Krivične prijave protiv Đukanovića i Žugića zbog stečaja u Atlas banci

4295 pregleda 3 komentar(a)
Atlas banka (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Atlas banka (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.04.2019. 17:52h

Odbrana predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića predala je danas Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivične prijave protiv o Mila Đukanovića, Radoja Žugića, Tanje Terić i drugih zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije.

Dopuna krivične prijave podnijeta je protiv osumnjičenog Radoja Žugića, guvernera Centralne banke Crne Gore i Tanje Terić, privremene upravnice Atlas banke.

"Na teret im se stavlja kršenje odredbi Zakona o centralnoj banci Crne Gore, Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i drugih propisa, jer su nezakonito uveli stečaj u Atlas banku, pošto nije bilo osnova za uvođenje direktnog stečaja. Njihovim postupanjem nanijeta je višemilionska šteta akcionarima i klijentima banke. Najgrublje su prekršili prava akcionara, a posebno pravo akcionara da učestvuju u postupku. Osumnjičeni su zaustavili i najveći dio komercijalnih aktivnosti banke i nanijeli veliku štetu aktivi banke", navodi se u saopštenju Atlas grupe.

"U stavu II dopune krivične prijave osumnjičenoj Tanji Terić je stavljeno na teret izvršenje još jednog krivičnog djela, Zloupotrebe službenog položaja iz člana 416. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika Crne Gore. Osumnjičena je dana 05.04.2019. godine odbila da realizuje platne naloge u iznosu od 309.000,00 eura, iako za to nije postojao nijedan razlog predviđen zakonom. Osumnjičena je na ovaj način, iako upozorena na pravne posledice ovakvog postupanja, akcionarima nanijela dodatnu štetu u iznosu od 309.000,00 eura", stoji u dopuni krivične prijave, koju je predao vođa tima odbrane, advokat Zdravko Đukanović.

Bonus video: