postojala nikakva indicija, a kamoli informacija da se o tome razmišlja. Nepojmiljivo mi je da se bez adekvatnog obrazloženja otkazuje punomoć advokatskoj kancelariji koja je Opštinu Budva dovela do situacije da u spornim predmetima, čija se vrijednost mjeri desetinama miliona eura, ima superiornu poziciju“, ocijenio je Bulatović.

On je naglasio da “cjelokupna dešavanja impliciraju na koordinisanu akciju protiv kancelarije Rodić, kako od strane DPS na državnom nivou, tako sada i sa lokalnog nivoa, a u cilju obezbjeđivanja realizacije davno započetih projekata koji su raskrinkani”.

“Tu, prije svega, mislim na projekte WTE i Cadmus cineplex. Realizacija tih projekata u formi kakva je započeta u periodu prije 2016. godine će nas sve koštati preko 40 miliona eura i to je bitno da građani znaju i da dobiju odgovor čemu sve ovo vodi“, naglasio je Bulatović.

Ni potpredsjednika Markovića nije Carević upoznao sa odlukom o uskraćivanju punomoćja Rodiću.

“Nakon što sam iz Nezavisnog dnevnika ‘Vijesti’ saznao za ovu odluku predsjednika Carevića, kontaktirao sam kolege iz Sekretarijata za pravnu zaštitu da provjerim da li su, možda, oni sugerisali ili obrazlagali potrebu za uskraćivanjem punomoćja advokatskoj kancelariji Rodić na osnovu kojeg je ta kancelarija zastupala Opštinu Budva vezano za više vrijednih ugovora. Dobio sam informaciju da od njih nije traženo takvo mišljenje. Shodno navedenom, vjerovatno predsjednik Carević ima svoje razloge za ovakav potez, koje je svakako dužan da obrazloži zbog javnosti. Lično me čudi ovakav iznenadan potez. Posebno čudi da na kolegijumu kod predsjednika Carevića (koji je održan nakon osmomjesečne “apstinencije”) nije bilo ni jedne jedine riječi o tome, iako su kolegijumu prisustvovali svi opštinski rukovodioci. Znam da su ugovori u kojima je Opštinu Budva zastupao gospodin Rodić (Lovćen film i WTE, npr.) potencijalna finansijska bomba za našu Opštinu, tako da ovakav potez vuče veliku ličnu odgovornost predsjednika za dalji rasplet događaja vezano za ove ugovore“, kazao je Marković.

Bonus video: