Kriju gdje su smješteni specijalci

Iz Uprave policije nijesu željeli da kažu koliko je pripadnika elitnih jedinica na sjeveru, gdje su smješteni i koliko će to koštati. “Vijesti” nezvanično saznaju da se nalaze u tri hotela
23589 pregleda 26 komentar(a)
Protivteroristička jedinica policije (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Protivteroristička jedinica policije (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Iz Uprave policije nijesu željeli da kažu koliko je pripadnika Sektora specijalne policije raspoređeno na sjeveru, gdje su smješteni i koliko će koštati njihov smještaj.

Iz više izvora potvrđeno da specijalci u Beranama borave u privatnom smještaju.

Vlasnik tog beranskog hotela nije želio da govori za “Vijesti”, kako zbog toga “ne bi imao probleme”.

Rukovodstvo Uprave policije od srijede nije odgovorilo na pitanja - gdje će biti smješteni specijalci, koliko će građane Crne Gore koštati njihov smještaj, niti koliko dugo će se zadržati tamo.

Oni su ranije kazali da su specijalci raspoređeni u Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima, gdje će obavljati “redovne poslove i zadatke” iz nadležnosti Uprave policije.

U Pljevljima i Bijelom Polju oni takođe, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, borave u hotelima.

Međutim, “Vijestima” iz UP nijesu željeli da odgovore o kojim poslovima i zadacima je riječ.

“Vijestima” je iz tog organa saopšteno da neće odgovarati na to pitanje - jer su poslali saopštenje tim povodom i konstatovali da je “dobro poznato šta su redovne aktivnosti policije”.

Načelnik Centra bezbjednosti Pljevlja Dragan Slavulj juče je negirao da su pripadnici SAJ-a došli kako bi zabranili litije. On je na pres konferenciji kazao da to nije tačno, već da su „raspoređeni po odluci menadžmenta Uprave policije da pružaju podršku pripadnicima Centra bezbjednosti Pljevlja u obavljanju redovnih zadataka“.

On je demantovao i informacije koje se plasiraju putem društvenih mreža - da među pripadnicima pljevaljske policije ima onih koji odbijaju poslušnost.

„Ne znam odakle vam taj podatak, ja ga nemam“, odgovorio je načelnik.

Policijski poslovi, prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, su zaštita bezbjednosti građana i Ustavom utvrđenih sloboda i prava, zaštita imovine, sprečavanje vršenja i otkrivanje krivičnih djela i prekršaja, pronalaženje učinilaca krivičnih djela i prekršaja i njihovo dovođenje nadležnim organima...

U Zakonu dalje piše da među te poslove spada i održavanje javnog reda i mira, obezbjeđivanje javnih okupljanja građana visokog bezbjednosnog rizika, obezbjeđivanje određenih ličnosti, objekata i prostora, inspekcijski nadzor i kontrola bezbjednosti u saobraćaju, granična kontrola, kontrola kretanja i boravka stranaca, obezbjeđivanje uslova za izvršenje zadržavanja lica i druge poslovi propisane zakonom.

Policijski poslovi, prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, su zaštita bezbjednosti građana i Ustavom utvrđenih sloboda i prava, zaštita imovine, sprečavanje vršenja i otkrivanje krivičnih djela i prekršaja, pronalaženje učinilaca krivičnih djela i prekršaja i njihovo dovođenje nadležnim organima”...

Slavulj: Nemir se unosi sa društvenih mreža

Slavulj je kazao da je bezbjednost u Pljevljima dobra i da su svi odgovorni da tako ostane. On je apelovao na građane, posebno na mlađe, da ne unose nemir među građane preko društvenih mreža. „Jedino što u Pljevljima izaziva neki osjećaj nesigurnosti jesu komentari preko društvenih mreža. Danas svako ima demokratsko pravo da piše svašta, da komentariše svašta, ali isto ima i odgovornost za sve to. Mi to pratimo, ali smatram ako izuzmemo društvene mreže da je stanje stabilno i da ovdje nema razloga za unošenje nemira, nervoze i netrpeljivosti, a kamoli nekih drugih stvari..,” rekao je načelnik CB-a Pljevlja.

Odbijen zahtjev za kontrolno saslušanje Veljovića

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu odbio je predlog Demokratskog fronta (DF) da se raspravlja o upućivanju zahtjeva za kontrolno saslušanje direktora Uprave policije Veselina Veljovića i članova Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Poslanik DF-a Milun Zogović je kazao da traže Veljovićevo saslušanje zbog slanja specijalaca na sjever “kako bi zastrašili građane”, iako tamo nije bilo incidenata.

Zogović je tražio saslušanje članova Savjeta jer su ocijenili da nije bilo zloupotrebe ovlašćenja policije u slučaju pretučenog mladića kod Delte, i zbog prikrivanja da su pretučene još dvije osobe “što se vidi iz izjave pretučenog.”

Bonus video: